#NZON15 Tips van de redactie

Wat, vinden wij, mag je echt niet missen?

Tekst: Yorick Altena, Jan-Martijn Huitema, Jesse Havinga, Saskia Evers, Tjesse Riemersma Foto's: Bob de Vries en Harold Zijp ,

De redactieleden van 3voor12 groningen zijn in de line-up van Noorderzon gedoken en hebben ieder hun tips genoteerd voor de komende elf dagen. Het resultaat is een kleine greep uit de brede muziekprogrammering van Noorderzon.

Swinder

Eind vorig jaar meldde 3voor12 groningen dat het voor de wind ging met dialectact Swinder. De Groningstalige act kreeg een platencontract bij Excelsior, een boekingskantoor en optredens op zowel Eurosonic als Noorderslag. In het voorjaar van dit jaar verscheen het debuutalbum van de Groningers en trok de band voor de presentatie ervan een volle Vera-zaal. Nummers als Noar Stad, Vief Veur Elf en Twijde Hans deden het goed in de Noordelijke hitlijsten. Hoewel een associatie met het Drentse Skik gauw gemaakt is, zijn er ook zeker folk- en rootrockinvloeden te horen. Laat je niet afschrikken door de taal: ook voor niet-Groningers met een beetje taalgevoel is het prima te verstaan!

20 augustus, Podium Plataan 20.00

Renske de Boer & Trio

Renske de Boer is je misschien bekend als de energieke frontvrouw van de niet onsuccesvolle ska-band Mr. Wallace. Minder bekend is echter dat ze ook geweldig jazz kan zingen. Momenteel studeert ze af in zang en compositie aan het Conservatorium van Groningen en komende donderdag zal ze samen met gitarist Winfred Buma, bassist Bert van Erk en Sebastian Demydczuk op drums haar eigen composities laten horen. Invloeden als Billie Holiday, Frank Zappa en A Tribe Called Quest klinken wellicht onverenigbaar, maar dat is wellicht precies de reden dat je hier bij wilt zijn.

20 augustus, Jazz op Zuid 22.30

Tenfold

Hou je van ingetogen luisterliedjes met een folky karakter, muziek met een boodschap en een gezonde dosis humor, dan ben je bij Tenfold (Tineke Hussaarts) aan het juiste adres! Deze eigengereide singer-songwriter staat met haar kraakheldere stem en sarcastische, licht melancholische nummers garant voor een uur totaalvermaak. Naast haar eigen sterke repertoire, weet Tenfold bovendien vaak te imponeren met steengoede, originele covers van hedendaagse pop/rock songs. Laat je dus verrassen!

22 augustus, Podium Plataan 20.00

Ought

Deze Canadese band zonder ook maar één Canadees bandlid speelt een bijzonder soort onhippe muziek. Bozige, nerveuze en ouderwets idealistische art-punk. Terwijl onze wereld steeds meer overloopt van de positivo's weet Ought dat het leven eigenlijk best wel verwarrend is en dat blind optimisme een behoorlijk ontoereikend coping mechanism is. De kans is zeer groot dat als je naar Ought in Vera gaat en luistert naar hun desoriënterende, ongepolijste muziek je dit met ze eens zult zijn.

24 augustus, Vera 21.00

North To The Night

North To The Night is onze lokale Supergroup, een band bestaande uit leden van reeds succesvolle bands en groepen uit de Groningse underground. Zo zijn of waren leden actief in onder andere Swinder, Whipster, We Swim You Jump en The Black Atlantic. Samen maken ze lang uitgesponnen nummers zoals bands als Explosions in the Sky en Godspeed You! Black Emporer dat kunnen. Doordat de band lapsteel gebruikt doet het geluid bij tijden ook denken aan het Amerikaanse Built to Spill. North To The Night is een band die qua geluid interessanter is dan menig post-rock band en het verdient zijn plekje zeker in deze tiplijst. Ga ze zien!

26 augustus, Vera Container 22.30 

Afterpartees

De heren van garagerockband Afterpartees zijn geen onbekende gasten meer in Groningen. Toen de Limburgers het voorprogramma van The Black Cult verzorgden in de Vera Kelderbar werden ze ontdekt door Jan Kooi van platenzaak Elpee en label Kogar Records. Daarna brachten de mannen hun eerste single First/Last uit, stonden ze in Groningen in het voorprogramma van traumahelikopter, werden ze uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en zetten ze menig festival op stelten. De debuutplaat die begin dit jaar uitkwam, werd eveneens enthousiast ontvangen. Deze zomer reist de band af naar Het Dok in het Noorderplantsoen. Zoals ontdekker Jan Kooi op Twitter al zei: "Niek Nellen en een vijver. Als dat maar goed gaat."

29 augustus, Het Dok 22.30 

My Baby

Dansbare ritmes, hypnotiserende gitaarriffs en zangpartijen die rechtstreeks uit een gospelkoor lijken te komen: dat is My Baby. Dit trio uit Amsterdam staat altijd met volle overtuiging op het podium en zorgt gegarandeerd voor spektakel, waarbij de voetjes van de vloer mogen. In maart van dit jaar kwam hun tweede langspeler genaamd Shamanaid uit, met ijzersterke nummers als Seeing Red en Uprising. Zowel bluesliefhebbers als mensen die dansend de zomer uit willen luiden kunnen hun hart ophalen bij My Baby.

30 augustus, Het Dok 21.00