RSD2015: eert uw platenboer

Wereldwijde aandacht voor de onafhankelijke platenzaak

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: divers ,

Zaterdag 18 april vindt wereldwijd Record Store Day plaats. Een manier om de liefde te verklaren én steun te betuigen aan de onafhankelijke platenzaak. Om en nabij tachtig platenzaken in Nederland doen mee, waarvan zes uit de provincie Groningen. Samen met 3voor12 groningen blikken zij vooruit: "Het is voor ons dé dag van het jaar."

Record Store Day, wat is dat?

Op 18 april wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op de onafhankelijke platenzaak. Op die dag verandert een aantal platenzaken in de provincie in kleine concertzaaltjes en verzamelbeursjes. Speciaal voor Record Store Day -het internationale karakter vraagt om een internationaal klinkende naam- bieden onafhankelijke platenzaken speciale eenmalig uitgebrachte heruitgaven van platen aan. Daarnaast laten zij bands optreden in hun zaak. Vroege klanten krijgen bovendien een gratis single van Armand en The Kik.

Nut en noodzaak van een goede platenzaak

Een platenzaak vervult een belangrijke functie. Dagelijks wordt nieuwe muziek uitgebracht. "Uit het gigantische aanbod proberen wij het leukste materiaal te vissen en proberen we duidelijk te maken waarom het de moeite waard is", zegt Jan Kooi van Elpee. Hedde-Jan en Appie van Plato beamen dat: "Onze medewerkers verkopen niet alleen maar een plaatje, maar hebben liefde voor de muziek." De platenzaak als plek ván liefhebbers vóór liefhebbers. Een plaats waar muziek zich verspreidt. "Het is gewoon leuk om tussen platen en cd’s te snuffelen, om fysieke producten in de handen te hebben. Het is gezellig, want je ontmoet andere muziekliefhebbers. Je doet er ideeën op en je kunt je laten adviseren", vult Marjolein van Dam van Evelyn Novacek aan. Dat lijkt wel te kloppen. Niet zelden kom je na een tijdje snuffelen thuis met een obscure plaat waarvan je het bestaan niet afwist.

Succes en zijn keerzijde

Het is goed dat de onafhankelijke platenzaak nadrukkelijk onder de aandacht wordt gebracht. Met het internet kun je op elk moment van de dag elke plaat uit elke uithoek van de wereld tot je nemen. Die digitale snelweg mist de persoonlijke benadering die een platenzaak biedt. Daardoor wordt het downloaden van muziek niet als grote bedreiging ervaren. "De plaat is een blijvertje", zeggen John en Eric van De Jongens van Hemmes hierover. Record Store Day zet wat Evelyn Novacek betreft zoden aan de dijk: "Het is voor ons dé dag van het jaar." En inderdaad, met een speciaal programma en bijzondere uitgaven trekt zo’n dag klanten aan, en hopelijk blijven zij komen.

Toch komt er een kritisch geluid. In afwachting van de speciale dag stellen klanten hun aankopen uit, of komen juist na die dag voorlopig niet weer. Vestzak-broekzak, dat idee. Daarnaast ontdekt Kooi een zorgelijke ontwikkeling. In de aanloop naar Record Store Day krijgen de kleinere platenmaatschappijen hun vinyl niet op tijd geperst, omdat de grotere maatschappijen voorrang krijgen. De dag lijkt daarmee een slachtoffer van het eigen succes te worden. Ondanks deze kritische noot blijft het essentieel dat de platenzaak in het straatbeeld blijft bestaan. In de grote context maakt een goede platenzaak onderdeel uit van een gezellig en gevarieerd straatbeeld. Daarnaast biedt een platenzaak de vakkennis die nodig is om een muziekliefhebber rond te leiden in de enorme wereld van muziek.

Waar kun je naartoe?

In de provincie Groningen doen Elpee, De Jongens van Hemmes, Plato, Magic Buzz (alle in Groningen-Stad), Evelyn Novacek (Hoogezand) en Hekman Muziek (Winschoten) mee. Enkele daarvan hebben een instore-programma. Vroege vogels ontvangen bij de deelnemende platenzaken de vinylsingle met dubbele B-kant Snelle Jongens/Fuck The Blues van nederbietband The Kik en de eeuwig blowende Armand. Bij Evelyn Novacek worden bovendien canvasdoeken verloot van Mumford & Sons en Waylon.

Record Store Day 2015 vindt plaats op zaterdag 18 april, op meerdere locaties in Groningen, Hoogezand en Winschoten, gedurende de hele dag.