Gentleman Skull: "Het is geen party muziek, het is gewoon rammen”

Band wil zoveel mogelijk optreden en veel shows spelen

Tekst: Robin Eggens Foto's: Bob de Vries ,

Tijdens de vierde voorronde van de POPgroningen Talent Award werden de mannen van Gentleman Skull verkozen tot winnaars waarmee ze als de beruchte onderdog een plek in de halve finale kregen. Ze waren namelijk niet geselecteerd, maar mochten alsnog spelen omdat er een band uitviel. Gentleman Skull speelt in de huidige samenstelling nog maar twee maanden samen. Vorige week stond de band in de finale van het Rode Oortjes Festival en op donderdag 27 maart staan de mannen in Simplon voor de halve finale van de POPgroningen Talent Award.

Samenstelling

De fundering van Gentleman Skull is gelegd door Charlie Trigger. Hij is begonnen op zijn zolderkamertje met het schrijven van nummers op zijn gitaar. Samen met een drummer is Charlie gaan optreden en zo leerde hij Ian Scharroo kennen die voor Gentleman Skull van gitaar is overgestapt op basgitaar. Ondertussen is de band uitgebreid met gitarist Chiron Schut en drummer Abel Felix. Laatstgenoemde zal tijdens de halve finale van de POPgroningen Talent Award twee keer moeten optreden. Naast drummer van Gentleman Skull is Abel de drummer van de andere halve finalist, The Rising Sun. Abel: "Beide bands hebben mooie plannen en ik zal met allebei doorgaan."

Bandnaam

Door de jaren heen is de band verschillende keren van naam veranderd. Charlie: "Square Circle United vond ik de leukste naam, maar die kon niemand onthouden. Ik werd steeds gevraagd wat onze bandnaam was en dat het iets met Circle moest zijn." De naam Gentleman Skull staat voor de verschillende kanten van hun muziek. "Gentleman is de nette kant van de muziek en de Skull is het rammende gedeelte."
 
Geen duidelijk genre

De muziek van Gentleman Skull is duidelijk beïnvloed door Queens Of The Stone Age, Foo Fighters, Steak Number Eight, Red Hot Chili Peppers en Truckfighters, maar ook John Mayer is een inspiratie voor de band. Over het genre zijn de mannen het onderling niet eens. Er komen veel verschillende benamingen langs voor de muziek die ze maken. De muziek van Gentleman Skull is dan ook moeilijk definieerbaar. Ian: "Het is een combinatie tussen stonerrock meets grunge meets rock, denk ik. Popstonerrock." Charlie: "We zijn gewoon een rockband. Popnummers met een desertrock-sound?" Behalve grunge en stoner, komen funk en blues net zo goed terug in de muziek. Abel: "Elk bandlid heeft een eigen muzikale achtergrond en ieder stopt zijn eigen elementen in de band." 
 
Ontwikkeling nummers

De heren hebben nog geen plannen om een demo of een EP op te nemen. Charlie: "Er zijn geen structurele plannen voor een demo, omdat we meer bezig zijn met optredens." Voor de band is het belangrijk om eerst strak op elkaar ingespeeld te zijn. Na elke show pakken ze nummers weer opnieuw op waardoor deze met de band meegroeien. Charlie vindt het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de volgende stap. "We willen het niet zoals andere bands, die bekend worden met een nummer en verder nog niets hebben. Zodat je dan opeens nieuwe nummers moet gaan schrijven." Dat laatste zit bij Gentleman Skull wel goed. Charlie: "We hebben achttien nummers op de plank staan die allemaal potentie hebben en speelbaar zijn."
 
Kansen POPgroningen Talent Award

De kansen bij de halve finale van de POPgroningen Talent Award ziet Gentleman Skull positief in. Ian: "Zoals we nu bezig zijn, hebben we zeker een kans om te winnen. We werken hard aan de punten van kritiek." Grappend voegt Chiron toe: "Als we als tweede spelen gaan we winnen. Bij de voorronde van de POPgroningen Talent Award speelden we als tweede, net als bij het Rode Oortjes Festival. Beide keren wonnen we." De mannen denken vooral dat ze een goede show kunnen neerzetten, maar ziet een geduchte tegenstander in The Rising Sun.
 
Dromen voor de toekomst

Dromen zijn er genoeg. Ian: "Ons doel is om zoveel mogelijk te kunnen optreden. We willen veel shows spelen." De missie voor Gentleman Skull is daarom ook: "Om zoveel mogelijk in de groene bandbus te zitten op weg naar gigs." Verder lijkt het de heren leuk om komende zomer op festivals te spelen. Ze hopen daarnaast in bijvoorbeeld Vera te mogen spelen. Charlie: "Concerten in een zaal als Vera zijn intiemer en er is een directer contact met het publiek." Vorig jaar oktober waren ze bij het concert van de Truckfighters in Vera. Ze vinden het een van de beste concerten die ze hebben gezien. Charlie: "Ik had daarna een week lang last van mijn nek." De grootste droom van Charlie is om naar Californië (waar stonerbands als Kyuss en Sleep vandaan komen) af te reizen om daar rond te touren.
 
Op 27 maart speelt Gentleman Skull in de halve finale van de POPgroningen Talent Award in Simplon tegen The Anti-D’s, The Blind Roofers en The Rising Sun.