Groninger hiphop: niet iedereen viert vakantie

Drico en Rum&Skunk zitten niet stil

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: Jan Westerhof ,

De zon schijnt, de vogels fluiten, en in de muzikale wereld is het stil. Het is zomer, een tijd waarin de concertagenda’s leeg zijn en er relatief weinig nieuwe muziek uitkomt. Zijn alle artiesten dan op vakantie? Nee, integendeel zelfs. Achter de schermen wordt er ook in ons eigen Groningen volop gewerkt aan nieuwe muziek om het tot de volgende zomer mee te kunnen redden. 3voor12 groningen bracht een bezoek aan de studio’s van rapper/producer Drico en Groninger boombap-trio Rum&Skunk om eens te kijken waar zij zich mee bezig houden.

In de studio van Rum&Skunk, gelegen in het grote artiesten- en bedrijfscomplex De Biotoop in Haren, heerst een uitermate relaxte sfeer. Douwe, Jurriaan en Ewout, de leden van het hiphopcollectief, beschrijven die sfeer als een belangrijk element in hun werkwijze. “De crew is de kracht, wij werken als een eenheid. Zonder de band die wij als groep hebben, zouden we niet kunnen maken wat we nu maken”, legt Jurriaan uit.

Die chemie is in het bijzijn van de jongens duidelijk merkbaar en leidt tot de gewenste productiviteit. “Het vorige album afmixen, vormgeven en alles eromheen nam veel tijd in beslag, en in die tijd zijn we natuurlijk gewoon doorgegaan met tracks maken”, vertelt Ewout. “We hebben nummers genoeg en die gaan we binnenkort ook uitbrengen in de vorm van verschillende singles en EP’s. De opvolger van het vorig jaar verschenen album Essentie gaat er zeker komen, maar daar ligt onze prioriteit momenteel niet. Dat moet iets speciaals worden, een album is voor ons meer dan een aantal nummers achter elkaar geplakt.”

Komend najaar komt de eerste van de EP’s uit, die de naam Hoge Pieken draagt. Bij deze plaat zullen er net als bij het album weer een aantal clips verschijnen, die het drietal helemaal zelf maakt. De eerste verschijnt 26 augustus. Dat het ze aan werklust niet ontbreekt, blijkt uit alles. Het nieuwe werk vliegt je in de studio om de oren en er is steeds wel weer iets dat de mannen graag willen laten zien. “We moeten soms gewoon afspreken om een avond bewust niets met muziek te gaan doen, anders wordt het een obsessie”, legt Jurriaan uit. “Maar het is gewoon supervet om met elkaar nieuwe dingen te bedenken en zolang het leuk blijft, werkt het ook.” 

Waar Douwe op het debuutalbum vrijwel alle muziek zelf voor zijn rekening heeft genomen, speelt buurman Drico in de productie van het nieuwe werk een grotere rol dan voorheen, al zal Douwe nog steeds het meeste zelf doen. Veel zal het volgens de heren niet uitmaken. “Natuurlijk ben ik nu met andere dingen bezig in mijn leven dan de zaken die langskomen op het album en gaan mijn teksten nu dus ook over andere dingen, maar de gezamenlijke liefde voor de boombap hiphop en de chemie met elkaar zijn onveranderd”, aldus Ewout. Uit alles blijkt dat het geen loze woorden zijn. Er wordt gelachen, gespit en het nieuwe werk dat Douwe opzet, klinkt net zo rauw en energiek als dat wat we al kennen. Dat belooft wat. Wie het wil meemaken krijgt daar binnenkort de gelegenheid toe, 10 september geeft het drietal een show in Simplon.

Drico’s studio bevindt zich meteen naast die van Rum&Skunk en ook hier wordt er niet stilgezeten. Drico, die eerder ook al voor bekende namen als Kraantje Pappie en Mongoose produceerde, vertelt dat hij de afgelopen jaren constant aan het produceren en mixen is geweest, en sinds kort ook nog eens de passie voor het rappen zelf heeft hervonden. “De laatste jaren was ik veel met andere dingen in mijn leven bezig, ik voelde me er niet lekker bij om op het podium te gaan staan. Nu is dat heel anders”, vertelt hij.

De eerste single van zijn recent uitgekomen Skyhigh EP, genaamd De Omkeer, gaat ook over deze nieuwe fase in Drico’s leven. “Ik wil wel rappen over wat mij bezighoudt en het had voor mij geen zin als het dan alleen maar negatief is”, vertelt hij. Het is duidelijk dat deze fase verleden tijd is. Zo rapte hij laatst al in samenwerking met Ewout op hun gezamenlijke track Strijd. Voor de Skyhigh EP heeft Drico de productie aan Chris Lock overgedragen en neemt hij zelf de hele plaat achter de microfoon plaats, bijgestaan door zijn vriendin Talitha Iris op zang.

De EP is slechts het begin van een nieuwe lading werk waar Drico mee bezig is. Komend jaar is hij van plan om het niet misselijke aantal van vijf EP’s uit te brengen, waarop hij verschillende rollen speelt en met verschillende artiesten samenwerkt. Zo is hij bijvoorbeeld producer van de binnenkort uit te komen EP van Mr. Memoir, rapt hij op een samenwerking met dj Sadhu genaamd Wat Is Rijkdom en verzorgt hij de zang en productie op een samenwerkingsplaat met Mulu die Glashart zal gaan heten.

Ook op visueel gebied mogen we binnenkort meer van duizendpoot Drico verwachten. “De clip van De Omkeer hebben we zelf gemaakt en dat is goed bevallen, dus daar gaan we mee door. Voor Skyhigh gaan we er nog twee releasen en voor de komende EP’s blijven we dat ook doen.” De uiteindelijke kroon op het werk zal voor Drico op 9 september volgend jaar vorm krijgen. Dan brengt hij namelijk een volledig album uit. In de tijd die hij overhoudt, wil Drico graag weer vaker op het podium staan. Afgelopen jaar verzorgde hij al het voorprogramma bij Amerikaans hiphopfenomeen Black Milk en op 22 augustus staat hij met zijn vaste podiumpartner Victor Fataal, voor wie Drico ook nog produceert, in Drachten.

Het moge duidelijk zijn, de Groninger hiphopwereld zit verre van stil. Ewout, Jurriaan, Douwe en Drico hebben nog meer dan genoeg werk in de steigers staan om de liefhebber het komende jaar van veel moois te voorzien. Zij gaan dit jaar alleen maar groeien. Hun doel en hun plan, dat is de essentie.