Er komt geen 2014-editie van Groningsch Peil

Initiatiefnemer Chris Garrit: “Vijfde Groningsch Peil zal een volwaardige editie worden in oktober 2015.”

Tekst: Nina Knaack Foto's: André Eggens ,

Het festivalseizoen komt dichter bij haar einde. Vanaf 2010 was er nog het Groningsch Peil: een vierdaagse showcase in de provincie Groningen met de binnenstad van Groningen als festivalhart. Aanstormend talent krijgt op dit festival een kans om wat bekendheid te werven. Meer dan de helft van de bands komt uit Groningen. Eind oktober kunnen muziekliefhebbers dan weer even terug naar de zomerse festivalsfeer in een twintigtal cafés en podia, maar dit jaar niet. De vijfde editie zal pas in 2015 weer georganiseerd worden. 3voor12 ging op zoek naar de reden.

Wie bevriend is met Groningsch Peil op Facebook kon in juni al het volgende bericht lezen: “Met de crew moeten besluiten het festival 2014 uit te stellen naar 2015. Bezuinigingen bij de gemeente Groningen hebben geleid tot het ontbreken van middelen om de begroting sluitend te krijgen. We zijn vastberaden het festival voor de 5e! keer in 2015 goed te organiseren. Want de geweldige muziek Groningen moet gehoord worden. Keep on rockin’!”

In een kort gesprek licht initiatiefnemer Chris Garrit nog het een en ander toe: “Ons budget was veel minder doordat de provincie en de gemeenteraad een aantal jaren geleden de cultuursubsidie niet toegekend hebben. Een leuk hoofdpodium met een leuke band kost nu eenmaal geld. In het begin van dit jaar bleek dat we met de planning en begroting krap zouden komen te zitten, en is besloten niet voor het halve werk te gaan.” 

Het eerste lustrum wordt daarom gevierd in 2015, en moet een volwaardige editie worden. “Ik vind dat een stad haar talenten moet kunnen laten zien. Met die gedachte is Groningsch Peil ook opgezet. Bandjeswedstrijden is eigenlijk net appels met peren vergelijken, en daarnaast gaat muziek maken niet om competitie. Bands moeten kunnen spelen en ook op een leuke plek kunnen spelen. Groningsch Peil is uitgegroeid tot een groot festival, met ongeveer 120 tot 130 acts in vier dagen. We willen echter dat bands er ook wat aan hebben om te komen optreden. Dit jaar zou het nauwelijks wat opleveren, ook omdat er geschrapt moest worden in de marketing. Dan is het beter om een jaartje over te slaan.”

Op de site van Groningsch Peil is er de mogelijkheid om terug te genieten van vorig jaar. De vijfde editie van Groningsch Peil staat voor het weekend van 23 en 24 oktober 2015 op de planning, dus daar kan nu naartoe geleefd worden.