Single Date #3: Meadowlake met Nova

“Vaak komen we weer terug bij een minimalistische versie van het nummer.”

Tekst: Abel Nijman Foto's: Richard Lahuis ,

In het derde deel van de rubriek ‘Single Date’ staat de nieuwe single van Meadowlake centraal. In januari 2013 maakten zij hun live-debuut in de Groningse muziekscene. De hechte vriendengroep speelt echter al ruim twee jaar samen. Toen het serieuzer begon te worden, haakten twee leden af. De nu vijfkoppige band bracht 21 februari hun tweede single uit, getiteld Nova.

Het idee voor Nova ontstond toen zanger/gitarist Jarno Olijve luisterde naar een nummer van The Antlers. “Daar zat een zin in die telkens herhaald werd, en zo bedacht ik de melodie.” Later stuurde hij een demo naar Tjeerd Bennink, de drummer van de band. “Zonder dat ik het wist had hij het op zijn mp3-speler gezet en luisterde hij ernaar tijdens een vakantie. Toen sms-te hij dat 'ie het een heel goed nummer vond.”

De rest van de band was ook enthousiast en het nummer werd al snel toegevoegd aan de live-set. “Onze performance van Nova was dan ook in de begintijd zeer wisselvallig. Na verloop van tijd werden er nog elementen verbeterd en tegen de zomer was het nummer voor mij echt af.” Ze kiezen bewust voor deze werkwijze, zegt Jarno. “We hadden direct een idee van de richting die we op wilden met onze muziek, maar we wilden ook nog testen wat voor ons als band werkte en waar we het meeste plezier in hadden.”

De productie van Nova doet professioneel aan. Toch hebben ze het gewoon op hun ‘zolderkamertje’ opgenomen, zegt Jarno. Net zoals de vorige single There’s A Fire Rising en de demo Cold War. “Ik ben van jongs af aan bezig met demo-versies van Adobe Audition enzo, haha, dus wat dat betreft doe ik het al een tijdje en weet ik wel een beetje hoe het werkt.” Ze laten zich dan ook niet beperken in de mogelijkheden van de studio. “Qua extra partijen/overdubs proberen we van alles en we experimenteren veel met effecten en proberen altijd iets origineels te doen.” Het liedje blijft echter vooropstaan, zegt hij. “In die zin zijn de effecten ondersteunend. Vaak komen we weer terug bij een minimalistische versie van het nummer.”

Over de tekst wil Jarno niet veel kwijt. “Zo blijft het open voor verschillende interpretaties”. Wel vertelt hij hoe die is ontstaan. “Soms komt de melodie eerst bij een nummer en soms de tekst eerst. Bij Nova was het de melodie en dan bedenk ik vaak even snel een tekst.” Een week daarna ziet hij een film waardoor hij geïnspireerd raakt om verder te schrijven. “Wat me hierbij het meest raakte, was een vader die alles overhad voor zijn zoon. Vanuit dit idee ging ik verder met het schrijven van de tekst voor Nova. Pas later realiseerde ik met dat de tekst die ik al had perfect bij dit thema paste.”

Meadowlake hoopt in de zomer een EP uit te brengen. Of ze die ook gaan opnemen op hun zolderkamer, weten ze niet. Wellicht resulteert Nova in een mooi platencontract en kunnen ze in een echte studio aan de slag! De eerste stappen richting nationale bekendheid zijn in ieder geval gezet, Nova is te beluisteren in de rubriek Hollandse Nieuwe van 3voor12.