Läcker: ‘Het gaat er vooral om dat het lekker moet klinken’

Kanshebber op de POPgroningen Talent Award 2014 wil vernieuwende muziek onder de aandacht brengen

Tekst: Nina Knaack Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

De vier bandleden van de Groningse band Läcker hebben al een lange weg achter de rug, zonder veel resultaat. Met de POPgroningen Talent Award kunnen ze een nieuwe weg inslaan. Deze kans willen ze dan ook zeker grijpen. “Nu we weer op een goed spoor zitten willen we er vol voor gaan. De winnaar van de Award staat op Eurosonic 2015, dat zou een mooi tussenstation zijn.” Eerst moeten de mannen echter nog door de halve finale heen, die op donderdag 13 maart plaatsvindt in Simplon.

“De band heeft verschillende fases gehad”, vertelt oprichter Thomas Peschar. Op de middelbare school begon het als een tweekoppige punkband genaamd Wäcker. Al snel kwam drummer Lucas Corré erbij en even later ook zanger Bryan Habid Orozco Ariza. De - nu - vierkoppige formatie veranderde haar uiteindelijke naam in Läcker. De naamsverandering kwam niet voor niets: “In 2010 is onze destijdse bassist verdronken”, vertelt Peschar. “Na het ongeluk vonden we wel dat we gewoon bezig moesten blijven. Toch bleven we er steeds een beetje tegenaan hikken”, zegt Orozco Ariza. “Het is pas sinds kort dat de band echt weer staat als een huis, na de komst van Simon Peschar ongeveer een jaar geleden. Toen gingen we vrolijker spelen, en daarbij wilden we ook een vrolijker naam.”

Aan de andere kant heeft de heftige gebeurtenis de band ook op een positieve manier beïnvloed. “Ik denk dat we veel meer vanuit onszelf zijn gaan werken”, verklaart Corré. “We willen iets nieuws creëren en ons dus helemaal niks aantrekken van wat populair is of wat anderen willen zien. Door het ongeluk zijn we meer gaan vasthouden aan onze eigen stijl. ” Die eigen stijl wordt door de band zelf vaak ‘Sexy Funk Punk’ genoemd. “Dit vinden we gewoon grappig, maar we maken dus wel echt funk omdat het swingt. En punk is gewoon alles wat je zelf kan invullen”, aldus Corré. 

Toch houdt Läcker er niet van om muziek in hokjes te stoppen. “Onze muziek is niet echt onder één genre te noemen”, zegt Thomas Peschar. Corré vult aan: “We spelen alles wat lekker is. Niet alleen wat lekker klinkt, maar ook wat lekker speelt.” De muzikale studenten hebben verschillende inspiratiebronnen. Iedereen heeft eigen inbreng doordat iedereen eigenlijk een totaal andere muzieksmaak heeft. “Al onze verschillen in karakter zijn juist een kracht als we muziek gaan maken”, stelt Orozco Ariza. Het feit dat Läcker zo’n diverse set heeft waarin ze verschillende sferen kan laten zien, is volgens de band ook hun wapen bij de POPgroningen Talent Award. “Als we beginnen met spelen, komen al onze verschillende invalshoeken samen.” 

Spelen doen de jongens ook nog met een andere reden. Corré: “Ons doel is om vernieuwende muziek meer onder de aandacht te brengen. Dus een soort reactie op de massacultuur. Het gaat niet om heel rijk en beroemd te worden, maar om muziek te maken die mensen bij elkaar brengt.” “We willen dat iedereen open staat voor nieuwe muziek en vinden dat dit in Groningen veel beter kan”, voegt Thomas Peschar toe. “Een kwart van de inwoners is student, dus je hebt eigenlijk een gigantische doelgroep voor uitgaan en live muziek. Alleen loopt dat nu nogal langs elkaar heen.” 

Met hun songteksten probeert Läcker duidelijk te maken waar de band voor staat. Omdat Orozco Ariza uit Colombia komt, schrijft hij de teksten veelal in het Spaans. Vooral bij de snellere rapstukken is dat makkelijk voor hem. Op dat moment hoeft het publiek het ook niet te verstaan, dan is het gewoon een gevoel wat Orozco Ariza wil overbrengen. Als de zanger echter wat duidelijk wil maken gaat hij over in het Nederlands. Zo zijn veel teksten beladen met het thema van cultuurverschillen, omdat Orozco Ariza daar zelf veel te maken mee heeft gehad. De band is echter ook helemaal voor onbeladen teksten. “Soms hebben we hele lijpe gesprekken als we stoned zijn. Dat probeer ik dan later om te zetten in een songtekst”, vertelt de zanger. In de sterk van elkaar verschillende liedjes zie je dus weer de grote muzikale variatie terug.

De toekomst van de mannen lijkt nog ver weg, maar komt steeds dichterbij. Het winnen van de POPgroningen Talent Award kan veel teweeg brengen. Voor Läcker is Rising Sun daarbij wel de grootste concurrent die uitgeschakeld moet worden. Toch zien de mannen het al helemaal voor zich: “Hele zomers lang op festivals spelen, dan ben ik al heel tevreden”, zegt Corré. Maar het allergaafste lijkt het Läcker toch wel om een tour door Colombia te doen. “Of gewoon meteen een tour door alle Spaanstalige landen op de wereld”, zegt Thomas Peschar lachend.