Armand Wijskamp gaat met nieuwe plaat richting indie

Oude nummers in een nieuw jasje

Tekst: Femke van Arendonk Foto's: Donald van Tol ,

Singer-songwriter Armand Wijskamp zit niet stil deze winter. Er komen maar liefst twee platen van hem uit. De ene plaat, mede mogelijk gemaakt door producer Monea, is zelfs al bijna klaar en kunnen we zo snel mogelijk op Spotify verwachten. Het wordt in ieder geval anders dan dat we van Armand gewend zijn.

"Op de plaat die ik samen met Monea maak, staan remixen van bestaande liedjes, maar ook van nieuwe liedjes," laat singer-songwriter Armand Wijskamp weten. Dit zijn dan wel Armand zijn eigen nummers. "In principe heb ik Monea gevraagd of hij wat met mijn liedjes kon en heb ik hem alle vrijheid gegeven. Er komt nu dus ook iets heel anders uit." De originele nummers zijn allemaal begeleid op gitaar en Charles Belfor, de cellist waarmee Armand vaak optreedt, speelt cello. Een echte singer-songwriter setting dus. "Wat Monea doet met de nieuwe nummers heeft helemaal niets met singer-songwriter te maken", lacht Armand. "Het is echt een hele andere stijl, veel meer indie."

Versus Monea

De titel van de plaat is Versus Monea. Een simpele maar pakkende titel, want het verwijst naar de samenwerking tussen Armand en Monea. "Versus is eigenlijk ook dat we tegenover elkaar staan, maar we werken hartstikke fijn samen hoor", grinnikt Armand.

Versus Monea begon als een experiment. De heren leerden elkaar kennen en ze zouden wel zien waar het schip zou stranden. Armand was meteen heel blij met Monea's invloed, want de muziekstijl sloot heel goed aan bij wat Armand leuk vindt. Hij luistert veel naar metal, new wave en ook naar indie. Deze plaat is dus verassend genoeg meer de indie kant opgegaan.

De eerste single van de plaat wordt Resolutions. Het is lastig uit te leggen waar het over gaat, maar Armand doet toch een poging: "Het gaat erover dat als je in een moeilijke tijd zit, dat het weinig zin heeft om naar achteren te kijken. Je moet gewoon naar voren kijken." In de videoclip loopt Armand met een gebroken spiegel rond en dat is symbolisch voor het feit dat je teveel naar het probleem kijkt. "Als je in de spiegel kijkt, en de spiegel is kapot, dan blijft je probleem ook kapot. Je moet dus eigenlijk door met je leven en alle rotzooi neem je onder je arm mee."

Het nummer Kiss the Light dat op de eerste soloplaat Starting Over van Armand staat, wordt ook in een nieuw jasje gestoken. "Het nummer gaat heel anders klinken. Wel dezelfde tekst en structuur, maar met een ander geluid." De fans die de eerste nummers allemaal kennen, zullen de nummers van de nieuwe plaat ook wel herkennen. "Het zijn in principe dezelfde nummers, maar dan met een andere structuur en in een andere setting."

Armand zou het wel te gek vinden als zijn plaat op LP uitkomt, maar dat is wel erg duur. "Heel misschien komen de nummers van Versus Monea op de cd met Charles te staan. Daar is vast nog ruimte voor." Dit is overigens nog niet zeker, maar het klinkt als een leuk idee.

Crowdfunding

Ook komt er een nieuwe plaat met Charles Belfor uit. Voor die plaat gaan de heren een crowdfunding starten. "Ik ben nu heel druk met deze eerste plaat, dus als deze naar verwachting half november uitkomt op iTunes en Spotify, dan wil ik meteen met de crowdfunding gaan starten. Daarvan is wel weer de bedoeling dat Monea de productie gaat doen." Die plaat gaat dan wel weer richting een singer-songwriter setting, maar omdat Monea een erg fijne producer is, wil Armand het liefst die plaat ook door hem laten produceren.

Armand komt uit de metalhoek, maar of zijn muziek ooit nog die kant opgaat, weet hij niet precies. "Ik had ook niet verwacht dat ik nu met indie aan zou komen, dus metal zou dan ook nog weleens een keer terug kunnen komen. Dan gaat de singer-songwriter weer terug naar de metal, dat zou wel grappig zijn."

Concerten

Dit jaar staan er geen concerten meer gepland en Armand wil zich nu echt richten op de release van Versus Monea en daarna gaat hij meteen bezig met de crowdfunding voor het project met Charles. "Ik heb daar gewoon veel tijd voor nodig. Het eerste optreden dat nu al vast staat is in januari in ‘De Souffleur’ in het café van de Stadsschouwburg. Voor volgend jaar zomer sta ik op Schiermonnikoog op een festival. Dus het komt allemaal wel weer op gang."

Voor wie niet kan wachten op de nieuwe plaat Versus Monea moet iTunes en Spotify goed in de gaten houden. De tweede helft van november wordt de plaat op die kanalen gelanceerd.