Pand48 viert tienjarig bestaan met tien dagen feest

"Het is de bedoeling om een maf eetcafé te worden waar op vrijdag- en zaterdagnacht gedanst wordt op goede house en techno"

Tekst: Laura Louwes Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Pand48 bestaat tien jaar en viert dit op toepasselijke wijze met 10 Jaar Pand. De Groningse uitgaansgelegenheid is vanaf donderdag 17 juli tien nachten achtereen geopend. De locatie, gelegen aan het Schuitendiep, onderging de afgelopen tien jaar veel veranderingen. De laatste grote verandering vond plaats in december 2013 toen de oprichters van ‘underground’ club Paradigm Pand48 overnamen. In mei 2014 begonnen zij, naast het programmeren van elektronische muziek, met het serveren van traditionele Italiaanse pizza’s. Voor de jubileumviering vliegen internationaal gewaardeerde techno- en houseartiesten als Onur Özer, Aril Brikha, Mind Against, Boris Werner en Marc Romboy over om, samen met enkele lokale artiesten, op te treden tijdens het jubileum. 3voor12 groningen sprak met bedrijfsleider en programmeur Paul Grimmius.

Kan je wat meer vertellen over hoe Pand48 is ontstaan en hoe het zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is?
Pand48 is tien jaar geleden opgericht door René Bouwman. Hiermee opende hij het eerste DJ-café van Groningen, maar was vooral gericht op club house. Dat was in die tijd erg populair. Trendy bars met cocktails en lounge / club house. Al snel kwamen Bojan Aleksander en Nijs Korevaar met het voorstel bij René om een technofeest te organiseren. Te Smerig was een feit en jarenlang toonaangevend voor de Groningse technoscene. De mannen krijgen daarom de kick-off van het tienjarig bestaan en hebben dit dik verdiend!

Daarna kwamen concepten als Prikkeldraad (Massier & Arwin Lee), Stiletto (Enthousiaste Gasten) en Housewarming (Riso en Jay Christian), die jarenlang de boventoon voerden in de programmering van het pand. Gloriedagen waren het!

Eind 2009 begon ik in pand48 als bedrijfsleider en programmeur. De concepten hierboven beschreven draaiden super, maar verder was het vaak erg rustig in het pand. Het loungen was een beetje uit en er was vraag naar iets nieuws. Ik stelde voor om van woensdag tot en met zaterdag house- en techno-DJ’s te programmeren. Elke avond gratis entree zodat de drempel laag bleef. Dit bleek een schot in de roos en het pand draaide jarenlang supergoed. Er werd een meer underground sfeer neergezet en de keuken maakte plaats voor een DJ-booth.

René hield het hoofd echter niet boven water. De lasten waren te hoog en er was in het verleden teveel verlies gedraaid waardoor er faillissement aangevraagd werd. Daniel Koning en zijn vader namen de zaak over, maar besloten na anderhalf jaar de zaak alweer te verkopen aan ons (ondernemers Paradigm).

Na de overname zijn we begonnen met het creëren van een nieuwe beleving. Prioriteit nummer één was het openen van een nieuwe pizzakeuken. Goedkope, kwalitatief hoogwaardige Italiaanse pizza’s gemaakt door ervaren Italiaanse pizzabakkers was het plan. Inmiddels draaien we hier 2,5 maand mee en hebben we al meer dan 1000 pizza’s verkocht! Het slaat erg aan en de zaak wordt steeds meer een gezellige eetgelegenheid. De gezelligheid moest terugkomen in de zaak, het donkere underground-imago heeft zijn tijd wel gehad. Het is de bedoeling om een maf eetcafé te worden waar op vrijdag- en zaterdagnacht gedanst wordt op goede house en techno. In de toekomst zullen wij ook avonden gaan organiseren met singer-songwriters, funk- & soul-DJ’s, hiphop- en classic-artiesten etc.

Had je tien jaar geleden al precies voor ogen waar je heen wilde met Pand48? Wat is je mooiste herinnering van de afgelopen tien jaar?
Tien jaar geleden was ik dus nog niet van de partij maar het pand is eigenlijk altijd wel een beetje hetzelfde gebleven. Ondanks het feit dat er drie verschillende eigenaren op zaten en ondanks het wisselende interieur. De keuken is een paar jaar weg geweest, maar vroeger had het pand ook al een tapaskaartje. DJ’s, cocktails, lekker eten, goed terras, dansen, loungen… allemaal ingrediënten die er toen waren en die er nu nog steeds in zitten!

Is er iets dat je liever snel vergeet?
Het faillissement van René. Dat was een hele lastige tijd. De curator werd eigenaar, onzekere tijden voor het personeel, geen fijne sfeer... Hierdoor heeft de reputatie van Pand48 destijds een flinke deuk opgelopen. Gelukkig zijn we daar weer helemaal bovenop gekomen!

Straks dus tien aaneengesloten dagen feest. Denk je dat Groningen klaar is voor meer programmering / evenementen buiten het weekend?
Lastige vraag. Je ziet een terugloop bij veel zaken ’s nachts op doordeweekse dagen. Wij gaan bewust de komende tijd alleen op vrijdag- en zaterdagnacht programmeren omdat die nachten altijd wel vol gaan. Doordeweeks is er een verandering gaande. Ik denk dat dit te maken heeft met de strenge studie-eisen waardoor studenten doordeweeks minder op stap gaan. Wij gaan ons doordeweeks vooral focussen op het restaurant met zo af en toe een speciale nachtprogrammering. De weekenden blijven vooralsnog hetzelfde.

Nog meer mooie plannen voor het komende jaar/de komende tien jaar?
De plannen voor Pand48 zijn zoals ik eerder beschreef. Bredere programmering in muziek en focus op het eten. Paradigm zit ook nog steeds flink in de lift. We maken daar ook mooie stappen en zijn bezig met definitieve toekomstplannen. Paradigm groeit uit tot een echte community van creatievelingen en muziekliefhebbers. Een vrijstaat met internationale allure. Pand48 zal daarentegen meer en meer een stads karakter krijgen. Kwaliteit en service zijn hier erg belangrijk. Ambitie om nog een zaak over te nemen, hebben wij op dit moment niet. 

Naar welke avond kijk je het meeste uit?
Onur Özer. Dat is in mijn ogen net zo’n legende als bijvoorbeeld Villalobos. Misschien voor het grote publiek minder bekend, maar zeer zeker net zo goed, al dan niet beter. Het is ontzettend speciaal dat we een artiest van dit kaliber naar Pand48 hebben kunnen halen. Ik kan echt niet wachten!!

Welke avond moet de beginnende technoliefhebber absoluut meepakken?
Mind Against! Toegankelijke deephouse van de bovenste plank. Het Life & Death label van DJ Tennis staat garant voor de vetste avonden in o.a. Trouw Amsterdam en andere toonaangevende clubs wereldwijd. Mind Against was afgelopen editie van Liccen in Kardinge nog de headliner van het feest waar 2000 bezoekers op af kwamen.