Dope D.O.D. over touren, de thuisbasis en de nieuwe Master Xploder tape

Terug in Simplon met releaseparty

Tekst en foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Ze zijn nu een maand in Groningen, een record, na drie jaar bijna non-stop touren. In deze maand hebben ze kunnen werken aan een nieuwe tape: Master Xploder. Hierop zijn verschillende producers en gast-MC’s op te horen, zoals Orifice Vulgatron van Foreign Beggars en Simon Roofless van Goldminerz. Aanstaande vrijdag wordt Master Xploder in Simplon gereleased.

Hoe hebben jullie de afgelopen jaren beleefd?

Dopey Rotten
: "We hebben veel meegemaakt... Bekend worden, mensen kwijt raken in het proces… Touren, groeien als persoon en als muzikant. Al deze dingen zorgden voor een evolutie in onze muziek."

Jay Reaper
: "De afgelopen jaren zijn één grote belevenis geweest... Shows doen in alle hoeken van de wereld, van Rusland tot Amerika. Het ontmoeten van artiesten waar we mee opgroeiden, respect van hen krijgen en soms met hen samenwerken. Zoals Redman, Onyx en Sean Price."

Skits Victious
: "De jaren vliegen voorbij. Deze gaan nog sneller door alle tijd die het touren van je neemt... Ondertussen groei je als persoon en als artiest. Daarnaast hebben we nu onze eigen studio, de merchandise loopt lekker. We zijn een bedrijf met goed lopende business en een sterk managementteam."

Hoe is het album tot stand gekomen?

Skits: "Het is dit niet echt een album, maar een Tape… We wilden het een EP noemen, maar we hadden uiteindelijk een verzameling tracks die het formaat van een EP ontsteeg. Zodoende besloten we het de titel Tape te geven. Verder zou je het wel als een volledig album kunnen beschouwen als het gaat om de hoeveelheid tracks die het bevat."

Dopey
: "We hadden gewoon veel te bieden aan de fans… Met de nieuwe studio en de muzikale groei die we doormaken zijn we op een spree gegaan."

Wat definieert de sound van de tape?

Jay: "De sound is Dope D.O.D. zoals je ons kent, maar de muziek is gevarieerder, melodieuzer, en meer volwassen. Dit was niet echt een bewuste keuze maar het groeide zo. Wat we met Branded en Da Roach hebben gedaan, waren hoofdstukken in ons repertoire. Nu gaan we verder en bouwen we het uit. Je wilt nieuwe dingen proberen en fans iets fresh aanbieden... Master Xploder is het resultaat van het groeien als personen... Een bredere visie, meer ervaring en daardoor een evolutie in de muziek." 

Jullie staan aan de vooravond van een nieuwe tour. Afgelopen jaren zag ik jullie op veel verschillende plekken in de wereld opduiken. Er moeten vele goede verhalen over te vertellen zijn, wat zijn de meest indrukwekkende ervaringen?

Jay: "Een show doen bij Hip Hop Kemp was voor mij een hoogtepunt... Dit is het grootste hip hop festival van Europa... We speelden voor meer dan 10.000 man en volgens velen hebben wij het festival het hardst gesloopt!"
 
Dopey: "We hebben een aantal shows in New York City gedaan, een voorprogramma voor Korn en Bootcamp. Verder deden we eigen shows in Brooklyn, dit was voor mij een mijlpaal: performen op de plek waar hip hop geboren is."
 
Skits: "Het was voor mij zeer indrukwekkend toen we Fred Durst voor het eerst ontmoetten en dat hij direct vertelde dat hij vereerd was om ons op Limp Bizkit's tour mee te hebben en fan was van onze muziek... We hadden in die tijd nog niet veel shows in het buitenland gedaan. Het was nogal onwerkelijk om een legend als Durst dat te horen zeggen! Hij introduceerde ons zelfs aan zijn fans voordat we het podium opgingen: "Meet my new friends... Show 'em that Limp Bizkit family love." Damn... Epic!"

Is er buiten Groningen een andere plek waar jullie door het touren een speciale band mee gekregen hebben?

Skits: "Het zijn er wel meer dan tien. Maar om er twee te noemen..."

Jay
: "Ja, er zijn genoeg. In Frankrijk hebben we veel vrienden. Dat zijn lui die in de muziek zitten of die we gewoon via shows kennen. Lyon is bijvoorbeeld de plek waar we voor het eerst stonden toen onze shows geboekt werden door Jarring effects, een agency uit Lyon. Zij hebben ons vanaf dag één omarmd in de familie en we hebben veel aan hun te danken qua exposure in France."

Dopey
: "In Rusland hebben we ook veel vrienden... Rusland was de plek waar we onze eerste officiële tour hebben gedaan. Dus dat zal voor altijd speciaal blijven... Veel memories, veel gekke ervaringen... Laatst hebben we onze tweede tour daar gedaan in November 2013... Vodka, geile wijven en een super energiek publiek!"

Waarom een releaseparty in Groningen? Jullie zouden ook kunnen kiezen voor Amsterdam of Parijs...

Skits: "Wij vinden het belangrijk om op onze thuisbasis de release van onze nieuwe tape Master Xploder te kunnen vieren. Tot nu toe zijn alle drie onze albums voor het grootste deel in Groningen gemaakt. En veel van onze crew die er sinds het begin bij zijn komen uit Groningen. Daarom kan je stellen dat Dope D.O.D. zonder Groningen nooit zo groot zou zijn geweest."

Jay
: "Het is toch een beetje een traditie om in Groningen de release van een nieuwe plaat te vieren… Ook al zijn we op verschillende plekken in de wereld bekendheden. We blijven down to earth en down met Groningen. Het is altijd mooi om terug te komen en met je homies te kunnen chillen. Hier is de thuisbasis. We aint forgettin y'all… Ook al zullen we na één dag verhuizen."

Simplon en de Groninger hiphopscene hebben al jaren een succesvolle relatie. Kunnen jullie omschrijven wat Simplon voor jullie heeft betekend?

Dopey: "Het was een plek waar je je eerste open mic shows deed, je eerste kleine demo release hield in de kleine zaal, het eerste voorprogramma deed... Simplon was altijd down om ons te helpen met shows organiseren en veel van de medewerkers zijn kennissen van ons. Plus: het is een hele toffe tent. Met veel toffe underground parties, zoals drum en bass of dubstep events of shows van artiesten die je normaal gesproken niet in een wat kleinere tent ziet spelen... Simplon haalt hen binnen. Dit geeft altijd een gemoedelijke sfeer en een persoonlijke ervaring."

De toekomst van Simplon leek even aan een zijden draadje te hangen. Wat betekent het voor jullie om daar vrijdag weer gewoon op het podium te staan?

Jay: "Het betekent dat Simplon nog steeds in the game is en dat geldt ook voor ons. Wij gaan nooit stoppen, het einde is nog niet in zicht en wij zijn pas tevreden als de hele wereld het weet. We hebben onze muziek in de winkel liggen, werken met de top van de hip hop en de elektronische scene. Ons doel is respect voor onze muziek krijgen en liefde geven aan de mensen die het voelen en die met ons willen samenwerken. De toekomst ziet er goed uit! Kom naar Simplon vrijdag om het zelf te ervaren."