Openingsfestival EMG Faktors wordt vierdaagse marathon

Jarenlange aanloop beloond met een zee van bier en schepen van cultuur

Tekst: Leon Doedens Foto's: André Eggens en Bob de Vries ,

Onder de stappende Groninger is de cultuurfabriek aan het Eemskanaal allicht al sinds 2012 bekend: al enkele jaren is EMG Faktors de gastheer voor een breed scala aan evenementen. Maandelijks disco-, soul- en rock-‘n-roll-evenement De Republiek, kledingmarkten, productpresentaties, festivals, dansavonden of congressen, alles heeft de revue gepasseerd, maar donderdag 30 april opent EMG Faktors dan eindelijk officieel haar deuren. Het lange wachten wordt dan ook beloond met een vierdaags programma dat uit zijn voegen barst en met bier doordrenkt is.

Donderdag om 17:00 uur geeft EMG Faktors de aftrap aan hetgeen waaraan de organisatie al drie jaren werkt. Het idee is om een Gronings antwoord te bieden op de Amsterdamse Westergasfabriek: een cultuurlocatie, die niet alleen aan muziek een thuishaven biedt, maar aan alle vormen van kunst en cultuur. De voormalige graanfabriek viert haar officiële opening met een vierdaagse marathon en laat daarmee in een notendop zien van alle markten thuis te zijn. Liet nachtburgemeester Chris Garrit in 2012 nog doorschemeren uiteenlopende plannen met het pand te hebben, dat wordt nu dan ook verwezenlijkt. Met haar openingsfestival belooft EMG Faktors cultuur aan de lopende band te produceren.

Donderdag

Wat EMG Faktors je dit weekend biedt, is een zee van bier en schepen van cultuur. De officiële openingshandeling met stadsdichter Kasper Peters is donderdag om 17:00 uur. Het programma vervolgt met De Praatfabriek. In dit maandelijkse praatprogramma wordt al het nieuws over kunst en cultuur in Groningen doorgenomen. Bij de show zullen stadsmuzikant Moti en stadshistoricus Beno Hofman aanwezig zijn. Er is muziek van rock-‘n-roll-band Alex Luttjeboer and the Chaplains en DJ Loekie en ten slotte kun je genieten van de video- en painting-artexpositie van Walker Pachler en Ruby Roepie. En als dit nog niet genoeg voor je is: de entree is gratis en de eerste honderd liter bier is gratis!

Vrijdag

Het bier blijft stromen op dag twee, waar opnieuw vanaf 17:00 uur de eerste honderd liter gratis is en je vijf speciaalbiertjes kan bestellen voor vijftien euro. Het laatste omwille van de huisbiercontest: de verkiezing van het favoriete EMG huisbiertje. Verder is er vandaag een borrel met TOPCINN, het sociale netwerk voor creatief Noord-Nederland. Als je een creatieve carrière ambieert of als je je netwerk wil versterken met behulp van gratis of goedkoop bier ben je hier dus op je plek. Gewoon genieten van een lekker feestje? Op vrijdag zal de G+T-bar (voor al uw gin-tonics) geopend worden en is er muziek van Oyster. Later op de avond kan je dansen op het feest APOCALYPSO van Jorge Madera & Señor Chong (Pushin Wood Soundsystem en Black Dynamite Soundsystem).

Weekend

De laatste twee dagen bestaan uit een haast diametraal tegenovergesteld programma. Op zaterdag houdt EMG Faktors een traditie in ere met het maandelijkse feest De Republiek, waarbij DJ Dirty Harry en de Nachtburgemeester acte de présence zullen geven (22:00 uur, entree vijf euro). Op zondag daarentegen kan je weer om 17:00 uur aanwezig zijn voor de KNVB Bekerfinale en, aldus EMG Faktors zelf, “lekkere muziek”. EMG Faktors heeft dan nog een kleine verrassing in petto: de opening van de stadstuin, waar naast de fontein ook iets nieuws aanwezig zal zijn.

De vierdaagse opening vindt plaats in EMG Faktors, Eemskanaal 48 NZ. Het programma begint elke dag om 17:00 uur en de entree is gratis, met uitzondering van zaterdag: aanvang 22:00 uur en entree vijf euro.