Noisia meets NNO in Vera

'Het is een voorrecht samen te werken met deze musici'

Tekst: Gert Blok Foto's: André Eggens ,

Zaterdag 15 november verruilt een afvaardiging van het NNO (Noord Nederlands Orkest) de klassieke concertzaal voor poptempel Vera. Een vijftal muzikanten van het NNO gaat vergezeld door een pianist en een percussionist samen met Thijs De Vlieger, een van de leden van het Groningse drum&bass-trio Noisia, op zoek naar de raakvlakken tussen klassieke muziek en de hedendaagse clubmuziek. Een schot in de roos lijkt het, want de belangstelling voor de voorstelling was zo groot dat deze al snel uitverkocht. Daarom werd besloten ook een vroege voorstelling in te lassen. 3voor12 groningen stelde Thijs een aantal vragen over de muziek en het samenwerken met live musici.

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? Is het een gedachte die al langer speelde, of is het een recent idee?

"De regisseur, Jorinde Keesmaat, heeft dit concept "In the Club" eerder gedaan met een ander Nederlands orkest. De artistiek directeur van het Noord Nederlands Orkest, Marcel Mandos, dacht dat dat ook heel tof zou zijn voor het NNO. Ik heb achteraf gehoord dat ze niet verwachtten dat wij zouden willen meewerken, maar ik zat juist in een periode waarin ik erg veel naar klassiek luisterde en ook op zoek was naar succesvolle combinaties van elektronische en klassieke muziek. Dus ik wilde juist erg graag."

Wat kunnen bezoekers verwachten? Noisia’s interpretaties van klassieke stukken, klassieke interpretaties van Noisia's werk, of juist een samenwerking waarin nieuwe stukken zijn gecomponeerd?

"Ik heb van drie stukken op het programma een soort remix gemaakt, en een tussenstukje gemaakt tussen twee werken in. Ik heb erg mijn best gedaan om de kitsch die aan 'remix van een klassiek stuk' kleeft te vermijden. Daarnaast heb ik ook een stuk gecomponeerd voor het ensemble. Ik heb ook geprobeerd om wat nummers van ons te arrangeren, maar dat werkte totaal niet. Dat komt doordat onze muziek vaak op zijn hoogtepunt vrijwel uitsluitend uit drums en bas bestaat, op een manier die niet makkelijk of misschien zelfs onmogelijk te benaderen is met een klassieke bezetting. Maar ook omdat de specifieke bezetting van die avond -hobo, fluit, klarinet, fagot en hoorn- een heel specifiek geluid geeft, waarmee je niet zo makkelijk nummers van ons naspeelt. Het idee van de avond is klassieke muziek in een clubsetting, met reacties op die muziek gemaakt door iemand die in de club thuis is. Het grootste deel van het programma bestaat dus uit klassiek werk. Maar dat loopt nog heel erg uiteen van barok werk uit de zeventiende eeuw tot vrij dissonant werk uit de twintigste eeuw."

Hoe bevalt het samenwerken met live-musici, zijn er enorme voordelen of ook al struikelblokken?

"Tja, ik denk dat dat allemaal wel voor zich spreekt. Het zijn stuk voor stuk ontzettend knappe musici, anders spelen ze niet bij het NNO. Dus het is ontzettend gaaf om samen in zo'n project te zitten, en ook om te zien hoe hun wereld een beetje werkt. Het zijn natuurlijk mensen die heel veel controle over hun instrument hebben, en precies weten hoe ze met hun geluid allerlei soorten sferen kunnen oproepen. Te mogen componeren voor zulke musici, en het dan terug te horen zoals zij het laten klinken, is een groot voorrecht. Maar waar ik thuis in ben, het muziek maken met de computer, gebeurt niet in real-time. Wij zijn vaak al een half uur bezig met het perfectioneren van een geluidje van een halve seconde. Letterlijk. Dus dat levert wel contrasten op met hun manier van musiceren, waar het juist aankomt op de perfecte live-uitvoering."

Wat was je reactie na het zo snel uitverkopen van de eerste voorstelling?

"Enthousiast natuurlijk! Ik ben ontzettend benieuwd wat voor publiek erop af komt, of er een bepaalde groep duidelijk in de meerderheid is of dat het juist heel gemengd is. En ik ben natuurlijk benieuwd wat de reacties op de muziek zullen zijn, op zowel het klassieke werk dat zich al lang bewezen heeft maar voor dit publiek misschien toch helemaal nieuw is, als op mijn eigen compositie!"

Meer informatie over het event vind je op de site van Vera. Ook kan je meelezen op de tumblr-blog van Thijs en alvast luisteren naar een voorproefje van een door Thijs gecomponeerd klassiek stuk.