Eerste halve finale POPgroningen Talent Award: een verrassende uitslag

Een avond met verschillende stijlen en een lang juryberaad

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Richard Lahuis ,

Donderdagavond strijden vier bands voor een plek in de finale van POPgroningen Talent Award 2014. Deze bands lijken niet veel op elkaar. The Given Horse heeft als stijl poprock. De band Läcker combineert funk, punk en rap. Tied Laces focust zich echt op popsongs. Als vreemde eend in de bijt speelt …And The Gods Made Coffee keiharde hardcore punk. Het belooft dus een interessante avond te worden.

De avond wordt geopend door de mannen van The Given Horse. Zij knallen er gelijk lekker in en stralen enorm veel energie uit. De samenzang van frontmannen Johannes Peetsma en Marius van der Leij is aangenaam om naar te luisteren en maakt de verder simpele songs iets interessanter. Het nummer wat het meeste opvalt is Memphis, afkomstig van de recent uitgebrachte EP. Tijdens dit nummer komt er wat meer beweging in de zaal en lijkt de band echt te genieten. Toch is er weinig samenhang tussen de nummers en komt er geen duidelijke eigen stijl naar voren.

Om 22.00 begint de band Läcker te spelen, die er duidelijk zin in heeft. Frontman Orozco Ariza is echt het visitekaartje van de band en heeft een relaxte uitstraling. Ariza komt uit Colombia. Daarom is het grootste deel van de teksten in het Spaans, wat lekker klinkt. De zaal is inmiddels een stuk voller en gedurende het optreden is er veel beweging te zien. De nummers zijn dynamisch en bestaan veelal uit meerdere muziekstijlen. Toch lijken de nummers veel op elkaar. Het optreden begint tijdens de laatste minuten wat in te kakken.

Dan is het de beurt aan de band Tied Laces die een horde vrouwelijke fans met zich mee heeft genomen. Wat er op het podium te zien is valt het best te omschrijven als 'One Direction met instrumenten'. Tied Laces doet de naam van het evenement eer aan. De nummers die de jongens ten gehore brengen zijn enorm poppy. Het valt wel op dat het geluid niet goed klinkt, omdat de drums nogal zacht zijn en de zang zo nu en dan ook. Aan de andere kant is het leuk om te zien dat de band echt heeft nagedacht over de act en dat zanger Omri Soekatma alle bandleden tijdens de laatste minuten nog even aan het publiek voorstelt.

De laatste act van de avond is …And The Gods Made Coffee. Gedurende het hele optreden staat zanger Gerald Timmermans midden in het publiek, waar hij zelfs mosh pits weet te ontketenen. De mensen die voor andere bands zijn gekomen staan ietwat beduusd aan de zijlijn. De nummers zijn agressief en opzwepend. De band lijkt een spoor van vernieling achter te willen laten in Simplon, maar dit valt, op wat omgevallen standaards na, achteraf reuze mee. De muziek van de heren komt niet in de buurt van popmuziek. Dat maakt hun plek in de halve finale bijzonder en deze avond erg interessant.

Uitslag
Na een redelijk lang juryberaad neemt Bastiaan Nijbroek het woord. Over iedere band zijn positieve punten en verbeterpunten te melden. Zo vindt de jury dat de The Given Horse twee hele goede frontmannen heeft en dat Läcker veel enthousiasme uitstraalt. Ook de frontman van Tied Laces krijgt een compliment. De heren van …And The Gods Made Coffee hebben volgens de jury een goede performance zonder pretenties.

Dat de band Tied Laces doorgaat naar de finale van de POPgroningen Talent Award valt te verwachten, aangezien 
het een echte popband is. Verrassend genoeg is de tweede act die doorgaat naar de finale …And The Gods Made Coffee. Deze formatie heeft dan ook een waanzinnig optreden neergezet en is muzikaal gezien ook sterk, al kan er volgens de jury nog wel worden gewerkt aan de bas- en gitaarpartijen. 

Op donderdag 27 maart vindt de tweede halve finale van POPgroningen Talent Award plaats in Simplon, vanaf 20.30. De finale is op 19 april in Vera, aanvang 20.30.