Ludique brengt derde album The Road uit

Melodie leidend bij Groninger huisgenoten

Tekst: Gert Blok Foto: Eric de Bie ,

Dik twee jaar zijn ze bezig geweest sinds hun laatste album Frostbite uit 2012. Eindelijk ligt ie er, het album van Groninger studenten, vrienden en huisgenoten Luuc Oosterveld en Dick De Bie - samen Ludique. The Road is het derde album van de stadjers. De nieuwe plaat met in totaal 16 (!) progressieve tech-house tracks kenmerkt zich door de verscheidenheid aan melodie, ritme en sfeer.

Luuc (24) en Dick (27) kennen elkaar al vanaf de basisschool, speelden samen in een post-rockband en werden per toeval weer huisgenoten in Groningen. "Toen kwamen we erachter dat we allebei nog steeds bezig waren met het maken van (elektronische) muziek." De twee studenten wisselden ideeën uit, ontwikkelden zich en besloten in 2009 samen tech-house te gaan maken onder de naam Ludique. Inmiddels is er dus het derde album The Road, vooral gemaakt in de avond- en weekenduren - zowel Luuc als Dick is nog studerende.

Dick over het album: "We vinden dat de muziek vooral melodisch en sfeervol moet zijn, wij hebben niet zo veel met het rechtlijnige ‘four to the floor’". "We beginnen vaak met het maken van een melodie of een akkoordenprogressie, en daarna maken we daar een beat bij", vult Luuc aan. Als inspiratiebronnen noemt het duo bands als Radiohead, Explosions in the Sky en Mogwai, maar ook elektronische artiesten als Trentemøller en Extrawelt.

De fanbase van Ludique bevindt zich vooral op het internet en verspreidt zich over de hele wereld. "De meeste luisteraars komen uit het buitenland, Nederland staat pas op de derde plaats qua playcounts." Een aantal populaire uploaders op YouTube zette de muziek van Ludique onder hun video’s en in 2011 werd een nummer opgepikt door Channel 4 voor de Britse drama-serie Sirens. Over hun ambities is Dick helder: "We zouden het heel tof vinden om soundtracks te maken voor films, indie-games of tv-series". "En natuurlijk zouden we ook wel op willen treden, alleen zijn er in Groningen helaas niet zo veel plekken voor de experimentelere elektronische muziek, en om nou op te gaan staan treden voor alleen wat vrienden en familie… tsja."

Een label hebben de twee Groningers op dit moment nog niet. ‘We zijn wel eens benaderd door wat kleine internetlabels, maar daarbij hadden we het gevoel dat zij misschien meer aan ons zouden hebben dan andersom’. Vooralsnog heeft Ludique daarom besloten alles zelf uit te brengen. Het album is inmiddels beschikbaar op Google Play, Deezer, Spotify, iTunes Store en Bandcamp.