Ministry Of Mudd: "We hebben een hoop lol op het podium. Als band vinden we elkaar steeds beter."

Na hun demo-cd is de band druk bezig met een nieuw album

Tekst: Robert Haan Foto's: André Eggens ,

Ministry Of Mudd is een alternative rock band uit Groningen bestaande uit een drummer, een gitarist en een bassist/zanger. Dat men van een powertrio kan spreken wordt al snel duidelijk als je hun door stonerrock beïnvloede nummers hoort. Momenteel werkt de groep hard aan hun debuutalbum. 3voor12 groningen ging rond de tafel zitten met Ramon en Francesco om meer te weten te komen over de band en hun muziek.

We hebben met de band afgesproken in Café Buckshot. Ramon arriveert eerst:"Francesco komt er zo aan, Boris kan helaas niet, want hij kon geen oppas vinden." Wanneer Francesco het café binnenkomt hebben we het met Ramon net over het ontstaan van Ministry Of Mudd. Boris, Francesco en Ramon kennen elkaar van hun werk. Allen hadden al ervaring met het spelen in andere bands en na wat jammen besloten ze in 2010 samen een band te vormen. "We hebben altijd de juiste balans proberen te vinden tussen serieus en aandachtig muziek maken en tegelijkertijd met modder te gooien naar bestaande genres. Met dit credo in het achterhoofd zijn we ook op de naam Ministry Of Mudd gekomen."

Fuzzed-up Sound

De band begon als viermansformatie met twee gitaristen. Het geluid van de band grensde toen nauw aan de blues en funk. Dit hoor je nog terug in één van hun eerste nummers, Mighty D. Toen zij in 2013 met z’n drieën verder gingen, werd een andere richting ingeslagen. Met name de gitaarpartijen van Francesco gingen meer de kant op van de stonerrock. "Het vertrekken van de tweede gitarist gaf mij meer vrijheid in mijn spel. Daardoor werd het geluid wel zwaarder dan eerst." 
De vergelijking met bands zoals Soundgarden en Alice In Chains is dan snel gemaakt, maar ook bands als Clutch hoor je in hun geluid terug. Francesco lacht als we beginnen over Corrosion Of Confirmity en Fu Manchu. "De nadruk van onze sound wat betreft gitaar en bas is wel meer op de fuzz gaan liggen", zegt Ramon. "Met die bands die het alternative- en stonerrock genre op die manier gevormd hebben, is het wel lastig om je te onderscheiden", vindt hij. "Uiteindelijk komen we toch wel terecht bij het geluid dat we willen. We luisteren veel naar die bands, maar we willen het op onze eigen manier aanpakken."

Debuutalbum
Op de recente release van hun demo- cd staan vier stevige nummers, waaronder Witch en Stone Cold Fuzz. Het dient vooral als springplank voor het aankomende debuutalbum. "We merken wel dat we gegroeid zijn sinds het uitbrengen van de demo- cd. De bas en drum zijn constanter geworden. Ook slagen we er nu beter in meer dynamiek in de nummers te krijgen." Francesco vertelt ons het geheim achter een goede riff, een belangrijk element van de bands hun muziek. "Wanneer ik een gitaarriff heb die de drummer tof vindt en waar hij gelijk met een goede drumgroove op kan meespelen, dan zit je goed." Sinds de band als trio optreedt, is het voor ons eenvoudiger om elkaar te vinden. Ramon spreekt vol lof over de gitaarsolo’s van Francesco, die op zijn beurt de zang van Ramon prijst. Beide schrijven ze de teksten. "We willen mensen een beetje op het verkeerde been zetten wat de tekst betreft. Allereerst is het aan de eigen interpretatie van de luisteraar overgelaten. Daarnaast willen we een ook een achterliggend verhaal in de teksten kwijt, waar je achterkomt als je goed luistert of juist niet."

Ambities
Met het recente support optreden van Navarone in Vera ging een grote ambitie van de band in vervulling. "Dat was erg gaaf, ik keek er al lang naar uit om daar te mogen spelen", zegt Ramon. Als de vraag wordt gesteld voor welke bands ze graag nog eens zouden openen, denken ze even na. "Iets zoals de Truckfighters of Queens Of The Stone Age zou geweldig zijn, maar ook bij een band als Black Label Society zouden we graag de support-act zijn." 


Op de vraag wat we in de toekomst nog van Ministry Of Mudd kunnen verwachten, antwoordt Francesco lachend: "Awesomeness". Ramon vult vrolijk aan : "We hebben een hoop lol op het podium. Als band vinden we elkaar steeds beter. We zijn er achter gekomen wat we als Ministry Of Mudd te bieden hebben en we worden ons er steeds meer bewust van hoe we dit op een goede manier kunnen doen, zowel bij onze optredens als bij het schrijven van nieuwe nummers."