WinterWelVaart hijst de zeilen

Ondanks financiële tegenslag achtste editie toch een feit

Tekst: Nina Dieters Foto's: Bob de Vries en Jan Westerhof ,

Halverwege de maand december staat er opvallend vaak een file bij de Plantsoenbrug. Het klimaat zal het wellicht toelaten, maar het is niet de pleziervaart die bijzonder vroeg op gang komt. In die dagen stromen, vanuit het Reitdiep, de kades van de Hoge en Lage der A vol met prachtige charterschepen als de Jeppe van Schier en Nicolaas Mulerius. Op 19, 20 en 21 december bieden zij toneel aan de achtste editie van het sprookjesachtige festival WinterWelVaart, een editie die door bezuinigingen geen vanzelfsprekende is.

Hoge kwaliteit met minder middelen

Om het gratis te bezoeken evenement met minder middelen opnieuw te realiseren, vaart de organisatie een andere koers. Hierin staat kwaliteit nog steeds hoog in het vaandel, maar neemt de omvang van het festival noodgedwongen af. Zo is er bijvoorbeeld afscheid genomen van de festivaltent op de kade, ‘de Wollige Walvisch’. Het Noordelijk Scheepvaartsmuseum zal haar deuren openen en als vervangend hoofdkwartier dienen, met op het programma kinderactiviteiten en een muzikale afsluiter in de avond.

Daarnaast doen de mannen van Wishfulmusic, Wouter de Boer en Laurens Dijkstra, een deel van de muziekprogrammering. Programmeur Arnoud Heikens zet hiermee nog meer in op regionale acts voor het festival. Een tipje van de sluier: Marlene Bakker is maar liefst twee keer te bewonderen op de vrijdag. Ze vertaalt liedjes van onder andere Adele en Tina Dico naar het Gronings en in combinatie met haar prachtige stem levert dit een bijzondere act. Ook Reverse Cowgirls en HoppaH! verzorgen dit jaar wederom een feestje op WinterWelVaart. Houd voor meer bevestigingen de website in de gaten.

Andere WinterWelVaart-klassiekers als de kerstmarkt, de gezellige koren, kunstroutes en de Kiekjeskar blijven gelukkig behouden. Bezuinigingen in de culturele sector zijn helaas een structureel probleem en om de toekomst van het festival zeker te stellen, kunnen sympathisanten een financiële bijdrage leveren. Als dank stelt het festival lampjes beschikbaar. De kades van het festivalterrein zullen dit jaar worden opgetuigd met speciaal gemaakte kerstbomen waarin donateurs hun lampje kunnen hangen.