Veel talent voor weinig op Zwemfest 2014

Twaalfde editie voor het eerst in Vera

Tekst: Wymer Praamstra ,

De vier studieverenigingen die jaarlijks Zwemfest organiseren strijken dit jaar voor het eerst in Vera neer. Aan het concept is verder gelukkig niet gesleuteld: veel jong talent uit eigen land en regio. Onder andere Adam & The Relevants, When We Are Wild en Sprokkelhout staan dit jaar op de planken.

Traditiegetrouw heeft Zwemfest zijn thuisbasis in Simplon, maar vanwege de turbulente periode die het podium vorig jaar kende is dit jaar een andere plek gekozen. In Vera zijn gelukkig ook twee podia beschikbaar zodat er maar liefst zeven bands kunnen komen spelen op 25 september. De lage toegangsprijs, vijf euro voor leden van een studievereniging en 7,50 voor niet-leden, is in ieder geval geen reden om thuis te blijven.

Terwijl boven de nationaal wat bekendere bands spelen, is de kelder van Vera deze avond het terrein van onbekender maar zeker niet onbeminder talent. Lyrebird uit Alkmaar maakt dromerige pop en wist met hun eerste EP de nodige aandacht te trekken. Van een ander laken een pak is Menhir uit Groningen. Wat de twee bassisten en drummer aan subtiliteit missen maken ze goed met hun genadeloze volume. Stonerrock die zo hard is dat hun EP ingekapseld in een baksteen werd verkocht. Sprokkelhout is inmiddels een bekende naam op de Groninger podia. Hun alternatieve rock is creatief en bepaald niet beperkt tot één genre. Met name live altijd een positieve verrassing.

Van het kwaliteitslabel Subroutine komt Apneu de grote zaal openen. Rammelende garage met schijnbare nonchalance, maar stiekem een extreem goed gevoel voor melodie en pakkende riffjes. Project Bongo uit Utrecht speelde al op Sziget en bij 3FM in de studio. Het laatste restje zomer zal voelbaar zijn in de zaal door hun vrolijke en dansbare indie-pop. Adam & The Relevants maakt britpop met een garagerandje en speelde daarmee al in onder andere Paradiso, Tivoli en op het Noorderslag festival. In navolging van het duimpje van Gerdi Verbeet in de studio bij DWDD krijgen ze de handjes vast en zeker op elkaar in Vera. Afsluiter When We Are Wild had met ‘Scuse Me al een kleine radiohit en werd door 3FM en Radio 2 tot aanstormend talent gebombardeerd. Poppy rock die gedragen wordt door het prachtige gitaarspel en de stem van Hille Stellingwerf.

Conclusie van deze kleine voorbeschouwing: ontzettend veel talent in veel verschillende smaken. Van subtiel en mooi tot hard en energiek, voor iedereen wat wils voor een zachte prijs. 

Zwemfest vindt plaats op 25 september in Vera en de deuren gaan open om 20:00. Tickets zijn hier verkrijgbaar en aan de deur.