Sascha Elisah brengt eerste single uit

"Het is spannend, maar ik heb er vooral heel veel zin in"

Tekst: Jan-Martijn Huitema Foto's: Bob de Vries ,

Het is een koude, gure ochtend wanneer we hebben afgesproken met Sascha Elisah. Juist op het moment dat we de Groningse singer-songwriter ontmoeten, breekt de zon door. Toeval? Waarschijnlijk niet. Het gaat Sascha Elisah namelijk voor de wind: ze zit lekker in haar vel en presenteert op 17 april haar eerste officiële single in het Groninger Museum.

Nashville

In haar tienerjaren kwam Sascha Elisah voor het eerst in aanraking met countrymuziek. De authentieke sound en eerlijke, oprechte teksten maakten indruk: “Ik was meteen verliefd.” Ze besloot haar droom na te jagen en vertrok op haar achttiende voor een jaar naar Nashville.

Haar verblijf in het mekka van de countrymuziek was erg leerzaam: “De muzikale vibe die daar heerst, is echt ongelooflijk. Voordat ik naar Nashville ging imiteerde ik vooral, maar daar heb ik een eigen, authentieke sound ontwikkeld. Mijn muziek is daardoor heel ‘echt’ geworden.”

Popliedjes met een country randje

Maar om haar repertoire nou direct te typeren als oerdegelijke countrymuziek gaat te ver: “Mijn nummers zijn het best te omschrijven als catchy, melodieuze popliedjes met een country-randje. Mijn gitaar gebruik ik voornamelijk ondersteunend. Juist dat is iets wat ik in Nashville heb geleerd: de nadruk dient te liggen op het (levens)verhaal dat je wilt vertellen.”

Met de bagage en levenservaring die ze uit Amerika meenam, werkte ze de laatste jaren druk aan haar repertoire. En niet zonder resultaat: ze speelde al op Noorderzon, Grunnsonic, nam deel aan The Songbird Sessions en was te horen op 3FM. Met haar kraakheldere stem en aanstekelijke nummers is ze dan ook geen onbekende verschijning meer binnen de Groninger muziekscene.

Groninger Museum

Toch was het er nog nooit van gekomen om een officiële single uit te brengen. Hier kwam verandering in toen het Groninger Museum bij haar aanklopte: “Al in 2012 ben ik door het Groninger Museum gevraagd om in het kader van een audiotour een nummer te schrijven bij een van de werken in het museum. Destijds schreef ik The Last One bij het schilderij The Jack Pine (1916) van Tom Thomson. Het nummer gaat over mijn avontuur in Nashville als achttienjarige en over wat ik toen achterliet in Nederland.” Afgelopen jaar herhaalde ze dit kunststukje opnieuw. Nu schreef ze Heading For LA, een nummer geïnspireerd op het werk Portable City of Groningen (2012) van Yin Xiuzhen. Met dit lied behaalde ze de halve finale van Art Rocks 2014. 

Nieuw uitdaging

Het Groninger Museum benaderde haar daarna met het idee om beide nummers in single-vorm uit te brengen. Ze vertelt: “Ik was direct enthousiast en heb volmondig 'ja' gezegd. Maar het is echt een sprong in het diepe. Best wel een project." Wat Sascha Elisah betreft een stap in de goede richting: “Sowieso is het goed om nu officieel een eerste single uit te brengen. Bovendien was ik er ook wel aan toe om, met behulp van een producer, mijn muziek naar een hoger plan te tillen en te kijken wat er allemaal mogelijk is.”

De release van de single is dan ook een mooie, nieuwe uitdaging binnen haar muzikale carrière. “Wie weet wat hier allemaal weer uit voort kan komen. Wat dat betreft is het heel dubbel: het is spannend, maar ik heb er ook heel veel zin in.”

Op vrijdag 17 april vindt de singlepresentatie van Sascha Elisah vanaf 20:30 uur plaats in het Groninger Museum. De release wordt voorafgegaan door de opening van de Mix Match Museumtentoonstelling Lost and Found en wordt gevolgd door een optreden van Vanessa Peters & The Sentimentals. Entree is €7,50.