The Sensational Second Cousins: ''Je moet het niet allemaal te serieus opvatten, dan wordt het ook zo saai"

Garagerockabilly uit Klazienaveen

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Harold Zijp ,

The Sensational Second Cousins maken garagerockabilly en bestaan uit slechts een drummer en een gitarist/zanger. Ze doen dit jaar mee aan de Popronde, hebben recent een tour gedaan door Spanje en brachten onlangs hun derde single uit. 3voor12 groningen sprak met Henri, omdat het hoog tijd is om eens nader kennis te maken met deze rock-’n-rollers uit Klazienaveen.

Gitarist en zanger Henri Soulmann en drummer Jerk Heijnen zijn achterneven. Ongeveer drie jaar geleden begonnen ze met muziek maken en sinds ruim twee jaar treedt het tweetal actief op. "We zijn dus nu al drie jaar een ‘stel’", lacht Henri. De naam van de band is gebaseerd op het feit dat zij achterneven zijn. "We hebben eerst iets van dertig bandnamen bedacht, zoals dat gaat, maar dat was allemaal niks. Ik stuurde een keer wat demo-opnames door naar Jerk met de bestandsnaam ‘The Second Cousins’ en dat vonden we wel wat." Uiteindelijk werd daar 'Sensational' aan toegevoegd en waren de mannen tevreden.

Rauwe rockabilly sound

Hun rauwe versie van de rockabilly sound wordt voornamelijk gekenmerkt door de rock-’n-roll sound van de jaren vijftig en zestig. Naast de bekende Johnny Cash en Elvis Presley, luisteren de mannen ook veel naar wat onbekendere bands uit de jaren zestig zoals Johnny Powers en Hasil Adkins. "Dat beïnvloedt wel, maar wat ik vooral inspirerend vind is dat je met zo weinig mogelijk middelen, in ons geval alleen een gitaar en een zelf in elkaar gelaste drumkit, toch muziek kan maken. Ik houd wel van eenvoud in de muziek." The Sensational Second Cousins mogen dan misschien wel een duo zijn, maar dat neemt niet weg dat ze een hele volle sound hebben. "Het hoeft allemaal niet te netjes te zijn, een wat rauwere sound, niet te gelikt. Dan mis je de emotie, en dat is nou net waar het om gaat. Bij optredens van ons gebeurt ook altijd wel wat. We proberen het met veel enthousiasme te brengen."

Het drumstel, die Jerk zelf in elkaar heeft gelast zodat hij staand kan drummen, heeft soms veel te verduren. "Het drumstel valt regelmatig uit elkaar, want het wordt veel vaker gebruikt dan verwacht. Het is allemaal wat fanatieker dan van te voren ingeschat", zegt Henri lachend.

Hoom Babba

Afgelopen september hebben The Sensational Second Cousins tijdens een tour door Spanje hun derde single, Hoom Babba/Wobble Lou, uitgebracht op het Spaanse label Saturno Records. De single is te beluisteren via de bandcamp-pagina en op vinyl te koop bij de mannen zelf. Over de betekenis van het nummer: "Tja, dat betekent eigenlijk helemaal niets, maar het nummer werkt live wel erg goed. We krijgen hier altijd het grootste applaus voor. Een flinke dosis energie is met name erg belangrijk in de rock-’n-roll en het gaat er ook om dat je plezier hebt. Je moet het niet allemaal te serieus opvatten, dan wordt het ook zo saai", aldus Henri.

De Popronde

Henri ervaart de Popronde door de vele boekingen bijna als werk, grapt hij. "Het is geweldig dat je steeds op andere plekken komt. Je kunt zomaar in een café spelen voor maar tien mensen, terwijl het die keer daarop ineens bomvol is en men buiten in de rij moet staan om naar binnen te komen. Heel wisselend dus, maar dat maakt het ook weer tof." Op de vraag waarom mensen naar hun show moeten komen kijken, antwoordt Henri: "Omdat wij natuurlijk de leukste band zijn die meedoet. Kijk, ik ga natuurlijk niet zeggen dat we de beste zijn, maar dat zijn we natuurlijk wel. Maar dat is een beetje die Drentse bescheidenheid. We zijn ‘Sensational’, haha."

The Sensational Second Cousins spelen met Popronde Groningen om 21:00 uur in Elpee, Oosterstraat.