Walk-In Concerts: welke winkel moet je in lopen?

Op koopzondag niet alleen naar de radio luisteren tijdens het passen

Tekst: Marissa Snitjer, Femke van Arendonk, Lilian Zielstra, Lotte van Es, Esmée Koeleman en Nina Knaack Foto: Jan Westerhof ,

In samenwerking met KTiMpress van het Noorderpoortcollege en het Prins Claus Conservatorium wordt in november 2014 de tweede editie van Walk-In Concerts georganiseerd. Op koopzondag 2 november openen 30 winkels niet alleen hun deuren voor winkelend publiek, maar ook voor muziekliefhebbers. Vanaf het middaguur zal elke act verscheidene sessies in deelnemende winkels houden. Winkelen in Groningen was al gezellig, maar nu is het nog aantrekkelijker om de stad in te gaan. Echter, in welke van de 30 winkels moet je dan naar binnen? 3voor12 groningen dook alvast het programma in en licht een paar artiesten uit.

“Wat een paniek! Wat een power! Wat een swing!” Aldus de Nederlandse muziekjournalist Eddy Determeyer over de Italiaanse Giuseppe Doronzo. Doronzo verhuisde in 2012 vanuit Italië naar Nederland om jazz te studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn passie voor kunst, improvisatie en experimenteren is terug te horen in zijn muziek waar monden van open vallen. Nadat hij samengewerkt heeft met verschillende orkesten en saxofonisten, opgetreden heeft in Italië, Duitsland en Turkije, staat Giuseppe Doronzo Group op 2 november in Groningen tijdens Walk-in Concerts. Ook voor de onbekenden in de jazzwereld is dit muziek om versteld van te staan. (EK)

Guiseppe Doronzo staat tijdens de Walk-In Concerts om 13:45, 14.45 en 15.45 in Boekhandel Van der Velde (A-Kerkhof).

De in Groningen opgegroeide Martyn Ell bracht onlangs zijn eerste EP uit: With Y double L. Deze jonge songwriter, zanger en gitarist staat op dit moment midden in zijn studentenleven. Verwacht vooral teksten over zaken waar jongens van zijn leeftijd zich mee bezig houden en meemaken: tripjes met vrienden naar het buitenland, de wereld ontdekken, omgang met meisjes, en combinaties hiervan. Zijn prachtige heldere stem ligt goed in het gehoor en zijn onlangs uitgebrachte single met videoclip klinkt ook erg catchy. Je kunt Martyn Ell in zowel Plato als Coffee Company zien spelen, dus geen reden om hem te missen. (MS)

Martyn Ell staat om 13:30 in Coffee Company (Oude Ebbingestraat 39) en om 15:00 in Plato (Oude Ebbingestraat 41).

We kennen de muziek van Gentleman Skull als stevige indie met een vleugje Foo Fighters en Queens of the Stone Age. Niet voor de lafhartigen onder ons dus. Ze stonden al in de finale van Rode Oortjes én in de halve finale van PopGroningen, en nu komen ze spelen tijdens Walk-In Concerts. Dit wordt echter een ander optreden dan we van de mannen gewend zijn. Geen versterkers, geen pedalen, alleen een gitaar en een zanger, zoals ze ook beginnen met schrijven. Dat rauwe randje van ze blijft sowieso overeind en is ontzettend lekker. (LZ)

Gentleman Skull staat om 13:45, 14:45 en 15:45 in Koko Toko (Zwanestraat 2-1).

Samo-J is geen onbekende in de stad Groningen. Met zijn band The Rising Sun verschijnt hij regelmatig op festivals in en rondom de stad. Met zijn band maakt hij vooral vrolijke, opzwepende en dansbare reggae/rock, maar in zijn eentje richt hij zich vooral op vrolijke liedjes met een reggaerandje. Al een aantal jaren speelt hij solo in kroegen in en rondom Groningen. Samo-J was zelfs te zien tijdens Eurosonic Noorderslag. Toen zorgde hij ervoor (samen met Gingerbread) dat de Stadjers ’s ochtends zonder ochtendhumeur in de bus stapten. Mocht het zondag tijdens de Walk-In concerts vies en grauw weer zijn, dan moet u echt om 14:00 uur bij de Bijenkorf aan de Herestraat zijn. Door Samo- J en zijn Caribische klanken gaat het zonnetje meteen schijnen. (FvA)

Samo-J staat om 14:00, 15:00 en 16:00 in de Bijenkorf (Herestraat). 

Gemakkelijk te herkennen is ‘ie in ieder geval, René Dijk. De Groningse singer-songwriter heeft zijn hipsterbril plus rossige baard in zijn voordeel gebruikt en is gaan optreden onder de naam ‘Gingerbeard’. Hoewel hij Songwriting aan het Noorderpoortcollege studeert, ziet de baardige jongen zichzelf niet als singer-songwriter. “Ik ben meer een muzikale verhalenverteller.” Bijna een maand geleden bracht hij zijn eerste single, Walking with Jimmy uit, waarvan inmiddels al meer dan 500 stuks over de toonbank zijn gevlogen. Zijn ‘countrypopfolk met een vleugje blues’ is soms vrolijk, soms droevig, maar vertelt altijd een bijzonder verhaal. Daarnaast blijkt de man met de baard ook nog eens een sympathieke jongen; hij maakte Walking with Jimmy in samenwerking met zorggroep De Zijlen. (LvE)

Gingerbeard staat tijdens de Walk in Concerts om 14.00, 14.45 en 15.30 in de Douwe Egberts winkel & café aan de Vismarkt.