Santa Fé in de startblokken

Ein-de-lijk! De EP-release in Vera's kelderbar

Tekst: Nina Dieters Foto's: Jan Westerhof ,

Deze Groningse band bestaat al vier jaar maar trad in die periode weinig tot niet op. Het eerste doel was deze EP uitbrengen en vervolgens presenteren in hun geliefde Vera kelderbar. Podiumervaring komt daarna wel.

Het materiaal op de debuut-EP Santa Fé lag al een tijd klaar, maar staat nu eindelijk op de door henzelf geproduceerde geluidsdrager. De oorzaken voor deze trage start van Santa Fé zijn uiteenlopend, van studies in het buitenland tot "het eerst maar eens leren bespelen van m’n instrument". Nu bevindt het vijftal Ben, Ollie, Arno, Karel en Kimon zich in rustiger vaarwater en wordt het tijd om door te pakken. Ze hebben er zin in en repeteren zich suf voor zaterdag. En nu maar hopen op een goed gevulde kelderbar.  

Overal en nergens

Hoewel de band nog niet erg veel live-ervaring heeft, schuwen ze het podium niet. Lachend stellen ze: "Al is het maar een try-out, plus 'zo komen we nog eens ergens’." Zo trokken ze al naar Pieterburen om in het enige café daar te spelen. Een succes voor de hippie Italianen die als vrijwilligers bij de Zeehondencrèche werkten. Ook stonden ze in Winsum op de derde editie van Bouwfest: "alleen maar gezinnetjes en 50-plussers, maar dat was het eerste echte publiek dat stond te swingen!" Niet zo gek, want volgens bandleden Ben en Karel wordt hun muziek steeds poppy-er en daardoor zelfs dansbaar.  

Santa Fé sound

Twee jaar geleden zouden ze hun stijl nog omschrijven als pure garagerock. Dat is er nu wel vanaf. "Garagepop, hippierock... Daar kunnen we ons wel in vinden." Bij de laatste show in de kelderbar had toetsenist Kimon nog een orgel, deze is inmiddels vervangen door een synthesizer. Volgens de bandleden representeren de singles Go Blind en Chicken Santa Fé momenteel het beste. "De kracht zit ‘m in het schrijfbrein van Ben", aldus drummer Karel Hendriks. "Hij schrijft de nummers en wij voeren uit. Bij het finetunen dragen we natuurlijk ons steentje bij, maar de echte Santa Fé sound komt van Ben."

Ellerhuizen

We kennen Ben Wennekers van de bands Vox von Braun, Avery Plains en Silver Ferns. Zijn vierde band Santa Fé vindt haar oorsprong in het pittoreske Ellerhuizen, waar regelmatig in de boerenschuur van Ollie’s ouders werd gejamd. De vriendenclub van Karel haakte aan en met de tips van Ben kwamen er al gauw liedjes tot stand. Om een echte band te kunnen vormen, moesten Ollie en Karel als de wiedeweerga op les: "Toen de band begon, ben ik gaan drummen inderdaad. Hardcore lessen bij de muziekschool en het conservatorium, samen met Ollie, hij ging leren bassen." Naast deze reguliere lessen bleek ook Ben een goede leermeester met een conservatoriumopleiding klassiek gitaar als achtergrond. Op zijn twaalfde kreeg Ben "Eindelijk!" een gitaar en de rest is geschiedenis. Als geboren muzikant ontleedde hij al op jonge leeftijd nummers van zijn favoriete bands, wat terugkeert bij Santa Fé. "We coveren zo nu en dan Deerhunter, Thee Oh Sees, Beck en Ty Segall. Het naspelen van deze grote voorbeelden is erg leerzaam."

De band begint nu pas echt, dat is duidelijk. Eerst voet aan de grond krijgen in het lokale circuit, maar de ambitie reikt verder dan de kelderbar. "In de nabije toekomst wellicht een showtje in de Nieuwe Anita en de OT, beiden in Amsterdam. En hopelijk Eurosonic nog meepakken, natuurlijk." 

Santa Fé speelt zaterdag 29 november om 23.00 uur in de kelderbar van Vera.