RocknRolla Soundsystem is één groot feest

Een organisatie met een voorliefde voor muziek, gezelligheid en bier

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Sebastiaan Hagewoud ,

Vijf jaar geleden is het allemaal begonnen voor de vier heren van RocknRolla Soundsystem. Ja inderdaad, dat is die organisatie die tijdens Koningsdag al drie jaar achter Minerva hun tweedaagse feestje bouwt. Wellicht ben je ze twee jaar geleden tegengekomen op het Bevrijdingsfestival of het afgelopen jaar op Festival Hongerige Wolf. Maar wie zijn deze heren eigenlijk en wat doen zij? 3voor12 groningen sprak met Sebastiaan Hagewoud over RocknRolla Soundsystem.

Vier mannen uit Groningen met een schatkamer aan muziek en altijd zin in bier. Iedere act heeft zo z’n eigen kwaliteiten: Sebastiaan Hagewoud is bekend als dj Sebastian Davidson, Raymond van Felius en Martijn Bosch hebben vroeger techno gedraaid onder de naam Enthousiaste Gasten en Joris Vos is de producer van het stel.

Met zijn vieren, en soms met anderen erbij, zijn zij RocknRolla Soundsystem begonnen met als uitgangspunt draaien op toffe locaties in Groningen, veel vrienden over de vloer en een goed feestje maken met toffe muziek. Geen dance, maar wel heel erg dansbaar en met platen die ze normaal thuis zouden opzetten. "Ook vaak wat obscuurdere dingen. Het Pakhuis leek ons wel een toffe plek om dat te gaan doen en daar hebben we toen een plannetje voor bedacht. Chris Garrit heeft een avond voor ons geregeld en die nacht hebben we van 23:00 uur tot 07:00 uur voor het eerst als RocknRolla Soundsystem staan draaien. Dat was direct gekkenhuis", vertelt Hagewoud.

Dikke platenschakelaar staat altijd aan

Volgens Hagewoud is house veel vergankelijker dan hun eigen muziek: in dat genre moet je wekelijks of maandelijks een bak vol nieuwe muziek hebben. “Je kunt op avonden van RocknRolla Soundsystem muziek draaien die dichter bij je staat, waar je maar zin in hebt op dat specifieke moment. Dat gaat echt van hot naar her. Daarnaast is met z’n tweeën of drieën draaien ook een stuk amusanter dan in je eentje ergens draaien om zes uur in de ochtend. Wij draaien edits en daarnaast veel oude funk- en soulmeuk. Maar blues mag ook, hiphop, reggae of platen die in de eigen gecreëerde en ongedefinieerde categorie ‘RocknRolla’ vallen. Gewoon toffe tracks die je niet elke dag hoort of misschien zelfs nog nooit gehoord hebt.”

Het is destijds ontstaan vanuit de behoefte om een avond vol plezier te hebben en dat is het nog steeds. “We gaan echt niet doen alsof we een superintelligent dj-team zijn hoor. We doen niks meer dan gewoon de dikke platenschakelaar aanzetten en dan maar kijken waar het schip strandt. Wat tof is om te zien, is dat wat we doen zich zo ontwikkelt, dat festivals uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland (waar onder andere Portishead staat) ons nu in de gaten krijgen.”

RocknRolla Soundsystem zit sinds eind vorig jaar bij boekingskantoor Muzink. De groei die zij op dit moment doormaken, vereist wel meer organisatie en professionaliteit van de mannen. “Het professionaliseert inderdaad wat meer, maar zonder dat de lol ervan af gaat. Onze eigen edits worden behoorlijk veel beluisterd op Soundcloud. Door het groeiende succes op dat platform komen er nu toffere dingen langs zoals bijvoorbeeld een remixaanvraag voor Maroon 5. Die is uiteindelijk niet uitgebracht hoor, maar toch, dat is geen kleine band om wat voor te mogen proberen.

Binnenkort verschijnt onze edit van BB King – The Thrill Is Gone uit op het nieuwe verzamelalbum van vermaard editor Disco Tech. Verder is er interesse voor boekingen vanuit Denemarken, Griekenland en dus Nieuw-Zeeland, maar daar is nog niets concreets over hoor. Daarnaast neemt een boekingskantoor natuurlijk veel administratief werk uit handen en zorgen zij voor een stukje promotie. Maar zij kunnen niet promoten als je zelf geen nieuws hebt, dus je moet zelf ook gewoon goed je best blijven doen.”

Hoofdpijn en een uitgedroogde lever

Ze willen graag rustig ergens naartoe werken. Het gaat allemaal heel gestaag en een klein beetje volgens plan. “Op dit moment zijn we meer een podium-act aan het bedenken, want twee of drie dj’s kan al gauw statisch overkomen. Ik denk dat RocknRolla festivalwaardig is, alleen moeten we dan wel iets visueel bieden. We werken voor onze visuals samen met Lex Vesseur. Hij heeft een twee uur durend filmpje gemaakt en dit is een stap in de goede richting naar waar het RocknRolla-concept live uiteindelijk naartoe moet.” De feesten zitten boordevol plezier, zelfspot, toffe en ‘foute’ platen en heel veel bier. Verder staan er dit jaar aqua-gymnastiek en theekransjes op het programma. “Dit is zelfs zo overgenomen in alle kranten, haha! Er zit veel plezier in, dat is wel een beetje hoe wij het doen. Maar alles wat ik jou nu heb verteld berust op waarheid hoor!” aldus Hagewoud.

Dat ze er altijd één groot feest van maken mag duidelijk zijn. Zelf zeggen ze multi-inzetbaar te zijn. “Onze muziek is in principe voor iedereen, maar bedrijfsfeesten waar bijvoorbeeld Avicii komt, doen we niet meer. We zijn geen 538 Soundsystem”, grapt Hagewoud. Afgelopen jaar hebben ze gedraaid op Festival Hongerige Wolf en ze hebben een jaarlijks terugkerend evenement tijdens Koningsdag.

Daarnaast is vier keer per jaar een avond in Vera ook een mooie recente ontwikkeling. ”Het brengt ons voornamelijk hoofdpijn en een uitgedroogde lever. Bier is wel inherent aan RocknRolla”, vertelt Hagewoud lachend. “Maar ons evenement tijdens Koningsdag is op zo’n unieke plek in Groningen: achter de Minerva. Het is zo’n toffe plek daar aan het water en het podium wordt enkel aangekleed met een paar ballonnen, vlaggetjes en mensen komen vaak zelf met spulletjes van de markt. Zo wordt het podium gecreëerd qua aankleding en dat heeft wel z’n charme. En dat moet zo minimaal blijven. Het gaat uiteindelijk wel gewoon om vette platen draaien.” De aqua-gym en theekransjes laten nog even op zich wachten, maar het gezelschap is met zijn schatkamer aan muziek en zin en bier met Koningsdag weer te zien.

RocknRolla Soundsystem is op hun vaste stek te zien op Koningsdag (achter Minerva). Een greep uit de line-up: Mulu, Martin ter Braake, Groove Delivery, Masterchef dj’s, dj Irie en uiteraard de mannen zelf. Het feest begint op zondag 26 april van 19:30 tot 02:00 uur en gaat maandag op 27 april verder vanaf 11:00 uur.