Bevrijdingsfestival Groningen: Tips van de Redactie

Welke bands mag je op 5 mei echt niet missen?

Tekst: Frank Hettinga, Jilt Jorritsma, Esmé van den Boom, Sannette de Groes, Maud Nass, Nina Knaack, Robin Eggens, Michael Royall, Charlotte Akerboom ,

De redactieleden van 3voor12groningen doken in de Groningse line-up van het Bevrijdingsfestival en van vóórvijfmei. Het resultaat is een mooie lijst van bands die de moeite waard zijn. Ook is iedere uitgelichte band voorzien van een videoclip.

vóórvijfmei

Voor het eerst organiseert Stichting Vier 5 mei ook op herdenkingsdag een speciaal muzikaal- en literairprogramma in het Stadspark: vóórvijfmei. De muziek wordt uitsluitend verzorgd door singer-songwriters. Uiteraard mag Spinvis daarbij niet ontbreken. Stadsdichter Joost Oomen presenteert het geheel, maar ook Jan-Willem Dijk en Irene Wiersma dragen voor uit eigen werk. Naast Spinvis treden onder meer Meindert Talma, Roos Rebergen (Roosbeef) en Swinder op. Het gehele programma is te vinden op de website van Bevrijdingsfestival Groningen.

Orange Skyline

Orange Skyline bijt tijdens het Bevrijdingsfestival het spits af op het hoofdpodium. De bandleden kunnen alle grote Groningse podia afvinken. Op de avond van 19 april stonden ze zelfs in de Oosterpoort en Vera. Eerst als voorprogramma van de Kaiser Chiefs en daarna tijdens de POPgroningen Talent Award als winnaar van 2013. The Who, The Libertines, Arctic Monkeys en Oasis waren grote invloeden. Het stemgeluid van zanger Stefan van der Wielen doet sterk denken aan die laatste band, inclusief het cocky gedrag van de gebroeders Gallagher. Ook heeft Orange Skyline goed geluisterd naar het nieuwe werk van Arctic Monkeys. Met een flinke portie bravoure biedt deze band een klein uurtje postpunk revival aan.
Main Stage - 12.00

Meadowlake

Ben je van plan vroeg aanwezig te zijn? Geef dan Meadowlake een kans. Na op Eurosonic en Noorderzon te hebben gestaan, speelt deze Groningse band op Bevrijdingsdag op het Local Heroes podium. Meadowlake maakt dromerige post-rock muziek die doet denken aan het werk van Sigur Rós en Other Lives. Live weet de band zijn muziek op een energieke wijze tot leven te brengen. Verwacht rustige melodieën die onder begeleiding van een voortstuwende drumpartij worden uitgebreid tot een groots en meeslepend geheel. Met een opwindend en toch uitgerust gevoel zul je het optreden verlaten.
Local Heroes - 14:00

Coely

De Vlaamse rapster Coely werd op haar zeventiende ontdekt in een jeugdcentrum in haar geboortestad Antwerpen. Drie jaar later heeft ze met haar twintig jaar al het een en ander bereikt. Ze verzorgde voorprogramma’s voor onder andere Jessie Ware, Kanye West en Snoop Dogg. Studio Brussel kroonde haar tot 'festivalkoningin 2013' en ze heeft inmiddels ook al een EP op haar naam staan. Eerder dit jaar gooide ze hoge ogen op Eurosonic, maar wie nog niet overtuigd is, kan zich alsnog laten inpakken door haar aanstekelijke muziek en prachtige stem.
Sena Talent Stage – 14:00

Augustines

Het is twee jaar geleden sinds we wat gehoord hebben van Augustines. Het veelgeprezen debuutalbum Rise Ye Sunken Ships dateert uit 2011. Dit jaar komt de band dan eindelijk met een (waardige) opvolger, simpelweg Augustines. Dit album is duidelijk meer euforisch dan zijn voorganger, waarbij veel nummers beïnvloed zijn door de dood van de broer van frontman Billy McCarthy. Deze indie rockband staat bekend om zijn intense shows. De vraag is dan ook wat de band dit jaar in Groningen zal laten zien in het Stadspark.
Main Stage - 15:45

De Sluwe Vos

De techhouse van De Sluwe Vos kriebelt aan je voeten tot ze gaan dansen. Nadat de producer uit Deventer is uitgeroepen tot hét overweldigende hoogtepunt van Noorderslag 2014, ligt de Nederlandse dance-scène aan zijn voeten. Kom op tijd als je zijn energieke spektakel op Bevrijdingsfestival niet wilt missen.
Dansen bij de Bus - 16.00

Chet Faker

Groningen stroomt dit jaar ook weer vol met internationale artiesten die met ons de vrijheid komen vieren. De Australische Nicolas Murphy, oftewel Chet Faker, is daar één van. Hoewel zijn debuutalbum Built on Glass nog maar een maand uit is, heeft hij al een hoop bekendheid op zijn naam staan. Dit heeft vooral te maken met zijn cover van No Diggity, waarmee hij door middel van zijn zangstem een knipoog geeft naar de stem van Chet Baker. Verder staat Faker geheel los van Baker en kun je hem beter vergelijken met James Blake. Met een voorliefde voor disco en houseproducties laat Faker veel elektronische geluiden op het album horen. Daarnaast heeft Faker ook aandacht voor analoge instrumenten en geeft hij de ruimte aan rauwe zangstemmen. Eens kijken of Faker Groningen kan dragen op zijn zweverige R&B liedjes...
Main Stage - 17:00

Maask

Stemkunstenaar en beatboxer Joost Maaskant, beter bekend als Maask, zal dit jaar zijn kunsten vertonen in het Stadspark. Gewapend met zijn audio-loopsysteem is geen show hetzelfde. Van een studentenkamer tot een dance club, Maask weet mensen te boeien en te verbazen. Hij doet dit allemaal met zijn stem. Maask is niet gebonden aan een genre: het gaat dus van pop tot hiphop en dance. Het is dan ook afwachten wat Maask zal laten zien komende maandag, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.
Dansen bij de Bus – 19:00

The Given Horse

De afsluiter van Podium Noord is The Given Horse. Deze band neemt jou mee op zijn reis door Amerika. Vorig jaar kochten Johannes Peetsma en Marius van der Leij twee vliegtickets naar Amerika om vijf weken te leven van het bestaan als straatmuzikant. Ze trokken rond door Amerika en de muzieksteden New Orleans en Memphis mochten natuurlijk niet ontbreken. Gewapend met gitaar, melodica en zang moesten de vrienden hun geld zien te verdienen. Tijdens hun reis schreven ze nummers over de avonturen die ze meemaakten. Als je zin hebt in dansbare muziek en entertainment moet je vooral gaan kijken!
Podium Noord - 19:30

The Tightropes

Wie vaker naar gratis evenementen in Groningen gaat, moet vast al een keer voor The Tightropes hebben gestaan. Correctie: gesprongen. The Tightropes bestaat uit drie jonge muzikanten die op het podium energie voor tien uitstralen. Na onder andere Grunnsonic en Koningsdag mogen ze nu Bevrijdingsdag extra leven inblazen. Het genre van The Tightropes valt te bestempelen als een mix van blues, rock en funk. Zanger Marco Broers zorgt voor een authentiek geluid met zijn rauwe blues-stem, drummer Alan Luring zet strakke beats in en bassist Daniël Cats zorgt voor een hoog funkgehalte. De studentenvrienden laten verschillende muziekstijlen op een bijzondere manier samenkomen en innoveren daarmee de (Groningse) popmuziek. De voetjes zullen van de vloer gaan, dat is alvast één ding wat zeker is.
Local Heroes - 20:00

The Hives

De Zweedse band The Hives is bekend om het album Vedi Vidi Vicious en de hit Hate to Say I Told You So. De bandleden staan ook bekend om hun fantastische live performance en om hun zin-in-een-feestje-stemming. Dat laatste lieten ze zien in 2001 toen er voor dertig man werd gespeeld in het scoutinggebouw in het Stadspark, na hun optreden in Vera. Nu staan ze op de Main Stage van datzelfde Stadspark. Vermoedelijk kunnen hun dansbare gitaarnummers ook dat zoveel grotere publiek moeiteloos inpakken.
Main Stage – 21:00 

Great Minds

De beste lyrische strijdkrachten van ons land zijn gebundeld in de rapformatie Great Minds. Jiggy Djé, Sticks en Winne maakte hun gezamelijke plaat nu al bijna een jaar geleden in een Parijse villa op initiatief van producer Dr. Moon. Vrienden werden uitgenodigd en beats werden geboren. Great Minds zijn, we citeren: ''All up in that ass like a zet pill.'' Soulvol, bedachtzaam en hard. Natuurlijk had jij allang bedacht om hier naartoe te gaan. Wat zeggen die Engelsen ook al weer? ''Great minds think alike?'' We zien je daar.
Sena Talent Stage - 21:15

Kakkmaddafakka

De afsluiter van de dag belooft een waar feestje te worden. De Noorse band Kakkmaddafakka maakt  feel-good indie rock en schijnt regelmatig uitbundige achtergronddansers en –zangers mee te nemen. Dus als je je nog Restless voelt aan het einde van deze gevarieerde bevrijdingsdag, walk to somewhere: the Main Stage!
Main Stage - 22.30

Bovenstaande tips omvatten enkel een deel van alle artiesten die zullen spelen tijdens het Bevrijdingsfestival Groningen. Heb je zelf tips? Laat het ons weten in de comments! Het hele programma staat op de website van Bevrijdingsfestival Groningen.