Single Date #6: Stuart Mavis met The Gang

“Ik ga door tot ik het zelf helemaal te gek vind, maar dat gebeurt nooit.”

Tekst: Laetitia Abbenes Foto's: Jan Westerhof ,

In 2013 trad Stuart Mavis al veelvuldig op en begin dit jaar bracht de popband zijn eerste single en videoclip uit. Inmiddels is het zestal aan de tweede single toe. In dit deel van de rubriek Single Date vertelt zanger-gitarist Sjoerd Vriesema over The Gang en de bijbehorende videoclip. “Het nummer klonk in het begin heel anders. Het liedje had eerst een countrygevoel, heel basic.”

The Gang knipoogt naar wat ik vroeger leuk vond om samen met mijn vrienden te doen. Wij hingen op straat en haalden kattenkwaad uit.” De tekst van de single gaat over een groepje jongens van 14 tot 16 jaar oud, dat zichzelf als het centrum van de wereld beschouwt, vertelt Sjoerd. De jongens slenteren over straat, halen kattenkwaad uit en gedragen zich als een soort van gang.

Volgens Sjoerd is de single niet autobiografisch. “Ik kan mij gewoon voorstellen dat er jongens zijn die zulk kattenkwaad uitvergroten en als een 'gang' over straat lopen. Ik heb zelf nooit zoiets meegemaakt.” In de single zit ook een liefdesverhaaltje verwerkt. “Eén van de vriendinnetjes van de jongens begrijpt het niet. Dat is de clash in het nummer. Zij is verder in haar volwassenheid en snapt niet waarom hij dit leuk vindt.”

Countrygevoel

De basis voor de single schreef de zanger-gitarist met behulp van zijn akoestische gitaar. “Het nummer klonk in het begin heel anders. Het liedje had eerst een countrygevoel, heel basic.” Vervolgens nam Sjoerd het nummer mee naar de oefenruimte. De bandleden van Stuart Mavis gingen er samen met producer Freek van der Heijde aan werken. “Ik neem mijzelf dan voor om helemaal opnieuw te beginnen en dan kijk ik wat daaruit komt.”

Van der Heijde speelt een grote rol bij het uitwerken van de tracks van Stuart Mavis. “Wij bekijken de track stap voor stap. Daardoor kost zo’n proces veel tijd. Ik heb lang over deze single gedaan. Een maand ongeveer. Dat is best belachelijk, want er zijn muzikanten die een heel album opnemen in een maand.” Volgens Sjoerd ligt dat aan zijn perfectionistische instelling. “Ik ga door tot ik het zelf helemaal te gek vind, maar dat gebeurt nooit. Dus moet ik het op den duur gewoon loslaten.”

Een idee van de producer dat je op The Gang kan terughoren, is het volgende: “Freek wilde een spontaan gevoel in de track verwerken. Luister bijvoorbeeld naar Blurred Lines van Robin Thicke. In dat nummer gebeuren er allemaal dingen op de achtergrond. Dat hebben wij ook opgepakt en in het laatste stuk van het nummer geprobeerd te stoppen. Je hoort allemaal stemmen en dat maakt het levendig.”

Visueel

De zanger-gitarist besloot een videoclip bij The Gang te maken. “Mensen zijn visueel ingesteld. Ze willen graag naar een product kijken.” Dat geldt ook voor Sjoerd zelf. “Ik ben ook visueel ingesteld. Ik zie het voor me als ik een liedje schrijf. Ik zag drie jongens die op straat hingen. De clip moet voornamelijk het gevoel van het liedje overbrengen. Het gaat niet echt om het verhaal.”

Voor nieuw materiaal van Stuart Mavis moeten fans tot na de zomer wachten. In het najaar wil het zestal een EP opnemen en doet de band mee aan de Popronde.