Harmen Ridderbos over Melodica Festival: “Persoonlijkheid is het toverwoord.” Harmen Ridderbos over Melodica Festival: “Persoonlijkheid is het toverwoord.”

Het concept ‘coffee house music’ wordt voor de tweede keer uitgevoerd in Groningen

, Tekst: Nina Knaack Foto: Ruben van Vliet & Joppe van Dijk

Harmen Ridderbos over Melodica Festival: “Persoonlijkheid is het toverwoord.”

Het concept ‘coffee house music’ wordt voor de tweede keer uitgevoerd in Groningen

Tekst: Nina Knaack Foto: Ruben van Vliet & Joppe van Dijk ,

Dit weekend vindt de tweede editie van het Melodica Festival plaats in Groningen. Net zoals in 2012 zal het plaatsvinden in De Kroeg van Klaas. Daarnaast is Huis De Beurs een speelplek voor de muzikanten uit binnen- en buitenland. Deze worden zorgvuldig uitgekozen: “Het gaat er vooral om dat bands of singer-songwriters passen bij ons. Het moeten mensen zijn die je begroet op straat en een praatje mee maakt, geen mensen die gaan voor een bepaalde status.”

Onder het genot van een kopje koffie in de Oude Kijk in ’t Jat straat, spreken we met Harmen Ridderbos. Hij is bekend van de indiefolk band Town Of Saints en samen met wishfulmusic initiatiefnemer van het Melodica Festival. De sfeer van het festival wordt mooi gesymboliseerd wanneer er een artiest voorbij fietst en vrolijk zijn hand opsteekt richting Ridderbos. De fietser, Bas Schröder, staat zondagavond met zijn band Swinder in Huis De Beurs. Een goed voorbeeld van de contacten die binnen het Melodica festival worden gelegd. De sterke band die tussen artiesten en organisatie ontstaat is dan ook de bedoeling van Melodica: “De personen die komen matchen met de muziek die ze maken. Muzikanten zullen geïnspireerd raken door elkaar en hun muzikale ideeën kunnen delen. We willen een sfeer creëren waarbij er chemie ontstaat tussen de muzikanten, zodat er nog meer moois gemaakt kan worden.”

Melodica is echter niet alleen bedoeld om de band tussen verschillende artiesten te versterken, maar ook om een speciale band tussen muzikant en publiek te creëren. “Het gaat dus eigenlijk twee kanten op." Het publiek wordt uitgenodigd om te luisteren. Een huiskamerconcert is daar bij uitstek de setting voor, omdat dit de bezoeker een vertrouwd gevoel geeft. “We willen je het gevoel geven dat je in je eigen woonkamer zit en dat de muzikant speciaal voor jou speelt.” Andersom weet de muzikant dat er naar hem geluisterd wordt, wat het optreden extra bevordert. 

Hoewel Melodica dus uitgaat van het concept ‘coffee house music’ vindt het festival niet in kleine koffietentjes plaats. “We hebben veel locaties in Groningen bezocht, waarbij De Kroeg van Klaas en Huis De Beurs toch het meest in de buurt kwamen bij wat we zochten. De Kroeg van Klaas heeft een mooie achterzaal, wat een hele intieme setting oplevert. Voorin is er nog een wat groter gedeelte, waar je de iets meer uitbundige muzikanten kan neerzetten. Huis De Beurs heeft eigenlijk gewoon de mooiste kleine zaal van Groningen.”

Dit jaar is er ook iets nieuws: in Huis De Beurs wordt een klein hoekje met tafels en stoelen ingericht waar artiesten na afloop gaan zitten. Het publiek kan aanschuiven en een praatje maken met de muzikant, naast de gebruikelijke mogelijkheid om een album te kopen. Op deze manier wordt er nog meer ruimte gecreëerd om met gelijkgestemden in contact te komen. En dat alles voor een toegangsprijs naar keuze! Daarbij gaat er dit jaar niet pas na afloop een hoge hoed rond, maar kan je bij binnenkomst al jouw bijdrage geven. “Natuurlijk kan je na afloop altijd meer doneren. Voor de gulle gevers hebben we ook kleine presentjes, in de vorm van posters of buttons. Maar het belangrijkst is dat je met een unieke ervaring rijker naar huis gaat, hoeveel je ook geeft.”

De timetable en informatie over de deelnemde artiesten vind je op de site van Melodica Festival Groningen

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen