Vaarwel Vespro

Lepel Concerts neemt afscheid van de loods als locatie

Tekst: Lara Harbers Foto's: André Eggens ,

Na ruim drie jaar vol muzikale shows aan de Antillenstraat zal Lepel Concerts afscheid moeten nemen van de Vespro loods. Op de dag van de laatste show kijken we samen met de heren van Lepel Concerts terug op deze tijd.

De Vespro loods

Begin 2011 kwamen Ike de Zeeuw en Ruben van Walraven met hulp van tijdelijke kamerverhuurdersvereniging Carex bij de Vespro Loods terecht. Een grote lege ruimte met een keiharde gietvloer en bakstenen muren moest de nieuwe plek voor Lepel Concerts worden. Ruben: “Het galmde allemaal als een gek! Aan de akoestiek moest nog veel gebeuren.” Na drie maanden flink klussen gingen de deuren open en kon Lepel Concerts weer los.
Voordat de Vespro zich aanbood als locatie, maakten de heren gebruik van een woonkamer in een kraakpand in Paddepoel; de Trefkoel. Dat was heel anders, zowel qua omvang als qua sfeer: “De Trefkoel was perfect voor ons huiskamerconcept. Na negen keer vond de bewoner van de huiskamer het wel welletjes. Hij was elke keer drie dagen z’n woonkamer kwijt door het opbouwen en afbouwen. Toen hebben we de tiende keer besloten het ergens anders te doen en kregen we dit pand.”
De nieuwe locatie dwong de jongens het huiskamerconcept wat meer los te laten. Wel zijn elementen van de huiskamersfeer in stand gehouden door de houten wand, de vloerkleden en de Mamamini meubels.

De laatste avond

Aan het concept rond de programmering (iets vreemds, iets hards en iets rustigs) hebben Ike en Ruben zich zo veel mogelijk proberen te houden. Openen met een singer-songwriter gevolgd door iets elektronisch en afsluiten met rock werd zo veel mogelijk nagestreefd: “We vinden het leuk om een diverse avond te bieden.” Het succes van Lepel Concerts was na een tijdje naast de consequente bezoekersaantallen ook goed bij de boekingen te merken: “In het begin waren we zelf veel aan het zoeken en dat was best lastig. Nu gaat dit veel makkelijker. Tegenwoordig krijgen we vaker mailtjes waarin bands zich aanbieden dan dat wij zelf nog op zoek gaan.”
Vanavond zal het allerlaatste concert in de Vespro plaatsvinden. Op de vraag hoe dit dan voelt zijn beide heren duidelijk: “Raar maar leuk. We zijn er niet heel rouwig om. Het is natuurlijk wel jammer want de plek hier is ideaal. Doordat het een ruimte in een ruimte is kunnen we zoveel herrie maken als we willen. Maar het is tijdelijk en dat weet je. Het is ook wel gezond om door te gaan. Vanavond wordt in ieder geval te gek!”

Goede herinneringen

De tijd die Lepel Concerts in de Vespro doorbracht kende veel hoogtepunten: “Het klinkt misschien stom maar heel veel avonden springen eruit want elke avond is gewoon heel erg leuk. Het is altijd super tof. Anders zouden we dit ook niet doen.”
Met plezier kijken Ike en Ruben terug op het drukbezochte openingsfeest, het eerste optreden van Nouveau Vélo, de videorelease van Space Siren, het optreden van Ancient Sky  en de eerste show in Nederland van de Amerikaanse band Tera Melos met al hun toegewijde fans.
“We maken wel eens grapjes over dat we avonden organiseren waar we zelf graag heen gaan. Gewoon een ideale avond voor ons zelf. We boeken dan ook alleen maar bands die we zelf willen zien. We hebben ons hele lijstje van Nederlandse bands die we wilden zien sowieso al zien spelen. En vanavond speelt ook nog eens één van onze favoriete bands Die! Die! Die! Echt precies een paar dagen na de boeking van deze band kregen we een brief van Carex dat we weg moesten. Dat was een magisch samenkomen, het klopte echt.”

De toekomst

Over de nieuwe locatie wordt geheimzinnig gedaan: “Er is een soort van mogelijke geheime nieuwe locatie die mogelijkerwijs binnen twee maanden geopend kan worden...”
Deze nieuwe locatie is dicht bij waar nu de Vespro is, maar er moet eerst goed gekeken worden naar de eventuele geluidsoverlast. “We gaan er sowieso een show doen, maar als dat niet goed gaat zijn we daar ook heel snel weer weg. Misschien doen we in december wel iets kleins. Maar we beloven niks.”

In ieder geval zijn Ike en Ruben van plan om Lepel Concerts in dezelfde lijn door te zetten. Wel willen ze kijken of ze de shows wat regelmatiger, om de week, kunnen voortzetten. Lepel Concerts zal dus even op zich laten wachten maar zal in ieder geval weer met gezelligheid en nieuwe bands terug komen!