…And The Gods Made Coffee komt met debuut-EP

“We wilden het gewoon leuk houden voor onszelf”

Tekst: Daan Hofstee Foto's: Bob de Vries ,

De jongens van …And The Gods Made Coffee zijn al sinds 2010 samen. Toch heeft de band sindsdien alleen maar losse nummers de wereld ingestuurd. Op 4 december komt de band eindelijk met zijn eerste échte EP, genaamd Lead The Way. Het viertal, bestaande uit zanger Gerald Timmermans, gitarist Mathé Többen, bassist Steven Prins en drummer Tim Lechner, is trots op hun eerste baby’tje.

“We hebben er aardig wat jaren ingestopt, maar we hebben nooit precies het geluid kunnen opnemen dat we wilden. Nu eindelijk wel”, begint Steven. Hij vertelt dat …And The Gods Made Coffee de afgelopen jaren wel een aantal nummers heeft uitgebracht waar de band ook erg tevreden over was. Die nummers werden opgenomen in een schuurtje bij Steven in de tuin in Delfzijl. Tim verklaart waarom het zolang heeft geduurd tot de eerste EP: “Onze nummers moesten gewoon nog groeien. We hebben de eerste jaren van de band heel erg gezocht naar onze stijl. En we wilden het gewoon leuk houden voor onszelf.”

Die stijl hebben de jongens van …And The Gods Made Coffee zelf al eerder omschreven met de slagzin ‘rock-‘n-rollbluespunkloudscreamnoiseshit’. Sinds kort is daar een nieuwe term bijgekomen. “Iemand noemde onze muziek laatst ‘kraakpandpop’”, lacht Gerald. “Dat dekt de lading denk ik ook wel.” De muziek van het viertal is een mengelmoes van verschillende genres. “Tim houdt erg van new-wave, Gerald is van de hardcore, Mathé doet veel met blues en ik luister veel naar emo-punk”, zegt Steven. Tim en Steven spelen ook nog in andere bands met andere genres dan …And The Gods Made Coffee. Dat heeft ook invloed gehad op de totstandkoming van de vijf nummers tellende EP Lead The Way.

Wat opvallend is aan de EP die de band 4 december uitbrengt, is dat er nummers op staan die al jaren op de plank liggen. Tim: “Sommige nummers schrijven we in een kwartiertje en dan is het af. Andere nummers blijven zich maar ontwikkelen.” Hij bedoelt hiermee het nummer Someone Else, dat al ongeveer twee en een half jaar oud is. De band heeft dat nummer door de jaren heen al een keer of vier opgenomen, maar nu zijn de bandleden er pas echt tevreden over. “We hebben nu bijvoorbeeld The Passion, een punk-nummer van dertig seconden, op de EP staan”, zegt Steven. “Maar toen we die voor het eerst opnamen, was het een doommetal-nummer van zeven minuten.”

Lead The Way is volwassener en serieuzer dan het voorgaande werk van …And The Gods Made Coffee. Waar bijvoorbeeld voorheen de teksten vaak losse impulsen waren, zitten er op deze EP een aantal duidelijke statements achter de nummers. “Lead The Way gaat over dat je een voorbeeldpositie op een goede manier moet gebruiken, en niet moet misbruiken”, vertelt Gerald. “En The Passion gaat over de commercialisering van religie. Ik heb dat geschreven naar aanleiding van dat evenement hier op de Vismarkt.”

Los van de teksten is …And The Gods Made Coffee naar eigen zeggen een stuk serieuzer geworden met de band. Een leuk onderdeel van Lead The Way is volgens Tim ook het gebruik van noise op de plaat. Hij vertelt uitgebreid over hoe ze hiervoor gebruik hebben gemaakt van wapperende dienbladen, lichtsensoren en knetterende speelgoedpistolen. “Misschien gaan we dat binnenkort ook wel doen als we live spelen!”

De heren hebben de EP in één dag opgenomen, alles in live-takes. Ze kwamen er tijdens het opnemen achter hoe belangrijk de sfeer van de opnameruimte voor hen is. “De sfeer en vibe van de ruimte heeft veel invloed op hoe wij spelen”, vertelt Tim. “We hebben een keer wat opgenomen in een wat duurdere studio, maar dat werkte gewoon niet.” Uiteindelijk kwam de band uit bij Steve Townsend in de zogenaamde Doghouse Studio op het Gideon-terrein. Dat bleek een schot in de roos. “Die studio is eigenlijk een soort uit de hand gelopen hondenhok, maar we voelden ons er meteen op onze plek”, gaat Tim verder. “Het moet allemaal niet perfect zijn. Het moet piepen en kraken”, vindt Gerald. “En je moet gewoon binnen kunnen roken en bier drinken”, voegt hij hier lachend aan toe.

Donderdag 4 december brengt …And The Gods Made Coffee zijn EP Lead The Way zelfstandig uit.