Wie spelen er 5 mei op het Local Heroes podium?

Bevrijdingsfestival Groningen maakt de line-up bekend

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Bob de Vries, Jan Lenting, Donald van Tol en Jan Westerhof ,

Bevrijdingsfestival Groningen en POPgroningen slaan al een aantal jaar de handen ineen als het gaat om het Local Heroes podium. Dit welbekende plekje tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei biedt Groninger acts de kans om zich te laten zien aan de rest van Groningen. Maar wie staan er dit jaar?

Vandaag heeft Bevrijdingsfestival Groningen zijn line-up bekend gemaakt. Voor het Local Heroes podium zijn er dit keer niet acht, maar tien acts uit de provincie geselecteerd die mogen spelen. Negen daarvan zijn bekend gemaakt, de tiende wordt de winnaar van de POPgroningen Talent Award. De finale hiervan wordt gehouden om 24 april in Vera.

POPgroningen en Bevrijdingsfestival Groningen hebben een zeer divers programma neer weten te zetten. Van singer-songwriters tot reggae en van rock tot electro; alles komt aan bod tijdens deze dag. Daarbij zijn de geboekte acts waarschijnlijk voor de meeste ook geen onbekenden meer. Zo loopt The Rising Sun al geruime tijd mee in het Groningse muziekcircuit. Het succes van de band is niet verwonderlijk, want voor aanstekelijke reggae-rock moet je echt bij hen zijn.

De funk-popgroep Animal Antics is inmiddels ook geen onbekende meer. De band stond in 2013 in de finale van de POPgroningen Talent Award en bracht onlangs nog een catchy single uit, welke op de eerste uitgebrachte EP staat. Ook singer-songwriters Joëlle Smidt en Edo de Vlieger & Eva Waterbolk mogen hun mooie liedjes ten gehore brengen. Joëlle maakt folky songs met poëtische teksten en heeft meegedaan aan het tweede seizoen van de Beste Singer-Songwriter. Edo & Eva maken beide theatrale luisterliedjes en dit gecombineerd levert een bijzonder goed werkend geluid op.

Voor een potje postrock wordt gezorgd door de mannen van North To The Night. Deze Groningers maken samen instrumentale muziek inclusief spoken-word samples. Daarnaast zorgt View For A Day voor alternatieve rock. Deze twee broer-koppels hebben al op verscheidende festivals gespeeld en zijn live een bijzondere ervaring. Voor een rauw rock-‘n-roll optreden gaat Green Hornet zorgen. De band geeft naar eigen zeggen niet wat het publiek wil, maar wat het nodig heeft. Na een aantal jaar zijn ze weer actief. Deze band zou zo maar eens een aangename verrassing kunnen worden.

 Het elektronische duo FENN stond in 2014 nog in de finale van de Grote Prijs van Nederland. FENN maakt een eigenzinnige combinatie tussen pop en experimentele (elektronische) muziek. Om het programma qua genres compleet te maken kan de reeds door Burger Records ontdekte band Santa Fé niet missen. Hier is een stevig partijtje garage-rock te verwachten. De tiende podiumplek wordt gevuld door de winnaar van de POPgroningen Talent Award.