Single Date #7: Martyn Ell met The Bus

Groningse muzikant brengt catchy eerste single uit

Tekst: Nina Knaack Foto's: Jan Westerhof ,

Ivo van Linschoten is niet geboren, maar wel getogen in Groningen. Tegenwoordig woont hij in Leeuwarden en gaat naar de Academie voor Popcultuur. Toch blijft zijn hart aan Groningen verpand, waar hij ook zijn allereerste single heeft opgenomen: The Bus. Eerder al won hij een Cover Contest bij Radio 2 en had daardoor al wat ervaring in de studio opgedaan. Onder de artiestennaam Martyn Ell brengt hij op 24 oktober zijn EP uit. 3voor12 groningen sprak hem over zijn eerste single van deze EP.

In zijn paspoort staat Ivo Martijn van Linschoten. “Voor het hele plaatje leek het mij niet helemaal geschikt om mijn eigen naam te gebruiken als artiest. ‘Martyn’ was meteen vrij logisch door mijn tweede naam, en ‘Ell’ is fonetisch voor de letter L. Mijn Groningse naam bekt gewoon niet zo lekker, en past ook niet bij de Engelse teksten die ik schrijf.” Schrijven doet Van Linschoten over dingen die gebeuren in zijn leven en wat hij meemaakt tijdens zijn studententijd. “Dat je alles niet helemaal op een rijtje hebt, is voor mij erg herkenbaar en dus een goed onderwerp.”

The Bus gaat ook over iets wat is gebeurd in het leven van Ivo. Tekstueel gezien is hij dan ook altijd autobiografisch bezig. Het gaat dan vooral over meisjes, waar deze single een perfect voorbeeld van is. “Voor mij is dit liedje eigenlijk een letterlijke vertaling van hoe het op een nacht is gegaan, ongeveer een jaar geleden. Ik stond op de bus te wachten, maar die kwam maar niet. Toen heb ik besloten maar op de fiets te gaan. Voordat ik de stad in ging, ben ik nog langs de slijterij geweest en daarna ging ik uit. Eigenlijk was het helemaal geen leuke nacht, totdat ik een leuk meisje tegenkwam. De avond was opeens heel erg leuk. We zijn toen niet met elkaar naar huis gegaan en dat was ook prima. De avond had gewoon een bijzondere wending gekregen.”

De laatste paar zinnen, Last night I was playing by the rules so I played hard to get and now she likes me, zijn echter niet waargebeurd. “De laatste zin is wel echt een knipoog, dat moet je niet te serieus nemen. Eigenlijk het hele liedje niet, maar die klopt over het algemeen wel.” De videoclip is dan ook erg beeldend en komt perfect overeen met de tekst. Twee vrienden die Van Linschoten kent van de Academie voor Popcultuur wilden wel graag meewerken en spelen de hoofdrol in de clip. Van de bus tot de fiets en van de slijterij tot de Subsonic: alles komt aan bod. Over de vraag of hij het meisje ook echt had ontmoet in de Subsonic moet de singer-songwriter even nadenken. “Ha, nu je het zegt. Dat was wel zo. Daar had ik nog helemaal niet bij stil gestaan. Grappig!”

Volgens Van Linschoten voegt de clip echt iets toe aan het nummer. “Mensen willen nou eenmaal graag beelden zien, zodat de tekst van het liedje meer vorm krijgt.” Het nummer is de single van de EP With Y double L. “The Bus is het meest catchy nummer van de EP, dus dat voelde meteen als single.” Er staan nog vier andere nummers op de EP, die allemaal iets minder catchy zijn. “Ik hou gewoon van popmuziek, maar schrijf nummers niet met de intentie om het zo te laten klinken. Daarnaast ben ik ook geen standaard singer-songwriter. Ik ben namelijk meer dan een mannetje met een gitaar. Alles wat je op de EP, en dus ook op de single hoort, heb ik zelf geschreven, ingespeeld, opgenomen en gearrangeerd. Ik ben vrij breed georiënteerd, dus zolang het maar met muziek te maken heeft.”