Bevrijdingsfestival Groningen: de redactie tipt!

Wij zetten twaalf acts voor je op een rij

Tekst: Marissa Snitjer, Sannette de Groes, Esmée Koeleman, Robert Haan, Jan-Martijn Huitema, Lilian Zielstra, Lotte van Es, Charlotte Akerboom, Jan van der Meulen, Lara Harbers, Ernst Jeuring, Yorick Altena Foto's: Bob de Vries, Donald van Tol, Harold Zijp, Jan Lenting en Jan Westerhof ,

Zie je door de bomen het bos niet meer of weet je gewoonweg nog niet wat je wilt zien tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen? Geeft niets! De redactie van 3voor12 groningen heeft de line-up van dit jaar doorgespit en geeft twaalf tips. Zo kun je een lijstje maken met artiesten die je niet wilt missen en kun je op je gemak genieten van het festival. En om het je nog gemakkelijker te maken: iedere uitgelichte act is voorzien van een videoclip om alvast in de stemming te komen.

Swinder

Aan de Grunnigers Swinder de eer om dit jaar het Bevrijdingsfestival Groningen op het hoofdpodium te openen. De hier geboren en getogen frontman Bas Schröder schafte in 2012 een Gronings woordenboek aan, omdat zijn woordenschat in het dialect niet verder reikte dan ‘moi’. Inmiddels is hij een vijfkoppige band, heel wat optredens, een platencontract en een debuutalbum rijker. Het gaat Swinder voor de wind en de Groningstalige folk-/popliedjes zijn aanstekelijk. Met geplande optredens door heel het land de komende periode is dit je kans om ze nog een keer (gratis) live in de stad te zien spelen.

12:30 uur - Mainstage

Sporadisch

Julian Eck en Pelle Posthumus, beter bekend als Sporadisch, hebben zichzelf in de korte periode dat ze samen produceren al goed op de kaart gezet. In minder dan een jaar tijd hebben de heren hun Groninger imperium uitgebouwd naar de rest van Nederland. Steeds meer gigs dienen zich aan en tracks als Just About To Lose My Mind zijn al meer dan 50.000 keer beluisterd op Soundcloud. Na Subsonic, Simplon en afgelopen januari Grunnsonic, laat het duo nu ook de bezoekers van het Bevrijdingsfestival kennis maken met hun toegankelijke mix van (deep)house en bass. Een set van anderhalf uur bij het Dansen bij de Bus-podium lijkt een goed begin voor het festivalseizoen van Sporadisch. Hier moet de houseliefhebber zeker even een kijkje nemen.

13:30 uur - Dansen bij de Bus

Edo de Vlieger & Eva Waterbolk

Sinds hun ontmoeting zo’n vier jaar geleden slaan de Groninger singer-songwriters Edo de Vlieger en Eva Waterbolk af en toe de handen ineen om samen een aangrijpend optreden neer te zetten. De twee creëren mysterieuze luisterliedjes die uiteenlopen van kleine gedichtjes tot overdonderende verhalen die altijd nog heel persoonlijk aanvoelen. Een tikkeltje zwarte humor, muziek met een magisch randje en rauwe zang vormen de ingrediënten voor een uniek optreden.

14:00 uur - Local Heroes

FENN

Ze stonden in de finale van de Grote Prijs van Nederland 2014, speelden op Eurosonic, Noorderzon en het Freeze Festival, en zijn 5 mei op het Local Heroes podium te zien; Fenneke Schouten en bassist Frank de Boer zorgen als het eigenzinnige duo FENN voor geheimzinnige, experimentele indietronica met harde beats. FENN balanceert tussen toegankelijke pop en experiment. In combinatie met door hiphop/triphop beïnvloede beats zorgt dit voor een spannend geheel. Dat zangeres Fenneke Schouten Tori Amos als inspiratiebron ziet, is terug te horen in haar krachtige en indringende stem. Live gaat FENN voor veel bas, stevige beats en zet het duo een heel eigen wereld neer.

15:00 uur - Local Heroes

Santa Fé

Wie Santa Fé de afgelopen tijd live nog niet heeft meegemaakt, krijgt op het Bevrijdingsfestival de kans om deze fout recht te zetten. Het jonge vijftal bracht onlangs hun tweede EP Maneki Neko uit. Op deze plaat vinden we, net als op het zelfgetitelde debuut, een aanstekelijke mix van garagerock en ietwat dromerige nummers. Het nummer Children vond zelfs een weg naar de Dutch Garage Mixtape van het Californische Burger Records, en niet voor niks natuurlijk. Daarnaast is de band druk bezig een formidabele live-reputatie op te bouwen. Kortom: Santa Fé heeft alles in huis voor een geslaagde festivalact.

16:00 uur - Local Heroes 

Mongoose

Met het winnen van de Grote Prijs in de categorie Hiphop in 2013 heeft de Groningse Mongoose zichzelf bewezen als een rapper die we in de gaten moeten houden. Met het producer-duo Pushroom aan zijn zijde is zijn EP Easy Does It een combinatie geworden van kwalitatief zeer goed beats en rap die staat als een huis. Zijn nieuwe EP komt op 22 mei uit. Hopelijk krijgen we op het Bevrijdingsfestival al een aantal nummers daarvan te horen.

16:20 uur - Urban Area

Vikings in Tibet

In 2013 was Vikings in Tibet al een bekende naam in de underground scene van Groningen en sindsdien speelde de band vele live shows in de stad. In april verscheen de eerste single White Room en als klap op de vuurpijl wonnen de heren afgelopen zaterdag de finale van de POPgroningen Talent Award, waarmee ze een plek op het Local Heroes podium bemachtigden. Geïnspireerd door bands als Radiohead en Sigur Rós maakt Vikings in Tibet dromerige gitaarmuziek met een flinke portie galm over de zang. Wie dinsdag even helemaal wil wegzweven mag dit optreden zeker niet missen.

17:00 uur - Local Heroes 

The Dodos

De indierockband The Dodos uit San Fransisco viert dit jaar zijn tienjarig jubileum met het nieuwe album Individ. Vol met dwarse ritmes en de muzikale eigengereidheid die kenmerkend is voor The Dodos. Het talentvolle duo was in 2008 winnaar van de Vera Poll en heeft dus een reputatie hoog te houden in Groningen. Geniet op 5 mei van deze ingetogen jongens met hun gelaagde muziek op het Mainstage.


18:15 uur - Mainstage

Animal Antics

Wanneer je Animal Antics hoort wil je dansen. In maart van dit jaar kwam hun debuut-EP Riffin' With An Apostrophe uit, met daarop onder andere het aanstekelijke nummer Sober Daylight. De mannen speelden al bij 538 en 3FM en staan nu op het Local Heroes podium: een feestje dat je absoluut niet wilt missen. Denk aan The Kooks, maar dan nóg swingender en sexier. De rauwe stem van zanger Tim Peters van Ton, de vingervlugheid van gitarist Lesley Baker, het maatgevoel van drummer Frank Drok en de funk van bassist Fedde Döbken complimenteren elkaar fantastisch en resulteren in een karakteristiek, fris en prikkelend geluid.

20:00 uur - Local Heroes 

The Rising Sun

Wie niet bang is om een dansje te wagen mag het optreden van The Rising Sun niet laten schieten. Het Groningse gezelschap brengt aanstekelijke, swingende reggae ten gehore, waarbij de luisteraar zich gegarandeerd in zonnige, warme oorden waant. Knappe jongen die de heupen stil kan houden wanneer dit achttal het podium betreedt. Achttal? Jawel, the Rising Sun beschikt namelijk naast kerninstrumenten als gitaar, bas en drums ook nog eens over een heuse blaassectie. Dus kun je niet meer wachten op de zomer, dan zou dit gezelschap de pijn nog wel eens aanzienlijk kunnen verlichten.

21:00 uur - Local Heroes 

Green Hornet

Green Hornet is de vaderlandse vaandeldrager van de rauwe garagerock. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen is de live-reputatie van de band groot. Dat weet Green Hornet ook om te zetten in plaatopnamen, al stamt de laatste plaat So Much To Give al weer uit 2007. In de wandelgangen gonst het dat dit jaar een nieuw album van de sleaze-rockers uitkomt. Het trio speelt zó intens en oprecht, dat hun garagerock smerig en heerlijk tegelijk is. Weet je niet wat rock-‘n-roll inhoudt, dan weet je dat na een optreden van Green Hornet. Was je het geloof erin kwijt, dan kom je als reborn rock-‘n-roller van het optreden terug. 

22:00 uur - Local Heroes

La Pegatina

Op 5 mei is het feest: wij vieren onze vrijheid. En met wie kan je dit feestje nou beter vieren dan met La Pegatina? Deze Catalaanse ska- en rumbaband staat garant voor een uur lang dansen, springen en gek doen. Banjo’s, trompetten, accordeon... alles wordt uit de kast getrokken door de maar liefst zeven losgeslagen muzikanten tellende band. Het onstuimige en kolkende ‘La Pegatinafeest’ is de perfecte afsluiting van Bevrijdingsdag!

22:30 uur - Mainstage