Koningsnacht en -dag 2015: waar moet je heen?

Wij hebben de leukste feestjes voor je op een rijtje gezet

Tekst: Esmée Koeleman en André Eggens Foto's: André Eggens ,

Uren slenteren over de vrijmarkt of de artiesten bekijken die voorgeschoteld worden op de podia van de Vismarkt en Grote Markt. Het kan ook anders, want er zijn vele feestjes in Groningen op koningsnacht én -dag die zeker de moeite waard zijn om naartoe te gaan. Om je een hoop moeite te besparen, hebben wij alvast uitgezocht waar je het beste je voeten kan laten dansen totdat je geen oranje meer kan zien.

Zaterdag 25 april

Superstijl
Grote Markt // 20.00 – 01.00
Koningsdag kan niet vroeg genoeg beginnen dit jaar en daarom organiseren de heren van Superstijl zaterdag het officiële pre-Koningsdag/nacht-evenement. In 2014 werd in Vera en tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen al duidelijk dat dit feestje niet zomaar een feestje is. Door de democratische aard van het feestje hoef je namelijk niet langer dan vijftien minuten naar hetzelfde genre te luisteren: het publiek bepaalt elk kwartier welk genre gedraaid wordt. Dus een nieuwe ronde, een nieuw feestje. Zo komen er stijlen langs als salsa, drum-'n-bass, rock-'n-roll, reggae en 90’s hits. De toegang is gratis, maar het feestje is onbetaalbaar.

Zondag 26 april - koningsnacht

ShocKING
Ebbingekwartier // 19.00 – 02.00
Na de twee succesvolle edities in 2013 en 2014 wordt er dit jaar tijdens koningsnacht weer een gratis feestje gehouden voor alle hardstyle-liefhebbers in Groningen. Op het grootste hardstyle-evenement van Koningsdag in het Hoge Noorden zullen dj’s als Titan, Crypsis en Zany komende zondag ongetwijfeld zorgen voor een avondje keihard beuken. Kaartjes kosten €10,- inclusief vier consumptiemuntjes.

Noisia Invites
Oosterpoort // 23.00 – geen eindtijd
Met vele geslaagde edities op zak staat Noisia Invites, net als vorig jaar, met een veelbelovende line-up in de Oosterpoort. Namen als Skrillex, het Nieuw-Zeelandse duo The Upbeats en de neurofunk-dj Phace zijn door Noisia uitgenodigd om een avond dubstep, drum-’n-bass en electro van de bovenste plank te serveren. Je moet wel wat geld overhebben voor dit knalfeest: kaarten kosten €35,- exclusief servicekosten.

KopjeK Koningsnacht
De Etage // 23.00 – sluit
Voor een intiem house/deep-house-feestje kun je zondagavond terecht in De Etage op de Grote Markt. De jonge, Duitse dj Konstantin Sibold, het Groningse dj-duo Bodemloos en de Groningse dj Tim van der Meulen spelen zondag house met de hoofdletter H. Tickets zijn te koop voor €12,50 excl. en razen over de toonbank.

Subsonic Mayhem Festival (Kingsday & Kingsnight)
Ebbingekwartier // 19.00 – 02.00
Een ander gratis feestje op het Ebbingekwartier zondagavond wordt georganiseerd door Subsonic in samenwerking met Stichting Cultuur050. Het Subsonic Mayhem Festival bestaat uit twee area’s: een House/Techno-stage en een Bass-stage. Groningse dj’s als Druktemakers (drum-’n-bass), Ambivalenz (electro) en Dither (industrial hardcore) zorgen voor een avond waarop je je door de uiteenlopende stijlen niet kán vervelen.

Subsonic Kingsnight
Subsonic // 23.00 – 06.00
In Subsonic zelf wordt zondag niet alleen de verjaardag van de koning gevierd, maar ook het tienjarig bestaan van de Rotterdamse platenmaatschappij Manual Music van Paul Hazendonk. Hazendonk heeft voor deze avond Noraj Cue – een van de resident dj’s van Manual Music – en Alex Preda uitgenodigd voor een vertrouwd techno/house/deep-house-feestje in Subsonic. Voor 01.00 is de entree gratis, hierna slechts €3,- aan de deur.

RocknRolla Soundsystem
Reitemakersrijge // 19.30 – 02.00
Al drie jaar lang werkt de formule van RocknRolla Soundsystem als goud: eten, drinken en muziek die meer dan enorm dansbaar is. Vijf dj’s zullen zondagavond de beste funk, soul, reggae, hiphop en rock-’n-roll ten gehore brengen waar automatisch de voeten van gaan springen en de handjes van in de lucht gaan. De toegang is gratis.

Maandag 27 april - Koningsdag

Beats 'n Breaks
Locatie geheim // 15.00 - eindtijd onbekend.
Het misschien wel meest bijzondere feestje op Koningsdag wordt georganiseerd door het dj-collectief Beats 'n Breaks (ook bekend van de wat meer obscure feestjes). Beats 'n Breaks gaat net als vorig jaar weer op pad met een tot soundsystem omgebouwde brandweerwagen. De locatie is nog geheim, maar op de poster staat een telefoonnummer dat op Koningsdag gebeld kan worden voor meer informatie. Op de line-up staan onder andere: Flark, Rohbadobh, Benedito, Roofless en Tex-nd. Je mag je eigen consumpties meenemen en de entree is gratis.

A Paradigm of Excellence
Paradigm // 14.00 – eindtijd onbekend
De koningsnachteditie van A Paradigm of Excellence is al uitverkocht, maar voor de koningsdageditie zijn er nog een aantal tickets beschikbaar. Dus als je na een lange koningsnacht nog energie over hebt voor nóg een feestje, kun je bij Paradigm nog een dagje techno trappen en biertjes tikken. Kaarten kosten €23,50 exclusief servicekosten. 

KopjeKs Speel je Koningsdag uit met Tjade & Stefan
Waagplein // 17.00 – 00.00
Helemaal uitgeslapen maar iets te veel geld uitgegeven tijdens koningsnacht? Dan is KopjeKs Speel je Koningsdag uit met Tjade & Stefan hét gratis feestje waar je zijn moet. KopjeK-residents Tjade en Stefan LaFontaine zullen disco, house en techno serveren totdat je voeten het écht niet meer volhouden.

King's Garage Sale
Vera's Garage, Peperstraat 33 // 12.00 - 18.00
Vera start dit jaar naar eigen zeggen een nieuwe traditie: tijdens deze Koningsdag gaat de garage in de Peperstraat open voor (uiteraard) garagebands, garage-dj's, een vintage vinyl sale (wij gokken op veel garage) en uiteraard is er ook bier verkrijgbaar. De volgende bands zullen te zien zijn: Fake O's, Bingo Starr, The Sensational Second Cousins, Dodde en Wolftone. Het plaatjes draaien tussen de bands door is in de vertrouwde handen van het Elpee dj-team.

Subsonic Mayhem Festival
Ebbingekwartier // 13.00 – 23.00
De Kingsnighteditie gemist of smaakte de avond naar meer? Vanaf 13.00 kun je alweer op het Ebbingekwartier terecht op de House/Techno-stage of op de Bass-stage. Sporadisch, Ordure & Kolt, Pythius en negentien andere dj’s gaan maandag nog even door met het feestje.

RocknRolla Soundsystem Kingsday Extravaganza
Reitemakersrijge // 11.00 – sluit
Ook RocknRolla Soundsystem gaat na een dansbare nacht ’s ochtends om elf uur alweer door om met zes verschillende dj’s alles te draaien wat ook maar extreem dansbaar is. Aan het water, in de zon en op het gras, met muziek, veel bier en lekker eten. En dan is het feestje ook nog eens helemaal gratis.

ShocKING Kingsday
Ebbingekwartier // 13.00 - 00.00
Het hardstyle-feestje op het Ebbingekwartier gaat op Koningsdag gewoon weer verder waar het afgelopen nacht gebleven was. Kaarten kosten wederom €10,- inclusief vier consumptiemuntjes.