Hoist the Colours laat punkrock uit de jaren negentig herleven

Groningse punkband viert zaterdag de release van hun nieuwe EP in Simplon

Tekst: Jeroen Sturing Foto's: Jan Westerhof ,

Zaterdag 25 oktober presenteert Hoist the Colours hun split-cd in Simplon. Hoist the Colours is een Groningse punkrockband, bestaande uit zanger/gitarist Frank van den Beld, drummer Richard Wieringa, zanger en bassist Erik-Peter Schutter en gitarist Johan Bokma. De band heeft gekozen voor een samenwerking met de Britse punkrockband ASBO Peepshow. Samen brengen ze de cd Having a full English uit. 3voor12 groningen interviewt de band in het Viadukt.

De Band

De drummer van Hoist the Colours laat het nummer Coffee horen. In deze song wordt meteen duidelijk waar de band voor staat: energieke skatepunk met een knipoog. De teksten in de punkmuziek zijn doorgaans erg politiek geladen, maar dit is bij deze band niet het geval. De band schrijft liever een nummer over het drinken van koffie of over de plek waar vrouwen hun telefoon dragen als ze uitgaan. De band wil gewoon nummers spelen waarbij ze zich goed voelen. "We hebben wel onze politieke ideeën, maar het zou bij ons gewoon niet kloppen als we daar over gaan schrijven. Het mooie van het punkgenre is wel dat onze teksten over van alles kunnen gaan, anders dan bij bijvoorbeeld het pop genre waar alles alleen maar over de liefde gaat", aldus Frank.


De muzikale invloeden van de band liggen vooral in de late jaren 1990: "Dan moet je denken aan bands als the Offspring, Green Day en Blink 182, maar dan de wat hardere bands uit die periode", zegt Erik-Peter. "Die bands zijn stinkend rijk geworden van de muziek, maar tijden veranderen: in die tijd was het punkgenre wereldwijd veel groter. Onze voorkeur is alleen niet veranderd, voor jongere mensen maken wij misschien wel te oude muziek. We maken eigenlijk de muziek die vroeger leuk was."

Punkscene

De heren vinden echter niet dat punkmuziek is uitgestorven. "Uitgestorven niet, maar ik denk niet dat het populair is onder jeugd. In Nederland is wel een grotere scene dan dat ik van tevoren verwacht had, maar het is wel een oude scene. Elk jaar wordt het publiek weer ouder", analyseert Erik-Peter. "Het zou best wel kunnen dat de muziek aan het uitsterven is, maar dat is pas als onze generatie dood is." Richard vult aan: "Ik heb het idee dat het meer een beetje vermoord wordt. Toen wij 18, 19 jaar waren had je zoveel Nederlandse skatepunkbands, je sloeg een blad open en je zag dat ze wel ergens speelden. Bands worden ook niet meer geboekt, het is niet meer hip. Er is nog wel animo voor, maar het brengt geen makkelijke omzet meer dus boeken ze het niet meer. Door de grotere zalen wordt het gewoon een beetje ontweken, skatepunk wordt doodgezwegen door de grotere zalen. Je moet het nu gewoon hebben van een jongerencentrum die het cool vindt en een paar bandjes boekt, daar moet je mazzel mee hebben dat je er tussen valt." Frank volgt strijdig: "Als punkband moet je er wel echt voor knokken om shows binnen te halen, maar dat is prima." 

Ontstaan

De mannen van Hoist the Colours kennen elkaar via het Groningse bandjescircuit. In 2011 besloten ze om samen een bandje op te richten, één keer per maand te gaan repeteren en af en toe een showtje mee te pakken. De muziek van de band sloeg snel aan: na vier repetities hadden ze hun eerste gig binnen en waren ze al begonnen met het opnemen van een demo.

Toen besloten werd om een band op te richten, moest er natuurlijk ook een naam voor de band verzonnen worden. "Achter de naam zit niets, we dachten: Wat is tof? Piraten zijn tof! Toen hebben we opgezocht wat piraten vooral schreeuwen, "hoist the colours", is klaarblijkelijk een strijdkreet die geschreeuwd wordt voordat ze aanvallen", aldus Johan over het ontstaan van de naam. De naam heeft niets te maken met de film Pirates of the Carribean, waarin een nummer wordt gezongen dat Hoist the Colours heet. "De film zal ongetwijfeld al wel uit zijn geweest, maar daar hebben we bij het bedenken van de naam niet op gelet."

De releaseparty

Lang werkte de band naar aanstaande zaterdag toe. "We moesten heel veel dingen regelen en we hebben net even iets strakker gerepeteerd, we willen heel graag dat het goed is", zegt Frank. "Er komen andere punkbands uit het hele land om voor ons te openen, het moet gewoon goed zijn." De band ziet in gitarist en zanger Frank van den Beld een publiekstrekker: "Frank is een sexy en mooie man om te zien, dat is al genoeg om de mensen zaterdag te laten komen. Zonder grappen: als je even terug in de tijd wil naar de jaren negentig, en je hebt zin in een avondje skatepunk, lekker gewoon weer even net als vroeger een avondje rauzen. Dan moet je gewoon lekker langskomen."

De releaseparty begint zaterdag om 20:30 in Simplon. De split cd Having a Full English is vanaf zaterdag te koop bij Elpee en iTunes en is te streamen via Spotify en Deezer.