Technootjes is terug

Geliefd concept haalt Roemenen naar Simplon

Tekst: Laura Louwes Foto's: Jan Westerhof ,

Na bijna een half decennium is Technootjes weer terug in Simplon. Met op het programma onder anderen de Roemeense producers Barac en VincentIulian. Het concept is na omzwervingen via Huize Maas, Pand48 en Paradigm nu weer aanbeland op de plek waar het groot is geworden. Een opmerkelijke doorstart. 3voor12 groningen sprak met oprichter Michiel Fokkens over wat Technootjes voor ons in petto heeft.

Maar eerst de historie van Technootjes in vogelvlucht. In 2001 organiseert een dan nog onervaren Fokkens de eerste editie, die plaatsvindt in Huize Maas. Minimal techno komt net op in Nederland, een ontwikkeling waar Technootjes met sterke boekingen op inspringt. Vanaf de tweede editie is Simplon de uitvalsbasis. In de daaropvolgende jaren boekt het concept opvallend grote namen: Ricardo Villalobos, Karotte, Koze, Magda, Luciano, Dixon, Seth Troxler.

Technootjes wordt een begrip in Groningen, alle edities verkopen rap uit. Voor veel mensen betekent het hun eerste kennismaking met techno, house en aanverwante muziekstromingen. In 2011 vindt met een weekender de laatste editie plaats in Simplon. Daarna duikt Technootjes af en toe weer op. Met Karotte in Huize Maas bijvoorbeeld. In datzelfde jaar doet de organisatie ook voor het eerst Paradigm aan, met Technootjes Festival. Hierna lijkt Paradigm de vaste locatie, al waaiert het concept nog enkele keren uit naar Pand48 en Huize Maas.

Op zaterdag 9 mei is Technootjes terug in Simplon. De vraag die gelijk rijst is natuurlijk: mogen we ook van 'vanaf 9 mei' spreken? Hierover kan Fokkens nog geen uitsluitsel geven: "We zien het eerst aan, voor we over de frequentie gaan spreken." Het initiatief voor de doorstart ligt bij Fokkens. Tijdens een beraad met de programmeur van Simplon, Merlijn Poolman, komt naar voren dat Fokkens en Simplon dezelfde visie hebben: dat het weer puur over muziek moet gaan, geen poespas eromheen. "We willen dat mensen over Simplon praten, dat mensen in Simplon geboekt willen worden. Ik wil met Technootjes mensen inspireren, precies zoals vroeger. Dat gevoel van toen wil ik weer laten oplaaien."

"In 2011 waren we altijd uitverkocht. Men zei toen tegen me: "Je kan dj Stoeptegel programmeren en dan heb je nog een volle bak. Nu vind ik het interessanter, omdat we niet per se door die hype uitverkopen. Die laatste twee, drie jaar heb ik wel op een wolk geleefd - toen kwamen mensen steeds meer voor het feestje. Nu is het meer een uitdaging. De muziek staat voorop. Vaak worden mensen puur op naam geboekt, en dan valt het achteraf tegen." Dat brengt hem op de keuze voor de Roemeense producer Barac. "Hij heeft zulke dikke platen en hij en VincentIulian kunnen zo goed draaien, ik weet zeker dat het goed komt die avond."

Barac zullen sommigen al hebben mogen aanschouwen in Paradigm, vorig jaar. Sinds 2012 draait hij solo, na jaren deel te hebben uitgemaakt van NoiDoi, een duo dat vele succesvolle producties heeft uitgebracht. De Roemenen staan bekend om hun zogenaamde RPR-sound, waar landgenoten Petre Inspirescu, Raresh en Rhadoo furore mee hebben gemaakt. De twee laatstgenoemden hebben al deel mogen uitmaken van de line-up op eerdere Technootjes-evenementen.

Fokkens licht de keuze voor Barac en VincentIulian extra toe: "Barac maakt als een machine ongelooflijk dikke tracks. In veel sets in zijn genre zitten wel een of meerdere van zijn platen. Vele grote namen lopen al met hem weg; Ricardo Villalobos draait bijvoorbeeld ook veel van hem. Barac's eigen sets bestaan uit platen van het niveau ‘waar haal je dat nou weer vandaan’ en veel klappers van eigen hand."

VincentIulian is Baracs zogenaamde protegé. Een wat jongere producer met een paar releases op zijn naam, die volgens Fokkens evenveel in huis heeft als Barac, met "mooie ingewikkelde lange tracks waar mensen van smullen." Naast de twee Roemenen staan er op 9 mei in Simplon lokale bekenden op de line-up. Nieuw voor Technootjes is Thomas van Aken, een lokaal talent waar Fokkens graag de ruimte aan geeft. De bezoeker mag verder de vertrouwde Technootjes-residents van het eerste uur verwachten: K.Cee, Miguel en Hoge Toon.

Technootjes start om 23.45 uur en gaat door tot in de vroege uurtjes van de morgen. Kaarten kosten €12,50 in de voorverkoop en €15 aan de deur.