Weiter staat voor: ‘niet stoppen maar doorgaan’

Hedendaagse belichaming van ‘seks, drugs en rock-'n-roll’ 9 mei in Huize Maas

Tekst: Laura Louwes ,

Een show brengt hij als een spektakel. Schaars geklede dames op het podium, ayahuasca als inspiratiebron en een blootsvoetse DJ die hard gaat op het publiek: het maakt hem de hedendaagse belichaming van ‘seks, drugs en rock-'n-roll’. Olivier Weiter, 26 jaar geleden geboren als Roel Varkevisser, vindt zijn thuisbasis in de Amsterdamse underground house scene. Maar het kan ook grootser; afgelopen jaar stond hij onder andere op Timewarp en Mysteryland. Tijdens Amsterdam Open Air heeft hij de eer een eigen podium te mogen hosten, met onder andere Agoria, Mind Against en Tennis in de line-up. Zijn WEITER-tour begon in een uitverkocht Paradiso en bracht hem verder langs Winkel van Sinkel en Doornroosje. Vrijdag 9 mei doet hij Groningen aan. Genoeg redenen voor een interview met de beste man.

Inspiratie voor de tour is je ervaring met ayahuasca. Hoe leg je iets dat zo persoonlijk en bovennatuurlijk is naar tevredenheid uit?
Dat kan je niet uitleggen maar alleen zelf ervaren. Ayahuasca is niet alleen een inspiratie voor deze tour, maar ook voor heel veel andere gebeurtenissen in mijn leven. Je krijgt een spiegel voor. Alles wat in je zit qua angst, blokkades et cetera wordt je voorgehouden. Het werkt heel helend en inspirerend, op muzikaal en persoonlijk vlak.

Bij ayahuasca denk ik juist aan rustige, aardse muziek met hier en daar wat plingeltjes. Waar komt de woeste house om de hoek kijken?
Ayahuasca heeft ook een hele donkere kant, die je sowieso een keer gaat ervaren als je een ceremonie bijwoont. Ik denk dat daar de woeste house om de hoek komt kijken. Maar altijd gebalanceerd door aardse, melodieuze muziek.

Waar vind je zoal de juiste platen voor zo'n avond?
Ik zoek veel op beatport, juno, whatpeopleplay. En internet afluisteren naar nieuwe sets, maar ik vind ze ook in promo's die ik ontvang, op decks.de en voor de vinyl-pareltjes ga ik naar de local record store.

Waar staat Weiter voor? Wat maakt Weiter onderscheidend?
Weiter staat voor ‘niet stoppen maar doorgaan’, proberen jezelf steeds te vernieuwen op muzikaal gebied. Maar ook voor de connectie met het publiek. Ik denk dat platenkeuze hierbij een grote rol speelt, en de vibe die er samen met het publiek ontstaat. Lange sets hebben mijn voorkeur.

Wie of wat inspireert je?
Ik laat me veel inspireren door mijn eigen gigs, elke show is weer anders. Verder haal ik veel inspiratie uit mijn directe omgeving, de natuur, mijn echte vrienden en klassieke muziek.

Welke DJ’s bewonder je?
Sven Vath is voor mij nog steeds de nummer één. Vanwege de manier waarop hij mensen muzikaal als een soort sjamaan op reis neemt, zijn enthousiasme en zijn charisma. Zichzelf steeds opnieuw kunnen uitvinden; dat bewonder ik enorm.

Welke DJ moeten we live hebben gezien? En wie moeten we in de gaten houden?
Sven Vath uiteraard. Arjuna Schiks, Miss Melera en Eelke Kleijn, Satori live. Jamie Jones op een goede after, Nick Warren en Hernan Catteneo met een lange set. Dat zijn mooie avonden.

Wat staat er nog op je bucket list, op muzikaal en non-muzikaal gebied?
Genoeg! Heb al aardig wat mogen afstrepen, maar draaien in de Warung club (Brazilië) en een allnighter in de Amnesia Ibiza staan hoog op mijn lijstje. Daarnaast: een wereldtour met een kleine club mensen die dicht bij mij staan, dat is het uiteindelijke doel. En uiteraard een eigen club openen, een label opstarten. Een muzikaal platform creëren.

Ben je bekend met het Groningse uitgaansleven?
Jazeker, Groningen rockt als een malle. Geen moeilijke toestanden met sluitingstijden, één van de betere, zo niet de beste crowd van Nederland. In Groningen gaan de mensen er helemaal voor: no bullshit, just dance.

Wat doe je na je show? Waar is de after?
Omdat het de laatste indoor WEITER is, hebben we in plaats van een after een exclusieve pre-party voor winnaars van de Facebook-actie, met veel booze en muziek. We draaien het dit keer even om!

Wegens een oorontsteking heeft Weiter zijn show in Huize Maas helaas moeten afzeggen. Onder het motto 'niet stoppen maar doorgaan' hebben Kopjek en Deep House Groningen de handen ineengeslagen en het plaatsvervangende de Nachtkermis georganiseerd.