#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Chubeats

"Op een dag dacht ik, ik ben Chu en ik maak beats: Chubeats... Keepin' it real"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Chubeats.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel vrijdag 15 januari om 23:30 uur in de &ZO.

Wat voor muziek maak je?
Ik maak voornamelijk hiphop, in verschillende stijlen. Ik vind het saai om steeds hetzelfde te blijven produceren dus probeer ik van alles uit om inspiratie te behouden en te blijven groeien.

Hoe is de acts Chubeats ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Zo lang als ik ik me kan herinneren werd ik al Chu genoemd, of duizend andere varianten maar Chu was het meest gebruikte onder mijn vrienden. De oorsprong ervan is allang kwijt. Wel weet ik dat ie bleef plakken al die jaren. Dus toen ik zocht naar een artiestennaam dacht ik altijd veel te moeilijk na, en op een dag dacht ik: ik ben Chu en ik maak beats: Chubeats... Keepin' it real. Tot nu toe heb ik voornamelijk geproduceerd voor andere artiesten. Afgelopen jaar ben ik begonnen met soloproducties/-projecten. De act Chubeats op zichzelf bestaat nog niet heel lang want ik heb nog nooit zelf een solo live-performance weg mogen geven. Tijdens Eurosonic Noorderslag krijg je dus een exclusive ''first ever'' chubeats show.

Wie is je muzikale held en waarom?
Mijn muzikale held is toch wel Delic van Opgezwolle. Hij heeft als producer een eigen sound gecreëerd. Het was een sound die nergens anders op leek en het heeft mij veel geinspireerd. En ook paste alles in zijn beat perfect op zijn plek op één of ander manier. Het is zo jammer dat hij beperkt was tot Nederland want zijn sound is iets wat de hele wereld had moeten horen.

Wat heeft 2015 je gebracht?
Heel veel goeie dingen eigenlijk. Ik heb met Kraantje Pappie kunnen samenwerken en beats kunnen leveren voor zijn GVDRS-project. Ook ben ik begonnen aan een album met Matarr, wat een leuke plaat gaat worden. Met Mulu ben ik begonnen aan twee projecten; één rauw hiphopproject met veel features en het andere vrij experimenteel. Met Dope D.O.D. heb ik ook wat nieuwe dingen gemaakt voor hun projecten, plus tussendoortjes als een track maken met Raymzter in mijn eigen studio; eentje van de bucketlist af zeg maar. Wat voor mij echt een mijlpaal is, is dat eind 2015 mijn eerste volledig zelf geproduceerde album uitkomt met Skits Vicious van Dope D.O.D. & Simon Roofless van de Goldminerz: Honky & Sambo. Iets waar ik al een tijdje naar toe werkte. Tot slot ben ik begonnen aan mijn soloproject om de wereld mijn sound zonder een andere artiest te laten horen. En daarbij ben ik ook een stuk beter geworden, muzikaal, dus zeker geen slecht jaar.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Ergens begin 2016 ga ik mijn eerste instrumentale soloproductie eruit gooien, dus daar ben ik best syked om. Daarnaast wil ik In 2016 werken aan de projecten die ik heb liggen, namelijk de twee projecten die ik voor Mulu produceer. Ook het album van Matarr wil ik afkrijgen zodat ie de wereld in kan en ik heb nog wat projecten lopen waar ik nog niet teveel over ga vertellen. #staytuned

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Ten eerste omdat ik nog nooit beats heb laten horen, live op zo'n manier. Ten tweede omdat je exclusives gaat horen. En wie weet hoor je wel een gruwelijke MC live het kapotscheuren over één van mijn beats die je anders nooit had gehoord.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Sowieso nieuwe fans die mij en mijn muziek ontdekken en ervan kunnen genieten. Ook wil ik mensen andere kanten van mijn stijl laten horen. En stiekem hoop ik ook dat er uitkomt dat ik dit soort dingen vaker kan gaan doen, op grotere podia ook in het buitenland enzo.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
De Oosterpoort rocken lijkt me nog wel een keer heel dope! Die grote zaal is sick en als je die vol krijgt dan word het wel een feestje.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Ik ben wel fan van Jeftuz. Hij heeft echt een smooth sound. Music for makin' babies snap je?!