Orange Skyline brengt nieuwe single uit

Het 'top of the world' gevoel van het bandleven

Tekst: Frank Hettinga Foto's: Kenny Nagelkerke en Donald van Tol ,

Rapture is de nieuwe single van Orange Skyline en staat op de EP die kortweg de naam van de band krijgt. Orange Skyline besluit het uitbrengen van een album uit te stellen tot februari. “Het heeft geen enkele zin om tijdens de Popronde met een album te komen”, aldus Stefan van der Wielen. Helder. In het teken van die Popronde spelen de Groningers de komende maanden door heel Nederland. Zie single Rapture als zoethoudertje.

De EP, geproduceerd door Matthijs Herder, bestaat uit Rapture en twee B-sides, namelijk Circling Eyes en het reeds eerder uitgebrachte Get It On. Het laatste nummer bracht Orange Skyline al eens uit als single. “We vinden het niet nodig om dat nummer op het album te plaatsen”, zegt gitarist Niels van der Wielen. “Maar deze opname is zoveel beter dan de eerste versie. Dus het is het wel waard om hem opnieuw te presenteren.” 

William Faulkner

Oud werk van de postpunkrevivalgroep krijgt een nieuw jasje dus. Zo ook met Rapture. Want The Resurrection Of The Wrong, één van hun eerste nummers, is uit elkaar geschroefd en opnieuw in elkaar gesoldeerd. Zoals de veteranen van The A-Team dat iedere aflevering deden door op het eerste oog onbruikbare voorwerpen om te toveren in wapens. Een nieuwe lik verf, resulterend in Rapture.

Kill your darlings zingt frontman Stefan van der Wielen. Het is een welbekend citaat van de Amerikaanse schrijver William Faulkner. Het verfijnen en versterken van tekst en sound, dat is precies wat Orange Skyline met Rapture heeft gedaan. De eerste versie duurde vierenhalve minuut, maar is ingekort tot tweeënhalf. Niels van der Wielen vond het lastig om delen weg te gooien. “Maar het draagt allemaal bij aan een beter liedje. Zeker als het een single is.”

Extase

In a rapture’ betekent in vervoering raken. Extase. Het woord drukt volgens Niels van der Wielen goed het gevoel uit van het bandleven. “Het maken van muziek, schrijven, in een band zitten, optreden en alles wat daar bij komt kijken.” Broer en frontman Stefan vult aan dat het spelen in een band een ‘top of the world’ gevoel geeft. “Die extase komt zowel in The Resurrection als in Rapture naar voren, maar de nieuwe versie bekijkt het geweldige van muziek maken positiever. Minder cynisch.” 

Volgens Stefan van der Wielen is Rapture een partytrack. “Maar ook wel reflectief op het schrijven van een feestnummer.” De broers Van der Wielen kijken tegenwoordig anders naar teksten. “We schreven voornamelijk over een beleving. Een opzwepend gevoel. Nu zijn de teksten wat meer beschouwend. Het mocht wat speelser, subtieler en misschien ook wel wat intelligenter.”  

Literaire tributes

De frontman doelt daarmee op verwijzingen naar literatuur en filosofie in de teksten, zoals naar Roland Barthes bijvoorbeeld. Zijn interesse voor literatuur heeft een grote invloed op het schrijfproces. “Er zitten veel literaire tributes in de teksten, maar dat mogen luisteraars zelf uitvogelen.”