Crowbar: broeinest voor bands van diverse pluimage

Kleine kroeg viert Koningsdag met avant-garde, ska, powerrock en punk

Tekst: Ernst Jeuring Foto: Bob de Vries Poster: Menno Schreuder ,

De Crowbar, gelegen nabij het stadscentrum van Groningen, programmeert al sinds 2008 met regelmaat bands uit diverse subculturen. Het aantal avonden waarop livemuziek wordt gespeeld is noodgedwongen teruggebracht tot een handjevol per jaar. Op Koningsdag is het volle bak. Valt daarna het doek?

Beperkte middelen

"Wij programmeren al sinds 2008", zegt Esther Katgert, eigenaar van de Crowbar. In de jaren passeert een divers palet aan muziekkleuren de revue. Van woeste punk tot singer-songwriters, van ronkende rock tot stuiterende ska. Om aan bezoeker én band tegemoet te komen, zijn de entreeprijzen laag en biedt het barpersoneel de eigen woning als slaapplek voor de bands aan. De middelen zijn beperkt. Een akkefietje dat zich anderhalf jaar geleden voordeed, was aanleiding om de programmering aan te passen. "Vanwege een klacht uit de buurt over geluidsoverlast heb ik een hoge boete gekregen van de gemeente. Tja, dat helpt niet echt. Daarop heb ik de live-avonden beperkt tot de dagen waarop meer geluidshinder wordt getolereerd", aldus Katgert.

Koningsdag

Eén van die dagen waarop meer geluidshinder wordt toegestaan, is Koningsdag. Op die dag pakt Katgert dan ook uit met vier bands. Geheel in de stijl van de Crowbar is het aanbod uiteenlopend. Powertrio Uhgah? Wugah! schotelt strakke crossoverrock voor. De band bracht onlangs de eerste LP uit en verzorgde onder andere het voorprogramma van Dead Kennedys-frontman Jello Biafra. Het tienkoppige Knight Susan serveert energieke ska, inclusief ruime kopersectie. The Former Hasbeens brengt primitieve avant-garde, verpakt in nummers van drie minuten. Naast deze Groningse bands neemt The Farts vanuit Coevorden compromisloze punk mee. De eerste band zal rond de klok van zes uur beginnen. De toegang is gratis.

Toekomst

In de wandelgangen werd gesproken dat Koningsdag het slotakkoord zou vormen voor de Crowbar. De strijdbare Katgert spreekt dit tegen, maar is reëel: "Zonder livemuziek is het lastig om het hoofd boven water te houden." Dat is voor haar geen reden om datzelfde hoofd in de schoot te werpen. Ze programmeert daarom stug door. Een aangepast volume helpt wellicht om buiten de geluidsdagen een live-programma te blijven aanbieden. "In juni en juli heb ik twee akoestische bluegrass-sessies met James Hunnicutt en Steering Ships With Empty Bottles." Het kleine podium aan de Pluimerstraat blijft zich dus binnen de mogelijkheden manifesteren als broeinest waar het publiek kennis kan maken met diverse subculturen.

Crowbar, Pluimerstraat 35 (zijstraat van de Nieuweweg): Uhgah? Wugah!, The Farts, Knight Susan en The Former Hasbeens, aanvang 18.00 uur, toegang gratis.