Single Date #4: The Black Cult met I Don’t Want It

“We proberen muziek alles behalve te perfectioneren”

Tekst: Nina Knaack Foto's: Harold Zijp en Jan Westerhof ,

Vrijdag 2 mei was de officiële release van de nieuwe single van de garagerockpunkband The Black Cult op festival Here Comes The Summer. Tenminste, dat was de bedoeling. Daar waar de drie mannen aanwezig waren, ontbrak hun 7’’. Ook de volgende dag in Vera was het tastbare exemplaar nog niet daar. Geïnteresseerden konden hun gegevens achterlaten wat moet resulteren in een gratis bezorging. De single, die overigens uit vier nummers bestaat, is wel al te beluisteren op bandcamp.

Overdrijven

In Single Date nummer vier staat de 7’’ van The Black Cult centraal. In een één op één gesprek met frontman en gitarist Douwe Doorduin wordt duidelijk dat de mannen kritiek op de politiek hebben laten zitten. In een vorig interview met 3voor12 groningen werd dit nog gesuggereerd, maar toen schreef bassist Jilles Hazenberg ook nog nummers. Nu doet Doorduin dit thuis alleen, en neemt ideeën dan mee de repetitieruimte in. “De teksten gaan niet over de maatschappij. Ik schrijf mijn nummers op scenario’s die deels gebaseerd zijn op eigen ervaringen. Het gaat erom deze ervaringen te overdrijven, en dat moet je dan lekker over de top doen.”

Inspiratie

Het nummer I Don’t Want It moet daarom ook niet al te serieus genomen worden. “Het is niet zo dat ik helemaal niks wil en me afzet tegen alles in de maatschappij. Ik ben gewoon een heel negatief persoon. De muziek gebruik ik dan ook als uitlaatklep. Ik had eens een vriendinnetje die van alles aan mij oplegde of verbood. Dan denk ik snel: nee, dat wil ik niet. Zo ontstaat vervolgens een zinnetje zoals 'I Don’t Want It' waar je lekker mee kan gaan experimenteren."

Imperfectie

Naast frontman Doorduin en bassist Hazenberg levert drummer Wouter Kalsbeek ook een bijdrage. “Hij is de stille kracht van de band. Hij zegt niks, maar drumt altijd gewoon lekker door zodat Jilles en ik ons kunnen uitleven.” Dat uitleven gebeurt alleen niet altijd even gestructureerd. “We doen maar gewoon wat we doen, en vaak hangt het dan allemaal net niet samen. De show moet staan, maar doordat het niet super strak is, is het ongepolijst. Misschien is slecht ook wel het nieuwe goed.” De muziekvrienden proberen ook geen perfect beeld neer te zetten van muziek, maar beginnen gewoon met spelen en zien dan wel waar het eindigt. Ze kunnen regeltjes en schemaatjes loslaten, wat misschien wel de kracht van de jongens samen is. 

Geluid

Deze kracht hebben ze wel moeten ontwikkelen. Vorig jaar heeft de band ook al drie nummertjes opgenomen en zijn ze bij 3FM langs geweest. “We zijn gegroeid in het samenspel, maar nog steeds is het een ongeregeld zooitje. En dat is precies wat ons maakt wie we zijn. Deze single is qua sound niet per se anders ten opzichte van vorige nummers. Ons geluid is altijd hetzelfde gebleven, en dit geluid willen we ook vasthouden.” Dat geluid valt te omschrijven als rauwe punkrock, maar over hun unieke sound kan Doorduin verder niet zoveel zeggen. “Ze moeten de single maar gewoon kopen. Als hij er is.”

De single is vanaf volgende week (hopelijk) te verkrijgen bij Plato en Elpee.