The Given Horse: “Wij willen af van het straatmuzikanten imago"

Roadtrip door Amerika leidt tot diverse debuut EP

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Bob de Vries ,

Begin 2012 begint het verhaal van het Groningse duo The Given Horse bestaande uit Marius van der Leij en Johannes Peetsma. De twee hebben elkaar al leren kennen tijdens de intake van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, en al snel belanden ze in de coverband Diss Nie Okay die als huisband te zien is in het Pakhuis in Groningen. Verder zijn ze te vinden in de straten van Groningen als straatmuzikanten. De EP Playing To Get Back Home ontstaat wanneer Johannes en Marius met weinig geld naar Amerika vertrekken om hier rond te komen van straatmuziek. Donderdag 13 maart staat The Given Horse in de halve finale van POPgroningen Talent Award.

Wanneer je luistert naar de nummers op de EP Playing To Get Back Home is het direct te horen dat het hier gaat om een popformatie. Johannes: "Het klopt dat onze nummers een popsound hebben, maar wij onderscheiden ons doordat er zeker een rauw randje te horen is. Wij omschrijven onszelf wel als Nick en Simon met tattoos." Of "Simon & Garfunkel on acid", grapt Marius. The Given Horse is voornamelijk herkenbaar door de melodica, het instrument wat Johannes bespeelt. "Ik ben eigenlijk toetsenist, maar om nu op straat te gaan staan met een vleugel gaat ook wat ver." Vandaar de keuze voor de melodica, wat inmiddels een soort trademark is geworden. Johannes en Marius doen veel ervaring op in Groningen, waar ze vaak spelen als straatmuzikanten.

In 2013 lag de focus van The Given Horse voornamelijk bij de EP. Johannes licht toe: "In 2013 zijn we begonnen met het beleven van ons verhaal (in Amerika) en daarna met het schrijven van het verhaal om het vervolgens op te nemen en af te ronden. Hier heeft veel tijd in gezeten en we zijn daarom ook blij met het eindresultaat." Dit alles ziet de band eigenlijk als de voorbereiding voor 2014. Marius: "Wij hebben in 2013 heel bewust de media opgezocht om meer naamsbekendheid te krijgen." En niet geheel zonder succes: de twee zijn belicht in een artikel in de Spits en mochten optreden tijdens een uitzending van DWDD. Ook stromen de aanvragen voor optredens binnen, dus het harde werken heeft de twee zeker geen windeieren gelegd.

De heren zijn erg trots op de EP en de releaseparty op 21 februari was een groot succes. De EP bestaat uit vier nummers, elk nummer gaat over een andere stad. De avonturen in Amerika hebben veel indruk gemaakt en de heren gaan hier graag op in. Het eerste nummer ontstaat in de stad New Orleans en gaat over het leven van een straatmuzikant. Marius: “Wij zijn zoveel verschillende straatmuzikanten tegengekomen waardoor al snel dit nummer is ontstaan.” New Orleans is de bakermat van jazz, en dit is enkel terug te horen in de saxofoonsolo in het nummer.

Het tweede nummer Memphis is ontstaan in de gelijknamige stad. Marius: "Ik had een niet al te leuke tijd in deze stad. Ik baalde van het feit dat we bijna niets ophaalden met spelen en de moeite die het ons kostte, het was daarom moeilijk om positief te blijven." Johannes: "Hier hebben we elkaar echt leren kennen, we zaten op elkaars lip en dat liep niet altijd even lekker. Door veel te praten zijn we uiteindelijk toch nader tot elkaar gekomen en hebben we elkaar echt leren kennen." De woorden van Johannes moeder zijn ook terug te horen in het nummer, want zij zegt: “altijd positief blijven”.

Het derde nummer Bad Cocaine is ontstaan in de stad Miami. De twee komen op het idee om coke aan te schaffen, eenmaal een dealer gevonden loopt het verhaal toch iets minder af. Marius: "We werden begeleid naar de pinautomaat waar we veel te veel moesten betalen voor hele slechte cocaïne. De tekst en titel van het nummer zijn dus erg letterlijk." Het laatste nummer Uniting States gaat niet zozeer over een stad maar meer over het reizen in de bus (the Greyhound) en de mensen uit alle hoeken van Amerika met allemaal een eigen verhaal.

Donderdag 13 maart staat The Given Horse in de halve finale van POPgroningen Talent Award in Simplon waar ze deze nummers ten gehore zullen brengen. Over de uitkomst zijn de twee duidelijk: “Wij gaan gewoon winnen!” Ze hebben zich niet echt verdiept in de andere acts. Marius: "Läcker ken ik nog wel van vroeger, ik had toen iets met het nichtje van een bandlid. Erg leuk om te zien hoe ze veranderd zijn. Voor de rest zien we wel hoe het gaat en we gaan uit van het beste resultaat."

Het jaar 2013 stond in het teken van voorbereiding, in 2014 wil The Given Horse zo veel mogelijk optreden. Het duo is dan ook geen duo meer, sinds begin dit jaar zijn ook drummer Cristiaan Visser, bassist Hugo Giesbers, leadgitarist Marnick Postma en toetsenist Jasper Stuut onderdeel van The Given Horse. Marius: “Wij willen laten zien waar we in 2013 zo hard voor hebben gewerkt. Ook willen we af van het straatmuzikanten imago, wij zijn nu een volledige band en willen ook als zodanig worden gezien." Johannes: "Wij hopen dat we het komende jaar mogen optreden in Vera en Paradiso en wie weet in 2015 wel op Eurosonic."