Organisator nieuw festival: “Er is behoefte aan garage, punk en rock-‘n-roll”

Annelies Vermeeren verwezenlijkt haar droom met Uncontrollable Urge Festival

Tekst: Nina Knaack ,

Annelies Vermeeren is een ontzettende muziekliefhebber. Ze staat op met muziek en gaat ermee naar bed. In haar werkweek is ze bezig met hele andere dingen, maar in het weekend komt haar liefde voor muziek naar boven. Zelf mist ze de garagepunk in Groningen. Die is er wel, maar volgens Vermeeren te weinig. Ze is om haar heen gaan vragen en kwam tot de conclusie dat meerdere mensen behoefte hadden aan meer garage, punk en rock-‘n-roll. Ze begon met het uitwerken van haar ideeën en kwam uiteindelijk op een nieuw festival: Uncontrollable Urge Festival.

Nadat Annelies Vermeeren wist dat ze zelf iets op wilde zetten, kwam de volgende vraag: waar wil ik een festival houden? “Ik ging nadenken over de bron van muziek. Waar komt muziek nou precies vandaan? Toen kwam ik uit op Het Viadukt.” Het Viadukt biedt bands repetitieruimtes aan, zodat het geluid wat harder kan dan in de gemiddelde garage met buren. “Ik weet dat het de perfecte plek is. Hier beginnen bands en hier repeteren ze. Hier komt muziek vandaan, dus hier moet ook muziek klinken." Het concept komt overeen met de ideeën van Het Viadukt: ruimte bieden voor iets nieuws.

In samenwerking met Peter van der Heide (Viadukt) heeft Vermeeren haar idee verder uitgedacht. “Robert Stipje, van het boekingsbureau Kiss n Run, heeft me geholpen met de programmering. In eerste instantie wilde ik een festival waar zowel kunstenaars als artiesten terecht konden. Het festival Noise of the North had echter vrijwel hetzelfde concept. Het heeft naar mijn mening geen zin om in elkaars vaarwater te gaan zitten, want daar is de muziekscène in Groningen te klein voor. Ik wil het gat dat ik in de Groningse muziek zie dichten en zoek dan ook geen concurrentie op. Uncontrollable Urge Festival is een kleinschalig festival met een garagepunk-tint en biedt tegelijkertijd kans voor beginnende ondernemers om wat bekendheid te werven. Er zullen verschillende standjes zijn waar je van alles kan kopen.”

Naast de kraampjes draait de avond voornamelijk om de muziek. “Garagepunk is weer een hot item. Kijk maar naar Groningse bands zoals Traumahelikopter en The Black Cult. Die laatste staat dan ook op het programma. Daarnaast hebben we wat artiesten uit het buitenland gehaald: The Sheiks (USA) en The Straight Arrows (Aus). Van eigen bodem komen ook J.C. Thomaz and The Missing Slippers en The Krontjong Devils nog, en dan is het programma compleet. Afgezien van de afsluitende DJ (Mark Lada van Traumahelikopter) en een Burlesque act van Dickie Richards dan.”

Vermeeren wil met dit nieuwe festival de oude Groningse rock-‘n-rollsfeer weer terugbrengen. “Ik wil de oude tijd in een nieuw jasje stoppen. Ik heb bewust voor een brede line-up qua leeftijdscategorie gekozen, omdat ik jong en oud wil samenbrengen. Beide groepen delen dezelfde passie, en kunnen daarin nog een hoop ontdekken. Op Uncontrollable Urge Festival maak ik mijn droom waar en hopelijk ook dromen van anderen.”

Uncontrollable Urge Festival vindt plaats op zaterdag 13 september in Het Viadukt. Van 20:00 tot 01:00 is er live-muziek en daarna draait er een DJ. De entree is 5 euro.