#NZON15 Van container tot ruime zitplaatsen: de kleinere podia

Muziek in intieme setting en bij gezellige drukte

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Lenting en Harold Zijp ,

Noorderzon staat voor de deur. Vanaf donderdag wordt Groningen, het Noorderplantsoen in het bijzonder, ingenomen door theater, muziek en beeldende kunst. Voor muziek kun je onder andere terecht bij de muziekcontainer aan de Leliesingel, Podium op Zuid en Podium Plataan. Wat kunnen we op deze podia verwachten? 3voor12 groningen wandelt vooruit over het terrein en knoopt een gesprek aan met de programmeurs.

Podium Plataan

Aan het begin van het terrein, vanaf de Moesstraat bekeken, passeren we Podium Plataan. Vorig jaar achter de saté en de poffertjes verstopt, dit jaar gesitueerd in het verlengde van de muziekkoepel en de Desdemona Tent. Bands en bezoekers staan in de open lucht, onder de bomen. "We mogen de overige voorstellingen natuurlijk niet storen. Ons programma bestaat daarom uit intieme muziek, zonder drums", zegt programmeur Marinke Kerkhoff. Andere beperkingen kregen zij en mede-programmeur Wouter de Boer niet opgelegd vanuit de Noorderzonorganisatie. "Voor het overige hadden we de vrije hand." Dat heeft geresulteerd in een line-up van nationale acts, aangevuld met een enkele internationale singer-songwriter. "Daniel Knox gaat op 29 augustus een bijzonder optreden geven", tipt Kerkhoff. "Eerder dit jaar bracht hij zijn plaat Daniel Knox uit, die goed werd ontvangen. Met zijn diepe stem en indringende liedjes is het een wonder dat hij zo lang onder de radar is gebleven." Naast deze Amerikaan vraagt Kerkhoff speciale aandacht voor de Groninger gitaristen Joost Dijkema en John Hekert die op 24 augustus een gelegenheidsduo vormen. 

Leliesingel

We houden de pas er in en lopen door naar de Leliesingel. Daar staat het containerpodium van wishfulmusic. Tot en met 24 augustus is dit de plek voor de eigenzinnige muziekkeuze van Laurens Dijkstra, Douwe Numan en Ralph Rietveld. Zij hebben de container omgebouwd tot een knusse huiskamer met banken, stoelen en schilderijtjes. Dat sluit aan op de huiskamerconcerten die zij gedurende het jaar organiseren. Programmeur Dijkstra vertelt: "We weten wat in Groningen leeft op muzikaal gebied. Er zijn veel toffe bands en die willen we graag laten zien. Ik noem Model Depose, Koude Kermis en Afonso y señor Léon." Daarnaast put Dijkstra uit een bescheiden landelijk en internationaal netwerk dat hij heeft opgebouwd. Het resultaat is een uiterst uiteenlopende stoet aan bands. Countryblues van BRTHR uit Duitsland, techno van het eveneens Duitse The Beats en triphop van het Groningse FENN. "Ik kijk uit naar .Klein, ontzettend vrolijke, indiepop met catchy in-your-face rap. Deze band stuurde ons een videootje van een optreden. We waren meteen verkocht!"

Stuivertje wisselen

Vanaf 25 augustus neemt Vera de concerten aan de Leliesingel over. Programmeur Thomas Scholing valt met de deur in huis: "Bizar genoeg zijn alle vijftien bands stuk voor stuk precies even goed." Met een carte blanche heeft Scholing de line-up samengesteld. Hij heeft de nadruk gelegd op de onderlaag van de Nederlandse popmuziek. Bands die tegen voorzichtig doorbreken aanschurken: Eerie Wanda, Pure Muna en Blue Crime, om maar een paar namen te noemen. In het verleden stonden onder andere Rats on Rafts, The Black Atlantic en Afterpartees in de container. Niet veel later stonden ze op het hoofdpodium van Vera. "Ik verwacht dat de bands die dit jaar in de Vera-container staan precies hetzelfde overkomt. Sinds het succes van Nirvana wil geen enkele band voor eeuwig in de underground blijven hangen."

Podium op Zuid

We buigen af en eindigen onze wandeling aan de westkant van het plantsoen, bij Podium op Zuid. Dit podium heeft zich ontwikkeld van een podium voor jazz en brassbands tot een podium waar ook pop en wereldmuziek een plek hebben gevonden. "De naam Jazz op Zuid gebruiken we om die reden al lang niet meer", zegt programmeur Hielke Wenselaar. "Door de uitbreiding in stijlen is er voor elke bezoeker wat wils. Het is gewoon gezellig op Zuid." Inderdaad, het podium is veruit het grootste van de vier, voor een groot terras. Meestal is het aangenaam druk. Voor het vastleggen van de acts put hij vooral uit zijn eigen netwerk, al wordt hij veel benaderd door bands die een optreden op Zuid wel zien zitten. "Daar zit ook veel metal, blues en rock tussen. Op Noorderzon kunnen die niet los gaan en zijn voor Op Zuid niet geschikt. De muziek op Zuid is nooit luid." Zo vlak bij de kinderweide is dat misschien maar goed.

Naast het Noorderplantsoen vinden voorstellingen plaats op diverse locaties in het centrum van Groningen. Bekijk het programma voor alle locaties, artiesten en speeltijden.