Silent Bishop: "Hij zet ons aan het werk"

Groningse progressieve stonerrockband heeft nieuwe drummer

Tekst: Lilian Zielstra Foto's: Bob de Vries ,

De band Silent Bishop heeft een nieuwe drummer. Sinds het vertrek van drummer Herman Kuis afgelopen juni waren bassist Jan-Wessel Hovingh en gitarist Kerwin Pauptit naarstig op zoek naar een vervanger - en die hebben ze gevonden in Henri Rutten. 3voor12 groningen ging met de gloednieuwe formatie in gesprek over metal, uitdagingen en plezier in muziek.

Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. We spreken af met de band bij het gebouw van Muziek Organisatie Noord (door kenners liefkozend MON genoemd) aan de Bieslookstraat. Het is een loods aan de rand van de stad waar bandjes voor weinig geld een oefenruimte kunnen huren. Wanneer de deuren opengaan, kunnen we de gedempte geluiden van repeterende bandjes horen en worden we opgevangen door een vriendelijke man. Hij brengt ons naar oefenruimte 8, de oefenruimte waar Silent Bishop vanavond repeteert.

Dit is de vierde keer dat de nieuwe formatie samen speelt. Jan-Wessel drukt ons hun EP, The Motivational Speaker, in de handen. "Voor jullie", zegt hij erbij. Midden in de oefenruimte staat een microfoonstandaard, maar waar een microfoon zou moeten zitten, zit de hoorn van een telefoon. "Zullen we een biertje drinken?"

Zo belanden we dus in CaféMON, waar een gigantische gitaar aan de muur hangt en J.J. Cale door de speakers galmt. Drummer Henri steekt van wal: "Ik hoorde via via dat Silent Bishop een nieuwe drummer zocht. Een vriend van me had het filmpje gezien en stuurde me een berichtje, of het wat voor mij was." Gitarist Kerwin: "We maakten een filmpje waarin we een oproep voor een nieuwe drummer deden. Het was ook een afscheidsfilmpje voor Herman - hij heeft vijf jaar bij ons in de band gezeten, dat is toch een flinke tijd."

Bassist Jan-Wessel knikt. "Na de vorige EP waren we bezig met finetunen, mixen en optredens voorbereiden. We gingen nadenken over wat ons doel was en uiteindelijk besloot Herman dat hij iets anders wilde doen. Toen hebben we lang gesproken, of we wilden stoppen, of misschien de bandnaam wilden veranderen. Maar doorgaan met dezelfde nummers onder een andere naam is ook niet handig. Dus gingen we op zoek naar een nieuwe drummer."

Op het filmpje kwamen meerdere reacties. Kerwin en Jan-Wessel nodigden drie drummers uit om met ze te spelen - één van hen was Henri. Die stak met kop en schouders boven de rest uit. "Wat ons beviel was dat hij met suggesties kwam, hij trok zijn bek open. Hij zei: zó kun je het ook spelen, of: hier kan een fill. Toen Kerwin en ik na die tijd gingen opruimen, zeiden we alleen maar - 'jep'." Kerwin lacht. "Zelfs dat hoefde niet. We hoefden alleen maar te knikken."

"Het was ook een avond dat alles goed ging", vult Henri aan. "Het was gewoon leuk om te doen - maar aan de andere kant was het ook wel spannend. Ik heb altijd wel in bandjes gezeten, bandjes die van de grond af worden opgebouwd, maar nu kom je ineens in een bestaande band. Ik dacht, ik ga het gewoon proberen." "Het plezier droop eraf", zegt Jan-Wessel.

Het drietal repeteert de bestaande nummers, maar is ook al bezig met het schrijven van nieuwe nummers. De manier waarop ze spelen is, onder andere door Henri’s toevoeging, anders geworden. "Herman speelde wat meer laidback, meer bluesrock. Henri speelt meer uptempo, hij zet ons aan het werk." Henri herkent zich daar wel in. "Ik ben van nature misschien meer een jagende drummer. Voor op de tel, zo heet dat. Bij Silent Bishop ben ik muzikaler gaan drummen." Zijn grote invloeden daarbij zijn Deftones, Tool en Cynic.

In het najaar wil het drietal hun eerste single releasen - een single waarin ze de nieuwe groep willen introduceren. Daar zouden ze ook wel een clip bij willen maken. Ook heeft de band zich aangemeld bij Grunnsonic - plannen genoeg dus. Ze hebben er zin in en dat merk je wanneer je met ze praat. We zitten nog even bij elkaar, praten over Nirvana en hoe het is om je haar te laten groeien na je dertigste.

Ten slotte gaan we met ze mee naar oefenruimte 8. Henri bedient de pedalen met blote voeten en lacht wanneer we er een opmerking over maken. "Als je je eenmaal zoiets aangeleerd hebt…" Ze morrelen wat aan hun instrumenten. "We doen de nieuwe", zegt Kerwin en ze zetten een stevig rocknummer in. Jan-Wessel zingt in de telefoon. Wij zwaaien en vertrekken - we horen 'de nieuwe' nog schallen in de lange gangen van MON.

We kunnen uitkijken naar wat de vernieuwde samenstelling van Silent Bishop gaat voortbrengen. Ze hebben het talent én de plannen, maar vooral het enthousiasme. Want het is waar wat Jan-Wessel zei: het plezier druipt er inderdaad vanaf.