Paasprijsvraag met kaarten voor Kyteman

Met het nieuwe project 'The Jam Sessions' is geen optreden van The Kyteman Orchestra hetzelfde

Tekst: Nina Knaack ,

Nadat Colin Benders (a.k.a. Kyteman) in 2009 bekendheid wierf met zijn solonummer ‘Sorry’ op trompet, is het hard gegaan. Na vele kleine projecten en een samenwerking met zijn voormalig docent Eric Vloeimans had hij een volledig orkest om zich heen verzameld. Met dat orkest bracht hij in 2012 een album uit. Op eerste paasdag a.s. (20 april) is The Kyteman Orchestra in de Oosterpoort met een nieuwe project: ‘The Jam Sessions’.

Goed luisteren

Met zijn nieuwe project doet The Kyteman Orchestra zes steden in Nederland aan. Hoewel op de tourpagina gesuggereerd wordt dat het orkest overal hetzelfde repertoire speelt, is dit alles behalve waar. The Jam Sessions bestaat uit improvisatie, en niks meer dan dat. Met zo ongeveer twintig tot dertig muzikanten wordt elke avond een verrassing, zowel voor het publiek als voor het orkest zelf. Benders schrijft geen enkel akkoordschema op en bedenkt geen enkele melodie, harmonie, solo, dynamiek of ritme. Luisteren is het enige wat van belang is. Je oren gebruiken om te weten wat je moet doen, dat is de opdracht die het orkest krijgt.

Ook al gaat het straks op het podium toch weer heel anders klinken, op Soundcloud kun je alvast een kleine indicatie krijgen van wat je te wachten staat.

Paasei

Kytemans experiment is nieuw. Een optreden kan wel eens een deel improvisatie bevatten, maar een volledig onvoorbereid concert is in Nederland nog niet eerder voorgekomen. Onvoorbereid in de partituur dan, want The Kyteman Orchestra is volledig op elkaar ingespeeld. Repeteren doen ze dan ook elke dag, om te leren wanneer ze moeten invallen of elkaar juist de ruimte moeten geven. Er is maar één manier om te zien hoe dit uit gaat pakken, net als bij een paasei: je moet het zilverfolie er maar gewoon aftrekken en een hap nemen. Dan pas weet je of de vulling naar wens is. 

Prijsvraag

Voor deze jamsessie van The Kyteman Orchestra in Groningen geeft 3voor12groningen 1x2 kaarten weg. Wat je hiervoor moet doen? Het goede antwoord op de volgende vraag voor donderdag 3 april 12:00 uur mailen naar prijsvraag@3voor12groningen.nl:

Hoe heet de studio waar Kyteman met zijn orkest repeteert?