Terugblik op de finale POPgroningen Talent Award 2014

Wat heeft de award de finalisten gebracht?

Tekst: Yorick Altena Foto's: Bob de Vries ,

Vrijdag 24 april vindt voor de vijfde maal de finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Een kleine greep uit het te winnen prijzenpakket: deelname aan de Sena Performers POPnl Award in de Melkweg, een optreden op het Bevrijdingsfestival Groningen en een plekje op Eurosonic 2016. Reden genoeg dus voor de finalisten om hun beste beentje voor te zetten. In de aanloop naar de ontknoping in Vera, blikt 3voor12 groningen terug met de vier finalisten van vorig jaar.

The Blind Roofers

De winnaar van vorig jaar wist aanvankelijk niet door de eerste ronde te komen, maar mocht met een wildcard tóch door naar de halve finale. Daar won de band met verve. In de eindstrijd wist The Blind Roofers de jury te overtuigen en mocht de groep zich winnaar van de POPgroningen Talent Award 2014 noemen. Het winnen van de prijs leverde, naast veel nieuwe fans, nog een ander groot voordeel op. Toetsenist Karel Harms legt uit: “Wanneer je een show probeert te boeken, gaat dat veel gemakkelijker als je een soort van bewijs hebt dat je een goede show kan neerzetten. Dat bewijs is er nu, in de vorm van de award.” Als kers op de taart is de groep geselecteerd voor de Global Battle Of The Bands, een internationale bandcontest. De heren hopen genoeg stemmen te verzamelen om door te mogen naar de volgende ronde in Berlijn.

The Rising Sun

Deze reggae/rock groepering heeft het afgelopen jaar alles behalve stilgezeten. Zo organiseerde The Rising Sun het Sun Roots Festival in Vera, om het publiek met verschillende Nederlandse reggae-artiesten in zomerse sferen te brengen. Ook won het zestal de finale van KEI on Stage, waardoor The Rising Sun tijdens de KEI-week 2015 op de Grote Markt mag spelen. Wie de band eerder live wil gaan bewonderen, kan dit doen tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen op het Local Heroes podium.

...And The Gods Made Coffee

Hoewel de formatie The Blind Roofers in de eerste ronde nog wist te verslaan, lukte dat …And The Gods Made Coffee in de eindronde niet. Een tastbare prijs konden ze dus niet mee naar huis nemen. Wat de bandcompetitie deze groep wel gebracht heeft? “Een impuls in de vorm van een energieke spreekwoordelijke schop onder de kont,” aldus zanger Gerald Timmermans. Daarnaast heeft de band het publiek bij de finale niet ongeroerd gelaten: “We hebben zowel lovende als boze reacties op ons optreden gehad. Zo kregen we een klacht binnen van een fan over rondvliegende stukjes drumstok.” Liefhebbers van …And The Gods Made Coffee kunnen binnenkort hun hart ophalen, want de groep is druk bezig met nieuwe muziek en bijbehorende videoclips.

Tied Laces

De groep was amper vier maanden onderweg toen ze deelnamen aan de talentenjacht. Het behalen van de finale was voor de leden van Tied Laces reden om met elkaar te gaan wokken. Dit is natuurlijk niet alles, het afgelopen jaar speelden de heren onder meer live in een uitzending van Café Martini op RTV Noord, gaven een heus huiskamerconcert voor een van hun fans, ze wonnen het Rode Oortjes festival en als klap op de vuurpijl brengen ze 24 april hun nieuwe single Someone Else Will Hold Her uit. Verder laat Tied Laces weten een EP in de maak te hebben.

Op vrijdag 24 april is het de beurt aan Vikings in Tibet, Marble Heart, Hans Hanneman en Oes om uit te maken wie er dit jaar met de prijs vandoor gaat. De finale van de POPgroningen Talent Award 2015 vindt plaats in Vera en zal om 20:30 uur van start gaan.