De Spotifylijst van… The Blind Roofers

“Het sfeertje van vrienden die met elkaar muziek maken is herkenbaar voor ons, dit doen wij namelijk ook.”

Tekst: Sannette de Groes Foto's: Jan Westerhof ,

The Blind Roofers hebben een enorm drukke tijd achter de rug, 2014 is een succesvol jaar voor de heren. Ze bereikten de finale van het Rode Oortjes Festival en wisten daarna ook nog de POPgroningen Talent Award op hun naam te schrijven. Daarna heeft de band enorm veel opgetreden, voornamelijk in Groningen en omstreken. De komende weken hebben de bandleden het iets rustiger en is er tijd voor vakantie. Een mooi moment om een Spotifylijst samen te stellen gevuld met zomerse nummers en klassiekers. Bassist Rik Huizing en drummer Thomas Zaw lichten de lijst toe vanaf een zonnig terras op het Damsterplein.

De leden van The Blind Roofers hebben de lijst samen opgesteld; iedereen heeft een of twee nummers uitgekozen. Omdat de meeste bandleden in het buitenland of op een waddeneiland zitten, is het aan bassist Huizing en drummer Zaw om de keuzes zo goed mogelijk te onderbouwen. Opvallend aan de lijst is dat er weinig recente hits in voorkomen. Dit komt voornamelijk doordat de lijst is opgesteld uit nummers die de band hebben beïnvloed, en dat verklaart direct de sound van de band. Huizing geeft aan dat een aantal nummers echt een zomerse vibe hebben en dat andere nummers gewoon veel voor de band betekenen. De mannen vertellen van shuffelen te houden, omdat je dan sneller naar dingen luistert die je anders niet een-twee-drie op zou zetten.

Stuck In The Middle With You – Stealers Wheel

Dit is een keuze van gitarist Frank Hospers. “De combinatie van de clip en het liedje is wat ons aanspreekt”, vertelt Zaw. “Het sfeertje van vrienden die met elkaar muziek maken is herkenbaar voor ons, dit doen wij namelijk ook.” Zaw vermoedt dat mensen het nummer waarschijnlijk kennen van een bierreclame. Na wat onderzoek blijkt echter dat het nummer voor een kaasreclame gebruikt is. Het is gewoon een catchy tune. 

Driver’s Seat – Sniff 'n' The Tears

Ook hier gaat het weer om het gezellige sfeertje, maar ook om de toetsen die je hoort. Deze zijn heel kenmerkend en klinken lekker. Het refrein is natuurlijk erg catchy en iedereen kent het wel. Bovendien zit er een mooie solo in en het is een typische eendagsvlieg. 3voor12 groningen fotograaf Jan Westerhof vertelt tijdens het interview dat hij de elpee heeft en dat het verder niet heel bijzonder is. 

My Body Is A Cage – Arcade Fire

“Er zit gewoon een hele mooie opbouw in het nummer, vind ik. Het begint heel rustig en op een gegeven moment komen de drums erbij", vertelt Zaw die het nummer ook gekozen heeft. "Er staat een filmpje op YouTube waarbij dit nummer gemonteerd is bij beelden van de film Once Upon A Time In The West. Als je dat zo ziet, past het heel goed bij elkaar. Het gevoel van de film en het nummer sluiten mooi op elkaar aan."

Always like this – Bombay Bicycle Club

Volgens de drummer heeft dit nummer, dat gekozen is door bassist Huizing, ook echt een zomerse vibe. Er hoort een aparte clip bij waarin Bombay Bicycle Club voor garageboxen speelt. De clip heeft duidelijk niet veel geld gekost. Dit nummer is dan ook uit de begintijd van de band. “Vooral de baslijntjes spreken mij aan in dit nummer“, aldus Huizing. “Veel wisselingen van laag naar hoog en dat straalt ook echt die vrolijkheid en openheid uit."

Jolene – Dolly Parton/Mily Cyrus

“Het begon allemaal met wat geouwehoer en grapjes tijdens het oefenen. We draaiden het liedje eigenlijk de hele tijd. Tijdens de repetities was er altijd wel iemand die het nummer voor de grap even opzette. Op een gegeven moment zeiden we: het is toch eigenlijk best wel vet. Vergeleken met de originele versie van Dolly Parton sprak ons dit toch wel aan”, aldus Huizing.

Het nummer is opgenomen in 2012 tijdens The Backyard Sessions, in de YouTube video zie je dat de band buiten aan het spelen is. Vooral de setting buiten spreekt ons dan weer aan, vertelt Zaw. “Wij oefenen aan het Damsterdiep in de achtertuin van de ouders van Karel en Antonie en zitten ook onder een pruimenboom. Die sfeer spreekt ons daarom enorm aan. “Ze zingt daar eigenlijk best goed, merkt Zaw op. Huizing vult aan: “Ja ze zingt daar eigenlijk heel goed. Ik heb andere live optredens van haar gezien waar ze lang niet altijd zuiver zingt”. Dit is dan ook voor haar Bangerz-periode en hier had ze nog lang haar. Naast de zomerse vibe is de Amerikaanse countrystijl van het nummer één van de redenen waarom het nummer in de lijst is gekomen. Veel invloeden zijn terug te vinden in hun eigen muziek. Ook het origineel vinden de heren mooi.

Lonely boy - The Black Keys

Een keuze van zanger Karel, maar ook de bassist blijkt een groot fan van The Black Keys. “Eigenlijk bestaan ze al heel lang, en ik volg ze al vanaf het eerste album. Dit nummer komt van het vijfde album en was een soort doorbraak voor de band”, aldus Huizing. Waarom juist dit nummer? “Ook hier zit weer die vrolijke vibe in. Daarnaast heeft het nummer een te gekke videoclip, waarin een geniale dans zit en het blijft ook wel hangen”, zegt Huizing. Het valt op dat nummers voor deze lijst elke keer gekozen zijn in samenhang met de clip die erbij hoort. “Dat komt omdat we samen toch wel veel muziek luisteren en dan ook via YouTube. Het geeft een nummer ook wel wat extra’s wanneer er een goeie clip bij zit”, voegt de bassist toe. 

Sloe Gin – Joe Bonamassa

Sloe Gin is een keuze van Zaw. “Ik ben een keer door vrienden van de middelbare school meegevraagd om naar een concert van hem te gaan. Toen kende ik hem nog helemaal niet, en een van die vrienden bleef dit nummer maar draaien. Het is natuurlijk ook wel een grootheid, hij heeft samen gespeeld met B.B. King.” Fotograaf Jan Westerhof vult aan dat Bonamassa al sinds zijn vierde actief is; zijn vader was de manager van Gibson. “Bonamassa heeft een dvd gemaakt, naar aanleiding van een concert in The Royal Albert Hall en de uitvoer van Sloe Gin tijdens dat concert vind ik echt magisch. Ook hier is er weer sprake van een prachtige opbouw.” Huizing geeft aan dat The Blind Roofers ook proberen om de nummers een mooie opbouw te geven. “Wanneer we steeds hetzelfde couplet hebben, proberen we daar elke keer kleine dingen aan toe te voegen om het rijker te maken."

A Day In The Life – The Beatles

Zaw vertelt dat hij het nummer gister pas voor het eerst heeft gehoord, het is een keuze van zanger Antonie Harms. Volgens Huizing is dit "echt de muziek waar Antonie heel erg van houdt”. Het nummer is afkomstig van het vrij psychedelische album Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band. “Dit is niet zozeer waarom hij het nummer heeft uitgekozen. Antonie is een groot fan van the Beatles en Neil Young en komt meestal met de ideeën voor een nummer. Omdat hij veel naar The Beatles en Neil Young heeft geluisterd, hoor je dit ook terug in onze muziek.” Waarom dit nummer? “Dat is niet helemaal duidelijk. Antonie zit op dit moment in Schotland, maar volgens mij maakt het niet echt uit welk nummer van The Beatles het is. Hij vindt alles wel vet.”

Words - Neil Young

Aangezien Antonie zowel fan is van The Beatles als van Neil Young, kan de laatste natuurlijk niet in de Spotifylijst ontbreken. Antonie heeft Words uitgekozen vanwege de vele ritmewisselingen. “Hierdoor klinkt het nummer zo nu en dan vreemd, maar op een gegeven moment wordt het ook wel weer logisch”, aldus Zaw. De sfeer van Neil Young lijkt ook wel op de sfeer van de muziek van The Blind Roofers. 

Love Street – The Doors

 “Wat we mooi vinden aan dit nummer is dat het veelal overgaat van majeur naar mineur, van heel vrolijk naar heel triest. Iets wat ook wel typerend is voor The Doors. Toetsenist Karel Harms is enorm geïnspireerd door de pianosolo’s. Ook maakt Harms net als the Doors gebruik van een Hammond. Ray Manzarek, de toetsenist van the Doors is een grote inspiratiebron”, vertelt Zaw. 

Na het winnen van de POPgroningen Talent Award heeft de band niet stilgezeten. Het meest memorabel was het optreden tijdens het bevrijdingsfestival. “Het was te gek, al kon Zaw er niet bij zijn. De mensen waren echt aan het dansen en het was een groot succes”, zegt Huizing. Ook komt er nog een optreden in de Melkweg aan, een deel van de prijs van de POPgroningen Talent Award, maar dat wordt waarschijnlijk pas volgend jaar. De band staat dan tevens op Eurosonic. Dit jaar staan The Blind Roofers ook nog op Noorderzon, ergens in een container. Na een korte rustperiode is de band van plan om in augustus weer nieuw materiaal op te nemen. Hopelijk volgt in september een EP.