Popronde 2014: wat je echt niet mag missen!

Rondreizend festival strijkt op 9 oktober neer in Groninger binnenstad

Tekst: Nina Knaack, Jilt Jorritsma, Sannette de Groes, Marissa Snitjer, Lilian Zielstra, Frank Hettinga en Saskia Evers Foto's: Jan Westerhof ,

Gratis rondreizend festival de Popronde doet dit jaar van september tot en met november 31 steden aan. Op 9 oktober strijkt het festival neer in de Groninger binnenstad. Op verschillende poppodia, in kroegen en platenzaken en in de bibliotheek krijgen onbekendere artiesten uit heel Nederland de kans zich buiten hun regio te presenteren en speelervaring op te doen. De redactie van 3voor12 groningen duikt alvast in het programma en vertelt je welke acts je zeker moet gaan zien!

I Took Your Name

Klein en intiem, dat is hoe de Groninger singer-songwriter Chris van der Ploeg (I Took Your Name) zijn ideale optreden ziet. Opvallend, want Van der Ploeg is vooral bekend van indiebands Audiotransparant en Kendler. Zijn solo-carrière begon als een poging om ambientmuziek te maken, maar dat pakte gaandeweg anders uit. Zijn creaties bleken ware popsongs, waarin de ambientinvloeden echter nog wel sterk aanwezig bleven. Over zijn dromerige zang speelt Van der Ploeg sfeervolle gitaarcomposities, waarmee hij de luisteraar in een soezerige toestand weet te brengen. Als enige act speelt I Took Your Name in de Openbare Bibliotheek. Kleiner en intiemer wordt het niet. (JJ)

17:00 uur - Openbare Bibliotheek

The Sensational Second Cousins

De bandnaam van The Sensational Second Cousins is geen toeval: het gaat hier om twee achterneven uit het Drentse Klazienaveen. Het duo brengt met slechts vocalen, een gitaar en een zelfgemaakte drumkit vrolijke garagerockabilly. Volgens de band wordt dit met "de juiste hoeveelheid krankzinnigheid" gemengd, wat voor een uniek live optreden zorgt. Recent kwam de nieuwe Spaanse 7" single Hoom Babba / Wobble Lou en ook de releaseparty vond plaats in het Spaanse Sevilla. Nu reizen de heren Nederland door Nederland voor de Popronde en zullen ongetwijfeld platenzaak Elpee op stelten zetten. (SE)

21.00 uur - Elpee

The Silverfaces

Met The Silverfaces levert de Herman Brood Academie alweer een technisch vaardige band af. Net een jaar samen, maar van meet af aan produceren de excentrieke bandleden psychedelische sixties bluesrock. Een mengelmoes geïnspireerd door oude helden Jimi Hendrix en Led Zeppelin en, meer van deze tijd, Jack White en DeWolff. Dampende tegen elkaar opbiedende solo’s – zowel op elektrische gitaar als de toetsen – en flinke tempowisselingen verraden kunde en enthousiasme. Enige tip: de studio in! Kom maar op met dat album. We wachten wel, met smart. (FH)

22.45 uur - Buckshot

PAUW

Met meer dan twintig shows is deze veelbelovende band de meest geboekte band van de Popronde. PAUW, bestaande uit drie jonge mannen, maakt psychedelische sixtiesrock, gemixt met blues en hedendaagse muziek zoals Tame Impala en Temples. PAUW stond afgelopen jaar al meerdere malen in het voorprogramma van Temples en speelt 6 november op de afterparty van Kasabian in de Heineken Music Hall. Live kun je een energiek en bombastisch optreden verwachten. PAUW is dan ook zeker de moeite waard om te checken. (MS)

23:00 uur -  Warhol

Apneu

Wie Apneu hoort, wil dansen. Begin dit jaar werd het laatste album van de band, Hard Feelings, door 3voor12 uitgeroepen tot Album van de Week - en dat is geheel terecht. De muziek is een vrolijke combinatie van stevige garagerock en aanstekelijke popmuziek. Het is speels. Neem de teksten, die vooral over meisjes gaan. Neem de riffjes die muurvast in je hoofd blijven zitten. Neem de nonchalante performance van de Amsterdamse mannen. Achteruit leunen zit er bij deze band niet in, dus ga deze band in Het Pakhuis zien; je komt gegarandeerd met een grijns en vermoeide benen weer naar buiten. (LZ)

23.15 uur - Het Pakhuis

Sväva

Sväva, dat ‘zweven’ betekent in het Zweeds, is een band die zijn naam eer aan doet. Met atmosferische indie-dreampop probeert het viertal muzikanten uit het Friese Leeuwarden de luisteraar in hogere sferen te brengen. De ervaringen die frontvrouw Bente Hout en gitariste Michelle Hindriks opdeden tijdens hun reizen door Schotland, Engeland en Frankrijk zijn daarin de drijvende kracht. Door lieflijke gitaren en ingetogen zang af te wisselen met donkere klanken en galmende uithalen laat Sväva de tegenstellingen van het leven zien. Na in 2013 de Kleine Prijs van Fryslân te hebben gewonnen, strijdt de band dit jaar mee in de Popronde. (JJ)

23:45 uur - Café Kult

Yuko Yuko

Elias Elgersma, beter bekend als de psychpop act Yuko Yuko heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Hij heeft veel platen uitgebracht die gemaakt zijn op taperecorders van voor zijn tijd. Op dit moment toert Yuko Yuko door het hele land met zijn vijfkoppige band. Het begon allemaal in 2012 toen de Friese act een nummer op Bandcamp plaatste, wat vervolgens werd opgepikt door Mexicaanse bloggers. Elgermsa bracht daar twee EP’s uit, en de tweede werd ook in Nederland redelijk goed ontvangen. Wie zin heeft in een jaren ’80 gevoel moet zeker Yuko Yuko in de gaten gaan houden. (SG)

00.30 uur - Vera

David Douglas

David Douglas is al langer bekend in de muziekwereld, maar dan achter de schermen. Naast muzikant is hij namelijk producer en videodirector. Zo heeft hij meegewerkt aan verschillende tv- en filmproducties en regisseerde hij videoclips van Blaudzun, John Coffey en Daniel Bedingfield. In 2012 was daar zijn debuut EP Royal Horticultural Society, vol elektronische muziek. In mei 2014 kwam pas het debuutalbum Moon Observations, maar die werd wel meteen als album van de week benoemd door 3voor12. Als afsluiter tijdens Popronde Groningen mag hij zijn populariteit waarmaken. Zou hij op het podium ook zo’n alleskunner zijn? Subsonic is in ieder geval een goede plek om zijn lome elektronica ten gehore te brengen. Stilstaan is geen optie, je lichaam wordt automatisch bewogen door de beats. (NK)

01.00 uur - Subsonic

Bekijk hier het volledige programma.