#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: De Kat

"Fans van deze band schrijven de bandnaam trouwens ALTIJD met hoofdletters: DE KAT"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Donald van Tol ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: De Kat.

Euh, wie de fuck ben jij?
Ik ben Niels Knelis en ik ben één van de grootste fans van DE KAT. De band heeft gevraagd of ik dit interview wil doen. Zelf doen ze namelijk niet aan promo.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Tot nu toe zijn er vier shows bevestigd:

Woensdag: 18:00-18:45 uur in Chaplin's Pub
  23:00-23:30 uur in The Dog's Bollocks, Hooghoudt Music Sessions
Donderdag: 18:30-19:15 uur in De Toeter, Toetersonic
  20:45-21:30 uur in De Walrus, Grunnsonic

 

Wat voor muziek maken jullie?
DE KAT maakt blues met een psychedelische inslag. Maar je hoort ook invloeden uit andere genres, rock, jazz, soms een tikkie surf. Genres zijn sowieso lastig. Eigenlijk is het beste antwoord op deze vraag: DE KAT maakt fantastische muziek. Fans van deze band schrijven de bandnaam trouwens ALTIJD met hoofdletters: DE KAT.

Hoe is De Kat ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
De band is ontstaan in De Zolder. Een stel muzikale vrienden met een bijzondere chemie. Ze speelden hun eerste officiële gig tijdens Pandvol Festival eind 2014. Een memorabele avond. Iedereen die erbij was werd op slag verliefd.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Erik, de gitarist van DE KAT studeert aan de Jazzstudio van Antwerpen. Hij zet altijd filmpjes op YouTube van jazz en blues grootheden. Sonny Rollins, Wes Montgomery, laatst kwam saxofonist John Coltrane voorbij, ook mooi. DE KAT luistert trouwens heus niet alleen naar stokoude jazz en blues. Ze kunnen net zo genieten van legendes als Iggy Pop en Janis Joplin. Wist je trouwens dat ze een nummer hebben dat Janis heet? Echt een fantastisch nummer.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Er is een EP opgenomen. Optredens binnen en buiten Groningen. Memorabele gigs in Café Koster, Vera Downstage en De Zolder. Voor mij was die zondagmiddag in Café Koster het mooist. Hans Hanneman deed het voorprogramma, DE KAT was in topvorm en ik was redelijk aangeschoten. Het was ook leuk dat DE KAT wat liedjes mocht spelen in de foyer van De Oosterpoort tijdens de voorverkoop van Eurosonic Noorderslag. Hoewel ik de band beter tot zijn recht vind komen in een vuige, dampende kroeg. Het laatste nieuws over DE KAT in 2015 is dat ze zijn opgenomen in het roster van Rookies Agency.

Wat zijn de plannen voor 2016?
De eerste mooie gig is natuurlijk al tijdens Grunnsonic. Een andere mijlpaal staat gepland voor 22 januari, dan presenteert DE KAT de nieuwe EP in VERA. Nu al een legendarische avond! Persoonlijk hoop ik dat DE KAT een hele knappe vrouwelijke woodblockspeler zal aantrekken en dat ik mijn relatie met de band kan upgraden van fan naar groupie.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Dat weet iedereen die deze band wel eens heeft zien optreden en kun je moeilijk uitleggen aan iemand die de band nog nooit gezien of gehoord heeft. Nu ik erover nadenk… Ik ga een poging wagen: DE KAT maakt virtuoze blues en rock, die laveert tussen extreem trippy en lekker uptempo en dansbaar. Zelfs als het genre je niet zoveel zegt, moet je gewoon komen kijken om een stel fantastische muzikanten aan het werk te zien.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Een platendeal, een internationale tour, een agent in de UK.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik zou DE KAT heel graag willen zien op Rhythm & Blues night. Peter en Joey lezen jullie mee?!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Hans Hanneman, omdat: Hans Hanneman! Als muziekliefhebber kijk ik ook uit naar Dramali, een Malinese zanger die in Groningen woont en heerlijke Afrikaanse muziek maakt.