Meadowlake wil mensen raken met hun muziek

"Ik denk dat als je onze EP in één keer luistert, het een intense ervaring is."

Tekst: Jeroen Sturing Foto's: Richard Lahuis ,

Zaterdag 1 november wordt voor indierockband Meadowlake een belangrijke dag. Dan vindt namelijk zowel de releaseparty van hun eerste EP, als de release van de nieuwe videoclip plaats. Reden genoeg om opnieuw af te spreken met deze ambitieuze band. Ditmaal sprak 3voor12 groningen met Erik en Jarno in de Pintelier.

De releaseparty

Wegens blessureleed van de drummer kon de EP-release op de eerder geplande datum geen doorgang vinden, maar zaterdag vindt de release alsnog plaats. De bandleden kijken hier al geruime tijd naar uit: "Het is absoluut iets waar we al heel lang naartoe leven. Toen we begin 2013 begonnen, ging het echt in een stroomversnelling. Voor ons was dat eigenlijk wel verrassend. Als we terugkijken op de afgelopen maanden denk ik: wow, wat is er allemaal gebeurd? Zaterdag is wel echt een moment om daar ook weer een punt achter te zetten. Het is een afsluiting van de eerste groeistuip, de eerste fase. Als we zaterdag gehad hebben, kunnen we weer vooruitkijken. Dan zijn we klaar voor de volgende groeistuip", zegt Erik.

Grote EP

De EP die zaterdag uitkomt bevat zeven liedjes. Vier daarvan waren al eerder op de bandcamp van de band te downloaden. De nummers Nova, Cold War, There’s a Fire Rising en Endless zijn opnieuw gemixt. Aangevuld met drie nog niet eerder uitgebrachte nummers vormen ze de EP, die overigens geheel in eigen beheer is opgenomen. Zelfs voor het artwork en de bedrukking van de CD’s is geen extra hulp ingeschakeld.

De mannen zijn erg tevreden over het niveau van de liedjes op de EP. "De liedjes die nu op de EP staan, hebben een constant niveau omdat ze rond dezelfde tijd geschreven zijn. Ze passen goed bij elkaar. De EP voelt echt als een eenheid. Het is een goede doorsnee van wat we afgelopen jaar allemaal gedaan hebben", zegt Erik. "We zijn zelfs al bezig met nieuwe liedjes."

Teksten

Alle teksten van de band worden geschreven door zanger en gitarist Jarno die over persoonlijke onderwerpen schrijft. "Ik schrijf over dingen die ik meemaak, maar ik probeer wel de clichés te vermijden. Ik begon met schrijven toen een voor mij dierbaar persoon overleed. Veel liedjes gaan daar direct over." Erik vult aan: "Ik kan me genoeg momenten herinneren dat iedereen tijdens het spelen een bepaalde emotie voelde doordat het in de tekst daarover ging en het ons allemaal raakte. Het zijn de persoonlijke dingen van Jarno, maar we herkennen ze allemaal doordat hij het heel poëtisch opschrijft. Ik hoop dat dit ook voor de luisteraars geldt." "Je moet er de tijd voor nemen en even voor onze soort muziek gaan zitten. Dan denk ik wel dat het je kan raken", vertelt Jarno.

Ditzelfde geldt ook bij de invloeden van de band; onder andere Bon Iver, Radiohead, Sigur Ros en the Antlers. "In die muziek zit heel veel gevoel en beleving. Het is een tikje alternatief maar niet zo dat niemand het meer kan horen. Er zit een hele goede balans in hun albums. Ik denk dat wij dat ergens wel proberen terug te brengen; niet te ‘poppy’, maar wel nog redelijk toegankelijk." Jarno gaat verder: "Ik moet bij onze EP een beetje denken aan the Antlers, niet om de muziek maar om de emotie en om het geheel. Ik denk dat dat bij ons ook zo is. Het draait om de emotie en om het geheel. Ik denk dat wanneer je onze EP in één keer luistert, het een intense ervaring is.’’

Vriendenband

De band is op een bijzondere manier gevormd. In plaats van vreemde mensen te zoeken die al een instrument konden bespelen, besloten oprichters Jarno en Erik om gezamenlijke vrienden aan te sporen instrumenten te gaan bespelen. Hierin schuilt gevaar omdat vriendschap en ambitie soms tot lastige keuzes leiden. Bij Meadowlake zal dit volgens Jarno niet het geval zijn. "We willen allemaal wel gewoon dat het goed is, maar ik zou nooit iemand uit de band gooien omdat-ie niet goed genoeg is. Vriendschap gaat boven dat. Uiteindelijk komt wel bovendrijven dat je echt een connectie hebt met elkaar. Als iemand minder goed is, wordt dat wel gecompenseerd door de klik op het podium." Erik gaat nog verder: "De vriendschap is de hele basis van de band. We zien dat ook als onze kracht. We willen graag met deze groep ergens naartoe en we zien wel hoe ver we komen."

VERA Downstage

Meadowlake keert zaterdag terug naar VERA Downstage. "Eén van onze eerste optredens was daar. We kregen later eigenlijk pas door hoe bijzonder het was dat we daar onze show speelden. We wilden onze releaseshow per se Downstage doen. De sfeer was toen perfect en omdat onze eerste periode daar is begonnen, is het ook een mooie plek om die weer af te sluiten."

De band wil doorpakken in de voor hun nieuwe periode: "We gaan voor meer shows in Nederland maar ook buiten de grenzen, Duitsland is een mooie stap. Ook willen we aan een nieuw album gaan werken." De band wordt absoluut niet gezien als een hobby. "Als ik een hobby zoek, ga ik wel voetballen."

De EP releaseshow van Meadowlake begint zaterdag om 23:30 in VERA Downstage. De videoclip voor Stripped Bare Structures is vanaf zaterdag te zien op internet. Bekijk hieronder alvast een kleine teaser.