#ESNS14 Vikings in Tibet: "de naam moest een mysterieus en zen-achtig gevoel opwekken"

Interview met jonge Groningse band

Tekst: Charlotte Akerboom Foto's: Jan Westerhof ,

Vikings in Tibet maakt dromerige, sfeervolle folk/pop met hier en daar wat bosgeluiden en is beïnvloed door bands als Sigur Rós, Bon Iver, Radiohead en Grizzly Bear. In aanloop naar Grunnsonic praat 3voor12 groningen met Jeppe Gooskens, de zanger, gitarist en een van de oprichters van de band Vikings in Tibet.

Oprichting band

Vikings in Tibet is ongeveer anderhalf jaar geleden opgericht door de broers Jeppe en Marijn Gooskens. Dat begon allemaal niet te serieus: gewoon twee broers die samen op een slaapkamer muziek maken. Dit leidde echter wel tot een eerste EP, die voor driekwart is opgenomen in diezelfde slaapkamer. Afgelopen september kwam Petrichor uit.

De broers Jeppe en Marijn schelen twee jaar en hoewel ze vroeger nooit echt ruzie hebben gehad, zijn ze de laatste jaren naar elkaar toegegroeid. Vikings in Tibet is het eerste project waarbij ze samen muziek maken. “We zijn closer dan vroeger en dat komt door de muziek.”

Een jaar geleden zijn Jeppe en Marijn op zoek gegaan naar muzikanten om een band te vormen. Via-via kwamen ze de juiste mensen tegen. Het vinden van een bassist met voldoende tijd bleek nog de moeilijkste klus. Sinds een aantal maanden is de bandsamenstelling ongewijzigd: Marijn en Jeppe worden muzikaal aangevuld door Joe, David en Gulliver.

Bandnaam

De bandnaam klinkt mysterieus, en dat is precies de bedoeling van de gebroeders Gooskens. Vikings in Tibet sluit volgens hen goed aan bij de muziek, de naam moest een mysterieus en zen-achtig gevoel opwekken. Met 'Vikings' wordt verwezen naar de achtergrond van de broers, zij zijn half Deens.

Eurosonic Noorderslag

Pas een maand of drie terug had Vikings in Tibet het eerste optreden. Sindsdien zijn er nog drie optredens geweest. Tijdens de komende Eurosonic Noorderslag periode kan de band echter flink wat podiumervaring opdoen: in vier dagen tijd heeft de band meer optredens dan ooit daarvoor. Op woensdag staat een optreden op het programma op het gratis toegankelijke subfestival van Eurosonic Noorderslag: Grunnsonic. In de dagen erna is de band te zien op diverse gratis evenementen in de stad.

Muziek

Op dit moment treedt de band met alleen de nummers van de eerste EP op. De verwachting is dat er in het voorjaar een single uitkomt en de bedoeling is om in de zomer een debuutalbum uit te brengen. De band is druk bezig met nieuwe nummers schrijven. De basis wordt gelegd door Jeppe en Marijn, maar de overige bandleden hebben een duidelijke mening en een goede muzikale basis, dus hun opvattingen worden ook meegenomen.

Bij de ontwikkeling van een nummer is er eerst een muzikaal basisidee en daarbij wordt een tekst bedacht. Aan de hand van de tekst wordt het nummer aangepast. Teksten komen niet op de tweede plek bij Vikings in Tibet, maar nemen een belangrijke plaats in. Waar ze over schrijven? “Het gaat over de leven en de liefde, je goed voelen, niet goed voelen… niet teveel over de liefde trouwens, meer over het leven dan de liefde.”

Optreden

Het leukste nummer van de EP om te spelen is volgens de band Orange Sounds, vanwege de climax die in dat nummer zit. Maar ook de nieuwe nummers zijn leuk om te spelen en worden waarschijnlijk al tijdens het Eurosonic Noorderslag weekend ten gehore gebracht.

Het optreden op de mainstage in Vera was tot nu toe het hoogtepunt van de band. Waar ze graag nog zouden spelen? In Groningen op het bevrijdingsfestival. Maar de band zou ook graag de provinciegrenzen over willen. “Hopelijk leiden de optredens tijdens Eurosonic Noorderslag tot optredens in andere steden.”

En dan nog dit

Bij de vraag of Jeppe ter afsluiting nog iets kwijt wil over de band meldt hij dat de drummer een bijzondere hobby heeft. Hij koopt bekkens in en verkoopt ze. Dus wanneer mensen nog op zoek zijn naar bekkens, kunnen ze de drummer aanschieten na een van de optredens. En nu maar hopen dat de band hun drummer niet kwijtraakt door zijn succesvolle business als bekkenhandelaar...