De Spotifylijst van... Town of Saints

"Wij zijn geen folky’s die alleen maar folk luisteren."

Tekst: Maud Nass Foto's: Harold Zijp en Ruben van Vliet ,

Voor de indiefolkband Town of Saints is een veelbelovende tijd aangebroken. De band is deze maand genomineerd voor een 3FM Award Beste Artiest Alternative én voor de 3FM Serious Talent Award. Ook is de band net aan zijn eerste tour door Nederland begonnen. De Groningse frontman Harmen Ridderbos vertelt ons over de tien motiverende nummers die hem met een vrolijke noot de lente in sturen.

Vampire Weekend - Hannah Hunt

Het album Modern Vampires of the City luistert Town of Saints standaard op weg naar een concert. Harmen legt uit: "Dit album geeft ons energie. De muziek klinkt vrolijk, maar de teksten zijn kritisch en duister." Na het album keer op keer gedraaid te hebben, heeft Harmen het nummer Hannah Hunt ontdekt als nieuwe favoriet. "Het is niet het meest catchy nummer van het album. Ik moest er naartoe groeien, zeg maar. Het heeft een krachtige tekst: "If I can't trust you then damn it Hannah. There's no future, there's no answer" en het stuk waar de piano invalt blijft goed hangen."

Maps & Atlases - Fever

Harmen vergelijkt het geluid van Town of Saints graag met dat van de indierockband Maps & Atlases. "Ik vind het vet dat deze band meer math - ingewikkelde - muziek maakt, terwijl het juist helemaal niet zo klinkt. Ik hoor goede, catchy pop, waar allerlei lagen onder zitten. Bij veel stukjes denk ik: hoe krijgen ze dit nou voor elkaar?" Het terugkerende thema van het tweede album Beware and Be Grateful is volgens Harmen de vluchtigheid en vergankelijkheid van dingen. "When the fever passes... gaat volgens mij over het moment dat de grootste verliefdheid in een relatie voorbij is. Hoe houd je het dan vol?" Vragen bij de vergankelijkheid van het leven is een thema dat voor Harmen ook steeds vaker terugkomt in de nieuwe nummers van Town of Saints.

Andrew Bird - Danse Caribe

Harmen: "Dit vind ik een heel relaxed liedje van een veelzijdige muzikant. Ik word meegenomen op reis naar een zomerse plek, een tropische eiland ofzo. Verder hoef ik daaraan geloof ik niet veel toe te voegen."

The War on Drugs - Under the Pressure

De muziek van The War On Drugs heeft één ritme, wat voor Harmen bezwerend werkt. Daarnaast geeft de Bob Dylan-achtige zang een extra toevoeging. Under the Pressure is het eerste nummer van het nieuwe, derde album Lost in the Dream. "Het is een lang nummer, dat mij meteen het album intrekt. De tekst "We all are under the pressure" spreekt voor mij iets aan wat veel mensen in mijn omgeving voelen. Iedereen gaat maar door en er is weinig tijd om te reflecteren."

Holy Fuck - Super Inuit

Ook de muziek van Holy Fuck vindt Harmen bezwerend, maar dan vrolijk in plaats van duister. "De eerste keer dat ik de band zag spelen, dacht ik ook letterlijk: Holy Fuck! Het nummer Super Inuit is live opgenomen. Het is een typische plaat die ik luister als ik op de fiets zit."

Disclosure - When a Fire Starts to Burn

Dit nummer is voor de bandleden van Town of Saints dé dance-hit die hen oppept en motiveert. Tijdens Eurosonic speelde de band negen keer. Voor ieder optreden zetten ze When a Fire Starts to Burn op om in de juiste sfeer te komen. "Het is een simpel nummer, maar het werkt erg goed. Het heeft een nineties sound, maar dan in een nieuw jasje. Een geslaagde terugblik op mijn tienerjaren!" De dance-track in dit lijstje is voor Harmen niet meer dan logisch. "Nee, wij zijn geen folky’s die alleen maar folk luisteren. Folk is slechts het genre dat we met Town of Saints als een kader hebben gekozen. Wij laten ons beïnvloeden door allerlei stijlen."

Dan Croll - In/Out

Afgelopen jaar zag Harmen deze artiest voor het eerst op Haldern Pop in Duitsland. De schaamteloze popmuziek heeft hem verrast. "Het lijkt wel op de muziek van de Londense muzikant Metronomy, maar dan nog een stukje beter. Ik vind het pure Britse en vrolijke muziek." Het nummer In/Out kan wat Harmen betreft, dé hit van deze zomer worden.

Alabama Shakes - Hold On

Het optreden van Alabama Shakes was voor Harmen de favoriet van dezelfde versie van Haldern Pop. Zij speelden op een zwoele zomeravond, als een van de laatste bands. Zangeres Brittany Howard stond vooraan in een prachtige jurk en ze leidde de band door het strakke soul optreden heen. Hold On was het absolute hoogtepunt van Harmens herinnering. "Het doet me denken aan de smerige soul van de jaren zestig en zeventig. Dat doen ze goed." 

Unknown Mortal Orchestra - The Opposite of Afternoon

De muziek van Unknown Mortal Orchestra doet Harmen denken aan diezelfde jaren zestig en zeventig. Zij hebben hun tweede album II volledig low-fi opgenomen. "Zo klinkt het altijd alsof het uit een klein speakertje komt, hoe groot de box ook is." Voor Harmen is het perfecte muziek voor in de auto. "Frontman Ruban Neilson is een ontzettend goede muzikant die goed ondersteund wordt door zijn band. Ik durf best toe te geven dat ik niet zó'n goede gitarist ben als hij." The Opposite of Afternoon heeft dan ook zijn plek in deze lijst te danken aan het catchy gitaarloopje.

Fela Kuti - Lady

"Dit is voor mij dé zomerplaat sinds mijn studententijd." Harmens huisgenoot kocht op een van de eerste zomerdagen een tweedehands stereo bij kringloopwinkel Mamamini. Bij thuiskomst bleek er nog een cassettebandje in te zetten. Terwijl de frisse zomerlucht door de open ramen stroomde, zetten Harmen en zijn huisgenoot het bandje op. Voor het eerst hoorden zij de muziek van de Nigeriaan Fela Kuti, de vader van de afrobeat. Het dansbare Afrikaanse ritme van Lady paste perfect bij het moment: een hoopvol begin van een zomer vol beloftes.